28 Φεβρουαρίου 2018

Το μεγαλύτερο κελάρι κρασιών στον κόσμο έχει δρόμους με κανονικούς κανόνες κυκλοφορίας!

Κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια μιας «ευλογημένης» περιοχής της Μολδαβίας, υπάρχει μια τεράστια υπόγεια πόλη με χιλιόμετρα από σήραγγες γεμάτες κρασί. Κάθε «δρόμος» φέρει το όνομα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιού, όπως Pinot ή Cabernet Sauvignon
Κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια μιας «ευλογημένης» περιοχής της Μολδαβίας, υπάρχει μια τεράστια υπόγεια πόλη με χιλιόμετρα από σήραγγες γεμάτες κρασί. Κάθε «δρόμος» φέρει το όνομα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιού, όπως Pinot ή Cabernet Sauvignon

Οι επισκέπτες οδηγούν προσεκτικά, αυτοκίνητα ή ποδήλατα μέσα από το λαβύρινθο, όπου ισχύουν κανονικοί κανόνες κυκλοφορίας. H μολδαβική κρατική εταιρεία Milestii Mici, ισχυρίζεται με υπερηφάνεια ότι διαθέτει το μεγαλύτερο κελάρι κρασιού στον κόσμο

Η Μολδαβία, η οποία βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, έχει μια πλούσια παράδοση στην οινοποιία  που χρονολογείται από χιλιάδες χρόνια. Χαμηλοί λόφοι, ηλιόλουστες πεδιάδες, ποτάμια και ιδανικά κλίματα από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, προσφέρουν πρότυπες συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών, συγκαταλέγοντας την περιοχή στις καλύτερες αμπελουργικές περιοχές σε ολόκληρη την ήπειρο. Κάποτε,ως μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, η χώρα είχε τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού όλων των σοβιετικών δημοκρατιών - κάθε δεύτερο μπουκάλι κρασιού που καταναλωνόταν στην Σοβιετική Ένωση, είχε προέλευση τη Μολδαβία.

Στην Milestii Mici βρίσκονται σχεδόν δύο εκατομμύρια μπουκάλια, κερδίζοντας αναγνώριση από το βιβλίο Guinness World Records ως η μεγαλύτερη συλλογή κρασιού στον κόσμο.


«Αν και το κρασί της Μολδαβίας εξακολουθεί να ψάχνει για νέες αγορές παγκοσμίως και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, όσοι το δοκιμάζουν εκτιμούν την πραγματική του αξία», λέει στο National Geographic, ο Viorel Bezede, διαχειριστής της κρατικής επιχείρησης Milestii Mici.

Έτσι, όταν ένα παλιό ορυχείο ασβεστολίθου σταμάτησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1960, τα σπήλαια του μεταμορφώθηκαν στο κελάρι κρασιού της Milestii Mici. Οι θερμοκρασίες στον υπόγειο χώρο, που εκτείνεται περίπου σε 250 χιλιόμετρα, παραμένουν σταθερά στους 10 βαθμούς, ενώ η συνεχής υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την τέλεια παλαίωση. Περίπου στο ήμισυ του χώρου βρίσκονται σχεδόν δύο εκατομμύρια μπουκάλια, κερδίζοντας αναγνώριση από το βιβλίο Guinness Book of World Records, ως η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο ανά αριθμό φιαλών.

Οι επισκέπτες χρειάζονται το δικό τους όχημα για μια περιήγηση μαζί με έναν εμπειρογνώμονα ξεναγό, ο οποίος αφού κάνει σλάλομ δίπλα ​​σε έναν φυσικό υποβρύχιο καταρράκτη όπου βρίσκονται τα πιο βραβευμένα vintage κρασιά, οδηγεί τους επισκέπτες σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας περίπου 70 μέτρα υπόγεια. Το Milestii Mici μπορεί να καυχηθεί για το μεγαλύτερο απόθεμα, αλλά το κοντινό οινοποιείο Cricova περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που εκτείνονται για περίπου 120 χιλιόμετρα. Αρκετές τουριστικές ξεναγήσεις ξεκινούν από την πρωτεύουσα Chisinau αν και οι αληθινοί λάτρεις του κρασιού μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι τους για τους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας του Κρασιού τον Οκτώβριο. Οποιαδήποτε, πάντως, στιγμή του έτους, η υπερηφάνεια της Μολδαβίας για το εθνικό ποτό της, είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα.