18 Αυγούστου 2022

Το λαμπερό, κωνικό περίπτερο που σχεδίασε ο Olafur Eliasson για ένα οινοποιείο στην Καλιφόρνια

Έχει την υπογραφή του Studio Other Spaces, του αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα το Βερολίνο που ίδρυσε ο καλλιτέχνης μαζί με τον αρχιτέκτονα Sebastian Behmann.
Έχει την υπογραφή του Studio Other Spaces, του αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα το Βερολίνο που ίδρυσε ο καλλιτέχνης μαζί με τον αρχιτέκτονα Sebastian Behmann.

Με την ονομασία “Vertical Panorama Pavilion”, η αρχιτεκτονική αυτή παρέμβαση στο κτήμα Donum, στην κοιλάδα Sonoma της Καλιφόρνια είναι ένα πολύχρωμο εστιακό σημείο ανάμεσα στα 50 γλυπτά του κτήματος.  

 Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του περίπτερου έχει τις ρίζες της στην ιστορία των κυκλικών ημερολογίων. Η δομή της οροφής του έχει κατασκευαστεί από 832 γυάλινα πάνελ, το καθένα χρωματισμένο σε μια απόχρωση που σχετίζεται με τον ετήσιο μέσο όρο των μετρήσεων για την ηλιοφάνεια, την ένταση του ανέμου, τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Φωτογραφίες: Αdam Potts

 «Το περίπτερο χαρτογραφεί τα γύρω εφήμερα - το έδαφος, τη βλάστηση, τον άνεμο, τον ήλιο, την ατμόσφαιρα και τη βροχή - και τα ενσωματώνει στο πολύχρωμο κουβούκλιο, αντανακλώντας τη μοναδική υπογραφή του κρασιού» εξηγούν οι ιδρυτές του Studio Other Spaces.  

Η κοιλάδα Sonoma βρίσκεται βόρεια του Σαν Φρανσίσκο και φιλοξενεί εκατοντάδες οινοποιεία και αμπελώνες. Ανάμεσά τους το Donum Estate, που φημίζεται τόσο για το Pinot Noir και Chardonnay του, όσο και για την εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του, η οποία περιλαμβάνει και το εμβληματικό γλυπτό Crouching Spider της Louise Bourgeois.

 «Το 2019, κάναμε έναν περίπατο στο κτήμα μαζί με τον Olafur» θυμούνται οι οι Mei και Allan Warburg, ιδιοκτήτες του Donum Estate. «Ο ήλιος δημιουργούσε ένα φάσμα χρωμάτων, ήπιαμε μια γουλιά Pinot Noir και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε το Vertical Panorama Pavilion».

Το περίπτερο θα αποτελεί έναν χώρο γευσιγνωσίας για τους επισκέπτες, ολοκληρώνοντας την εμπειρία που προσφέρει το Donum Estate, το οποίο εκτός από τους αμπελώνες, το οινοποιείο και τη συλλογή έργων τέχνης περιλαμβάνει και ξενώνα.