06 Ιουνίου 2022

Βγάζει ο βυθός κρασάρες;

Το μοναδικό υποβρύχιο οινοποιείο του κόσμου στη Δυτική Ισπανία, το ορκίζεται.
Το μοναδικό υποβρύχιο οινοποιείο του κόσμου στη Δυτική Ισπανία, το ορκίζεται.

Αν υπήρχε πρωτάθλημα ναυαγίων, ο κόλπος του Biscay στην Ισπανία θα έπαιζε δυνατά για πρωτιά. Φόβος και τρόμος των ναυτικών για χιλιάδες χρόνια. Ένας κόλπος στα βορειοδυτικά της Ισπανίας,σ στις ακτές του Ατλαντικού,  όπου η υφαλοκρηπίδα καταλαμβάνει ένα αρκετά μεγάλο του κομμάτι. Με αρκετά σημεία να βλέπουν μόνο ρηχά νερά και μέσο βάθος τα 1745 μέτρα, οι τρικυμίες είναι πιο συχνές από τις ανατολές του ήλιου.

Μεγαλώνοντας σε εκείνα τα μέρη, ο Borja Saracho, οινοποιός στο επάγγελμα, θα ήταν αδύνατο να μην προσέξει τις φιάλες κρασιού που ανασύρονταν συχνά πυκνά από κάποιο ναυάγιο. Είτε παλιό, είτε από τα πιο σύγχρονα. Και σαν λάτρης του κρασιού και της όλης διαδικασίας από μικρός, δεν τον άφηναν ασυγκίνητο οι κριτικές που γίνονταν από εκείνους τους τυχερούς που μπορούσαν να ανοίξουν και να δοκιμάσουν ένα από τα ευρήματά τους.

Ίσως να ήταν η όλη ιστορία που θάμπωνε τα όσα έφταναν στο μυαλό του, ίσως πάλι να ήταν οι πραγματικές κουβέντες που έβγαιναν από τα χείλη των μαγεμένων εραστών του κρασιού. Όλοι όμως δήλωναν ξετρελαμένοι με αυτό που δοκίμαζαν. Εύλογο ήταν να του καρφωθεί στο μυαλό και σύντομα να κάνει μια στροφή στον τρόπο που λειτουργούσε το οινοποιείο του, το Crusoe Treasure.

Μέχρι τη στιγμή της απόφασης, ο Borja συνήθιζε να θάβει τα κρασιά του, χρησιμοποιώντας τις συνθήκες του εδάφους προς όφελός τους. Η απορία όμως του ποια τύχη θα είχαν και τι αποτέλεσμα θα έπαιρνε στη γεύση τους αν τα άφηνε στο βυθό της θάλασσας, σαν σε ναυάγιο, ήταν κάτι που δε μπορούσε να ξεκολλήσει από το μυαλό του. Αυτό οδήγησε στο Crusoe Treasure Underwater Winery, το μοναδικό οινοποιείο στον κόσμο όπου το σύνολο της παραγωγής ωριμάζει στο βυθό.

Οι προσπάθειες ξεκίνησαν το 2010 και κάθε τρεις μήνες, ειδικοί επισκέπτονταν τα θαλάσσια κελάρια του για να ελέγξουν τη διαδικασία, να κάνουν τις μετρήσεις τους και τις γευστικές δοκιμές τους. Τα αποτελέσματα ήταν κάθε φορά και εμφανή και εντυπωσιακά. Τα κόκκινα κρασιά γίνονταν βιολετί, τα λευκά έπαιρναν ένα απαλό πράσινο ενώ γίνονταν λιγότερο επιθετικά στο στόμα και με πολύ έντονα αρώματα.

Το Crusoe Treasure Underwater Winery έχει τη βάση του στον κόλπο Plentzia. Σαφώς πιο ήπιες συνθήκες επικρατούν εκεί από ότι στο Biscay, δεν παύει όμως να είναι ένα ανεμοδαρμένο μέρος με τρικυμίας σαν στάνταρ πιάτο στο μενού. Τα κρασιά του Borja βρίσκονται μέσα σε κλουβιά σε βάθος 20 μέτρων και τα χτυπάει συνεχώς το δροσερό νερό του ποταμού Pletzia που εκβάλει στο σημείο, διατηρώντας τη θερμοκρασία μεταξύ 12 και 17 βαθμών κελσίου.

Για όλους όσους δεν πείθονται πως η υποβρύχια οινοποίηση μεταβάλει τη χημική σύσταση του κρασιού, ο Borja θα απαντήσει με τις χημικές αναλύσεις του οργανισμού Excell Iberica και μάλιστα χιλιάδες από αυτές, το αποδεικνύουν περίτρανα. Όπως περίτρανα αποδεικνύουν την πίστη τους στα κρασιά του, όλοι όσοι επιλέγουν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις και να δοκιμάσου τις ποικιλίες του. Όλοι τους μένουν ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα.

Οι εγκαταστάσεις μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν μέχρι και 25,000 φιάλες. Για την ώρα όμως κάποιος μπορεί να βρει 3000 λευκό Grenache, 2000 Syrah και 480 φιάλες Viogner. Είναι που όλα πρέπει να γίνονται με προσοχή, αγάπη και τρομερή ανάλυση. Δε φτάνει η ιδέα που θα μαζέψει τον κόσμο για την πρωτοτυπία της, πρέπει και το αποτέλεσμα να είναι το απόλυτο, ώστε ο κόσμος αυτός να μείνει πιστός. Το Crusoe Treasure Underwater Winery θέλει να μείνει στην ιστορία σαν ένα κορυφαίο οινοποιείο και όχι απλά σαν το πρώτο και μοναδικό υποβρύχιο οινοποιείο.