27 Μαρτίου 2023

Tamara Geva | H μυθιστορηματική ζωή μιας πρωτοποριακής μπαλαρίνας

Με αφορμή τα 116 χρόνια από τη γέννηση της μπαλαρίνας με την πολυεπίπεδη καριέρα που εκτείνεται σε ηπείρους, η οποία έστησε τη σκηνή για το μπαλέτο στην Αμερική- μια αναδρομή στη ζωή της.
Με αφορμή τα 116 χρόνια από τη γέννηση της μπαλαρίνας με την πολυεπίπεδη καριέρα που εκτείνεται σε ηπείρους, η οποία έστησε τη σκηνή για το μπαλέτο στην Αμερική- μια αναδρομή στη ζωή της.

 

Υπήρξε μια θαυμάσια Σοβιετοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα που αναμόρφωσε ολόκληρο το τοπίο του μπαλέτου, του θεάτρου και του χορού. Ερμηνεύοντας σε όλο τον κόσμο καθ `όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Geva θα ήταν τελικά μια από τις πρώτες πρέσβυρες του μπαλέτου στην Αμερική. Η ζωή της, γεμάτη μοναδικές δοκιμασίες και θριάμβους, ήταν εξαιρετική και περίπλοκη.


 

Tamara geva Turner classic movies

Η Tamara Geva στο Orchestra Wives, 1942, μέσω Turner Classic Movies.

 

Αν και θα ανέβαινε σε έναν κόσμο γοητείας και χάρης, η Τamara έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ως παιδί που ζούσε μέσα από την Επανάσταση των Μπολσεβίκων, η Tamara Geva επέζησε από τραύματα και κακουχίες σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον της εποχής διασταυρώθηκε με τη δική της οικογένεια με μοναδικούς τρόπους.

 

Η μητέρα της, με την οποία είχε μια ταραχώδη σχέση, ήταν άπιστη στον πατέρα της. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της ήταν σχετικά απόμακρος. Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία της, η σωτηρία της ήταν η γκουβερνάντα της: μια γυναίκα που την γαλούχισε εντοπίζοντας την αγάπη της για το μπαλέτο νωρίς στη ζωή της. Αν και τα ιδρύματα μπαλέτου δεν το έχουν, ήταν πάντα ένα ασφαλές περιβάλλον για τις νέες γυναίκες, για την Geva, το μπαλέτο παρείχε σταθερότητα κατά τη διάρκεια μιας αρκετά ασταθούς παιδικής ηλικίας. Το μπαλέτο ήταν η σωτηρία της από μια κατάσταση που έκρινε επισφαλή, ασταθή και απαράδεκτη. Η οικογένεια του πατέρα της ήταν μουσουλμάνα, οπότε στην αρχή δεν μπορούσε να ενταχθεί σε ιδρύματα μπαλέτου εντός της χώρας. Ωστόσο, όταν το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο άρχισε να δέχεται μαθητές από άλλα θρησκευτικά υπόβαθρα μετά την επανάσταση, η Geva άλλαξε τη μοίρα της.

 

Το Ιmperial Ballet, Balanchine, & τα Ballets Russes

 

Tamara Geva Balanchine Ballet Sketch

Πορτρέτο της χορεύτριας Tamara Geva (Zheverzheeva-Balanchine) της Ida Nappelbaum, 1921-1922 

Μόλις άρχισε να εκπαιδεύεται στο Imperial Ballet, η Geva άρχισε να αναπτύσσει τα ταλέντα της. Παρόλο που οι περισσότερες τάξεις χωρίζονταν ανά φύλο στο Imperial Ballet, τα μαθήματα της αίθουσας χορού ήταν από κοινού. Σε μια καθοριστική στιγμή, η Geva συναντήθηκε με τον George Balanchine σε ένα μάθημα αίθουσας χορού στο Imperial Ballet. Παντρεύτηκαν πριν κλείσει τα 18 και άρχισαν να συνεργάζονται για να δημιουργήσουν λαμπρά αλλά παρεξηγημένα έργα.

 

Δυσαρεστημένη με τις τρέχουσες συνθήκες στη Σοβιετική Ρωσία καθώς και στο ίδιο το Αυτοκρατορικό Μπαλέτο, η Geva και ο σύζυγός της κοίταξαν προς το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους το 1924, η Geva, ο Balanchine, η Alexandra Danilova και ο Nicholas Efimov αρνήθηκαν να επιστρέψουν στη Σοβιετική Ένωση. Αντίθετα, και οι τέσσερις χορευτές πήραν θέσεις με στα Ballet Russes στη Γαλλία, μια παρέα που παραμένει μια από τις πιο γνωστές χορευτικές εταιρίες όλων των εποχών. Ωστόσο, καθένας από τους τέσσερις χορευτές θα γνώριζε διαφορετική δυναμική μέσα στην παρέα. Ο Balanchine θα γινόταν σταρ χορογράφος και η Alexandra Danilova, η επόμενη σύζυγος του Balanchine, θα γινόταν το αστέρι των Ballets Russes. Ο Efimov και η Geva, ωστόσο, παραβλέφθηκαν.

 

Η Geva σημείωσε ότι ο Dyagilev, ο ιμπρεσάριος των Ρωσικών Μπαλέτων, την τοποθετούσε με συνέπεια στο σώμα του μπαλέτου. Με απλά λόγια, ήθελε περισσότερους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τους επεδίωξε ενεργά. Μετά τη διάλυση των Ballets Russes, ο Balanchine και η Geva άρχισαν να συνεργάζονται με μια νέα εταιρεία που ονομάζεται “Η νυχτερίδα”. Όταν άρχισαν να δουλεύουν με τους Chauve-Souris, η Geva και ο Balanchine είχαν χωρίσει, αλλά θα παρέμεναν φίλοι και δεμένοι καθ` όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με την Geva να θηλάζει ακόμη και τον Balanchine, όταν εκείνος αρρώστησε. Καθώς άρχισαν να εργάζονται στις ΗΠΑ, η συνεργασία τους θα αποδεικνυόταν κρίσιμη.

 

Η καριέρα στην Αμερική 

Tamare Geva On Your Toes

Tamara Geva (Vera Baranova) στο On Your Toes by White Studio, 1936

 

Κάνοντας περιοδεία διεθνώς με τους Νυχτερίδα, η Geva έφερε τη χορογραφία του Balanchine στην Αμερική. Με επικεφαλής τον Ρωσο-Αρμένιο καλλιτέχνη Nikita Balieff, το La Chauve-Souris ήταν μια περιοδεύουσα επιθεώρηση που ξεκίνησε στη Μόσχα και συνεχίστηκε αργότερα στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υλικό της παράστασης αποτελούνταν από κωμωδία, υποκριτική, τραγούδι και χορό. Οι Chauve-Souris είχαν τόση επιρροή που η χορογραφία τους εξακολουθεί να παίζεται στις ΗΠΑ σήμερα. για παράδειγμα, το περίφημο Rockette`s "Παρέλαση των Ξύλινων Στρατιωτών" είναι παρμένο από μια από τις πρωτότυπες εκπομπές του Chauve-Souris.

 

Μέρος αυτής της επιτυχίας οφειλόταν στην επιρροή της Geva. Οι πολύπλευρες ερμηνείες της επαινέθηκαν, και από πολλές απόψεις, έγινε το πρόσωπο νέων χορογραφικών ιδεών και στυλ στην Αμερική. Μετά τον χρόνο της με τους Chauve-Souris, ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της, δουλεύοντας σε πολλά διαφορετικά έργα. Επειδή κατάφεραν να διατηρήσουν μια στενή σχέση, εμφανίστηκε σε ρόλους guest σε χορογραφίες από τον Balanchine με το The American Ballet. Στη συνέχεια, ξεκίνησε τη μουσική και το θέατρο. Ο κατάλογος των παραστάσεων της Geva είναι ποικίλος και πολλοί, που κυμαίνονται από μπαλέτο έως πιο σύγχρονες μορφές χορού όπως το Μπρόντγουεϊ και ο κινηματογράφος.

 

 

Tamara Geva Ray Bolger On Your Toes

Ο Ray Bolger επιβαρύνεται με την Tamara Geva στο «On your toes», 1937 

Στο Μπρόντγουεϊ πρωταγωνίστησε στα Whoopee (1928),Three`s a Crowd (1930), Flying Colors (1932), και το πιο σημαντικό,On your toes(1936). Στο Λονδίνο, πρωταγωνίστησε με τον Raymond Massey στην πρεμιέρα του αντιπολεμικού έργου του Robert E. Sherwood,Idiot’s Delight. Το 1953, εμφανίστηκε σε μια αναβίωση του George Bernard Shaw`s στη Νέα Υόρκη, Misalliance. Στον κινηματογράφο έπαιξε στο Their Big Moment (1934) και Orchestra Wives (1942).  Το 1946, χορογράφησε τις ακολουθίες χορού στην ταινία Ben Hecht Spectre of the Rose.

 

Στα τελευταία της χρόνια, η Γκέβα υπηρέτησε κυρίως ως δάσκαλος και εκπαιδεύτρια. Επιπλέον, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της Split Seconds το 1972. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η Geva υπηρέτησε ως ερμηνεύτρια, χορογράφος και δασκάλα σε πολλά είδη. Από αυτήν δεν έχουμε μόνο πολλά έργα τέχνης αλλά και γραπτή αφήγηση της ιστορίας του χορού.

 

 

Tamara Geva Clifton Forge Dance Portrait

Clifton Webb and Tamara Geva από τη Vandamn Theatrical Productions, 1930, μέσω της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης

 

Η Tamara Geva αναφέρεται συχνά ως η πρώτη σύζυγος και μούσα του Balanchine στην υποτροφία χορού και στα δημοφιλή μέσα ενημέρωσης, αλλά στην πραγματικότητα, ήταν θεμελιώδης για την ανάπτυξη του χορού στις ΗΠΑ. Δημιουργώντας το πρόσωπο του αμερικανικού μπαλέτου και του χοροθεάτρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Geva δημιούργησε θρυλικά έργα και χαρακτήρες όπως ο ρόλος της στο “On your toes”. 

Η Τamara Geva, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, θάρρος, ταλέντο και αποφασιστικότητα, ήταν μια γυναίκα που ενσάρκωσε πλήρως αυτό που θα γινόταν ο αμερικανικός χορός.

Actress Tamara Geva and Phil Regan in a scene from the movie