12 Απριλίου 2023

Πόντιος Πιλάτος | Ο άνθρωπος που καταδίκασε τον Ιησού Χριστό σε θάνατο & απεικονίστηκε από κορυφαίους καλλιτέχνες

Ποια ήταν τελικά μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και μυστηριώδεις φιγούρες στην ανθρώπινη ιστορία;
Ποια ήταν τελικά μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και μυστηριώδεις φιγούρες στην ανθρώπινη ιστορία;

Ο Πόντιος Πιλάτος είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και ταυτόχρονα μυστηριώδεις μορφές στην ανθρώπινη ιστορία. Παρόλο που δεν ήταν πρόθεσή του, οι πράξεις του οδήγησαν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας θρησκείας. 

 

Ποιος ήταν ο Πόντιος Πιλάτος;

 

christ-pilate-ravenna-basilica-mosaic

Christ Before Pilate, 493 – 526, Βασιλική του Sant` Apollinaire Nuovo

Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν Ρωμαίος έπαρχος της Ιουδαίας που έχει μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που καταδίκασε τον Χριστό σε θάνατο. Δυστυχώς, οι ιστορικοί έχουν ελάχιστες επιβεβαιωμένες πληροφορίες για εκείνον o οποίος σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, έπλυνε τα χέρια του πριν στείλει τον Χριστό στο σταυρό.

Υπάρχουν ελάχιστα αρχαιολογικά στοιχεία για την ύπαρξή του. Μια επιγραφή ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1970 στη ρωμαϊκή πόλη Καισάρεια, στο σημερινό Ισραήλ. Τα περισσότερα από αυτά που λέγονται για αυτό το ιστορικό πρόσωπο είναι θρύλοι και ανεπιβεβαίωτες ιστορίες που βρίσκονται στα όρια μεταξύ ιστορίας και πίστης.

Οι ιστορίες γύρω από τον Πόντιο Πιλάτο είναι πολλές.  Από μια μυστική σχέση με τον Ιούδα και τους άλλους αποστόλους, ή ακόμα και για άγνωστες μυστικές συνομιλίες με τον Ιησού Χριστό.

Σύμφωνα με τα τέσσερα Ευαγγέλια, ο Πιλάτος καταδικάζει τον Ιησού μετά από κατηγορίες από τον εβραϊκό λαό. Έτσι, η Καινή Διαθήκη ρίχνει όλη την ευθύνη για τη σταύρωση του Χριστού στους Εβραίους. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ρωμαίοι αφαίρεσαν κάθε πιθανή ευθύνη από τα χέρια τους και συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν οι άνθρωποι που θα προσπαθούσαν να σταματήσουν τη σταύρωση, αν υπήρχε περίπτωση.

 

jacob-jordaens-four-evangelists-louvre

Οι Τέσσερις Ευαγγελιστές, Jacob Jordaens, περ. 1625-1630, Λούβρο.

Οι ελληνικές και ρωμαϊκές πηγές ωστόσο παρουσιάζουν μια άλλη αφήγηση που συμπληρώνει την εικόνα του Πόντιου Πιλάτου. Ήταν σκληρός κι αδίστακτος. Κυβέρνησε μια από τις πιο ταραχώδεις επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας - την Ιουδαία για 10 χρόνια που ήταν μια απίστευτα μεγάλη περίοδος για εκείνη την εποχή. Αυτό δίνει αρκετά στοιχεία για τις απίστευτες ηγετικές του ικανότητες.

 


 

Ο Πόντιος Πιλάτος στην Ιουδαία

 

Όταν έφτασε στην Ιουδαία, τα καθήκοντα του Πιλάτου ήταν κυρίως στρατιωτικά. Το περιβάλλον στη ρωμαϊκή επαρχία ήταν ειρηνικό. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η Caesarea Maritima ήταν η πρωτεύουσα και όχι η Ιερουσαλήμ.

Όπως κάθε Ρωμαίος, ο Πόντιος Πιλάτος ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Δύο ήταν τα χαρακτηριστικά των Ρωμαίων - ήταν ανελέητοι πολεμιστές κατά τη διάρκεια μιας μάχης και εξαιρετικά ευσεβείς όσον αφορά την τήρηση των διαταγών στους θεούς τους.

Για τους Ρωμαίους, η θρησκεία ήταν ο άξονας της ύπαρξής τους και ο Πιλάτος δεν διέφερε από αυτήν την περιγραφή. Για όλους τους ηγεμόνες της αυτοκρατορίας συγχωνεύτηκαν πλήρως η λατρεία των θεών και η πολιτική.

 

pontius-pilate-tiberius-bronze-coin

Χάλκινο νόμισμα του Πόντιου Πιλάτου, 30-31 μ.Χ., Βρετανικό Μουσείο.

Ανάμεσα στα λίγα αποδεικτικά στοιχεία της κυριαρχίας του Πιλάτου είναι μια επιγραφή που στήθηκε στην Καισάρεια την εποχή του αυτοκράτορα Τιβέριου..Τα νομίσματα που κόπηκαν αυτή την περίοδο αποδεικνύουν επίσης ότι ο Πόντιος Πιλάτος είναι ιστορικό πρόσωπο.
 

Σύμφωνα με ρωμαϊκές πηγές, ο Πιλάτος απέχει πολύ από τη χριστιανική εικόνα που του αποδίδεται στη Βίβλο. Ήξερε πώς να τρομοκρατεί το πλήθος και να διατηρεί την τάξη σε μια ανυπάκουη περιοχή.

Οι πρώτες του ενέργειες ως εισαγγελέας στην Ιουδαία σχεδόν κατέληξαν σε λουτρό αίματος. Οι διαταγές του ήταν να σταλούν Ρωμαίοι στρατιώτες στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, οι σημαίες που έφεραν παραβιάζουν τις δύο πρώτες από τις Δέκα Εντολές. Οι προσβεβλημένοι Εβραίοι διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στον Πιλάτο που σχεδίαζε τρόπους να τους τρομάξει.

Ο Ρωμαίος κατέπνιξε τη δυσαρέσκεια δημιουργώντας μια σύγκρουση. Ο Πιλάτος διέταξε τους στρατιώτες του να τραβήξουν τα ξίφη τους μόλις έφερε τους Εβραίους στο παλάτι του. Οι ελπίδες του ήταν ότι θα φύγουν. Αντίθετα, οι Εβραίοι έπεσαν στα γόνατα χωρίς να προσπαθήσουν να αντισταθούν ή να ξεφύγουν.

Το νόημα πίσω από αυτό ήταν ότι προτιμούσαν να χαθούν παρά να αποδεχτούν ότι οι Ρωμαίοι μπορούσαν να φέρουν σημαίες που προσβάλλουν τον νόμο του Μωυσή. Καθώς το πρωταρχικό του καθήκον ήταν να διατηρήσει την ειρήνη μεταξύ του πληθυσμού, ο Πιλάτος υποχώρησε.

 

Ο ρόλος του Πιλάτου στην ιστορία του Ιησού

 

sacrament-ordination-poussin-nicholas

The Sacrament of Ordination, Nicolas Poussin, ca. 1636-1640, Μουσείο Τέχνης Kimbell.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο πρώτος Μεσσίας που εμφανίστηκε στην Ιουδαία. Υπήρχαν άλλοι πριν από αυτόν, με άλλες νέες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι Ρωμαίοι τους γνώριζαν και πάντα τους ακολουθούσαν. Η δίκη του Ιησού ξεκίνησε με βάση κατηγορίες, που απέστειλαν ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας. Αυτό αποδεικνύει ότι η αριστοκρατία στην Ιερουσαλήμ είχε παίξει ρόλο στη σταύρωση του Ιησού Χριστού.

Μετά τον Μυστικό Δείπνο, ο Ιησούς συνελήφθη στον Κήπο της Γεσθημανής. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της πραγματικής πεποίθησης του Χριστού. Σύμφωνα με μία, καταδικάστηκε την επόμενη κιόλας μέρα με εντολή του Πιλάτου. Μετά την ετυμηγορία, ο Πιλάτος έπλυνε τα χέρια του και διάβασε μερικές προσευχές στους θεούς, κάτι που ήταν κοινή πρακτική για τους Ρωμαίους ηγεμόνες να ξεκινούν τη μέρα.

Σύμφωνα με έναν άλλο, υπήρξαν αρκετές δίκες πριν από την πραγματική καταδίκη. Το πιο ενδιαφέρον που λέγεται είναι ότι ο Πιλάτος σχεδόν συμφώνησε να απελευθερώσει τον Ιησού κατά τη διάρκεια μιας από τις δοκιμασίες. Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Πιλάτος πίστευε ότι ο Ιησούς ήταν αθώος και μάλιστα το είπε όταν τον συνέλαβαν. Σύμφωνα με άλλες ιστορίες, ο Πιλάτος δεν ασπάστηκε την αλήθεια ότι ο Ιησούς ήταν αθώος απλώς και μόνο επειδή φοβόταν πολύ για τον εαυτό του και τη θέση του στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

 

Η εξαφάνιση του Πόντιου Πιλάτου 

 

munkacsy-christ-pontius-pilate-painting

Christ before Pontius Pilate, Mihály Munkácsy, 1881, Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας

Δεν έχει ειπωθεί σχεδόν τίποτα για τον Πιλάτο μετά τη 10ετή διακυβέρνησή του στην Ιουδαία. Στάλθηκε πίσω στη Ρώμη όπου κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Δεν γράφτηκε τίποτα για αυτόν μετά την επιστροφή του.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι εκτελέστηκε από τον αυτοκράτορα Καλιγούλα  ή εξορίστηκε αφού τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής του ήταν ανεπιτυχή. Άλλες ιστορίες λένε ότι τελικά αποδέχτηκε τον Χριστιανισμό και μάλιστα προσπάθησε να στρέψει τον αυτοκράτορα προς την ίδια πίστη. Απ` ό,τι γνωρίζουμε, θα μπορούσε ακόμη και να είχε λάβει άλλη θέση και να συνεχίσει τη ζωή του στη Ρωμαική Αυτοκρατορία.  

Ο Πόντιος Πιλάτος στην Τέχνη

 

nikolai-ge-what-is-truth-christ-pilate-painting

«What is truth;» Χριστός και Πιλάτος, Ge Nikolay Nikolayevich, 1890, Πινακοθήκη Tretyakov.

Οι απεικονίσεις του Πόντιου Πιλάτου στην τέχνη ήταν πολύ δημοφιλείς από την παλαιοχριστιανική εποχή, κυρίως μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ., και μέχρι σήμερα.nicolaus-mosman-pilate-washing-hands-british-museum

Pilate washing his hands, από τον Nicolaus Mosman, μετά τον Matthias Stom, 1744-1787, The British Museum.

Συνήθως απεικονίζεται με τον Ιησού Χριστό ή να πλένει τα χέρια του με ενοχή. Αν και υπάρχουν πολλά έργα τέχνης που υιοθετούν αυτό το θέμα, μια από τις πιο περίεργες απεικονίσεις του Πιλάτου που πλένει τα χέρια του είναι ένας πίνακας του Joseph Mallord William Turner. Το έργο τέχνης κατασκευάστηκε το 1830 αλλά η χρήση του χρώματος θα μπορούσε να ονομαστεί ιμπρεσιονιστική σε μια εποχή που ο ιμπρεσιονισμός ήταν ανύπαρκτος.

Pilate washing his hands, JMW Turner

Μια άλλη διάσημη και επίσης αμφιλεγόμενη απεικόνιση του Ιησού με τον Πιλάτο είναι το What is Truth (Τι είναι αλήθεια) (1890) του Nikolai Ge. Αυτό ήταν ένα από τα αγαπημένα έργα τέχνης του Ρώσου μυθιστοριογράφου Leon Tolstoy. Οι περισσότεροι κριτικοί, ωστόσο, σοκαρίστηκαν από την αντισυμβατική, σκιώδη φιγούρα του Ιησού.

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που επέλεξαν να απεικονίσουν τον Πιλάτο τη στιγμή που φωνάζει «Ecce Homo» (Ιδού ο Άνθρωπος) ενώ παρουσιάζει τον Χριστό στον εβραϊκό λαό λίγο πριν τη σταύρωση. Αξιοσημείωτα έργα που παρουσιάζουν αυτή τη σκηνή περιλαμβάνουν πίνακες των Hierononymous Bosch, Titian, Caravaggio και πολλών άλλων.

Ο Πιλάτος έχει επίσης εμφανιστεί ως χαρακτήρας στη λογοτεχνία με κύριο ρόλο σε μεσαιωνικά έργα παθών και πολλαπλά λογοτεχνικά έργα που ασχολούνται με τη ζωή του Χριστού, αλλά και στη μεγάλη οθόνη. 

Christ before Pontius Pilate, ca. 1520, Hieronymous Bosch