28 Μαρτίου 2023

Lady Gaga | H συναρπαστική ζωή της σταρ με τις χαμαιλεόντιες ικανότητες

Η Lady Gaga αναστατώνει τις σκηνές της μουσικής και της μόδας από τότε που πρωτομπήκε στο προσκήνιο. Από την εποχή που σόκαρε ενώ εμφανιζόταν με κρέατα πάνω της, μέχρι σήμερα που υποδύεται την Patrizia Reggiani στην πολυσυζητημένη ταινία The House of Gucci, έχει αλλάξει πολύ αποδεικνύοντας κάθε φορά το ταλέντο και  τις χαμαιλεόντιες της ικανότητες. Ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 37α γενέθλιά της.
Η Lady Gaga αναστατώνει τις σκηνές της μουσικής και της μόδας από τότε που πρωτομπήκε στο προσκήνιο. Από την εποχή που σόκαρε ενώ εμφανιζόταν με κρέατα πάνω της, μέχρι σήμερα που υποδύεται την Patrizia Reggiani στην πολυσυζητημένη ταινία The House of Gucci, έχει αλλάξει πολύ αποδεικνύοντας κάθε φορά το ταλέντο και  τις χαμαιλεόντιες της ικανότητες. Ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 37α γενέθλιά της.

Αγωνίσου και προσπάθησε ακόμα περισσότερο για αυτό που πιστεύεις. Θα εκπλαγείς, είσαι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζεις.

— Lady Gaga 

 

 

 

H Lady Gaga αναστατώνει τις σκηνή της μουσικής και της μόδας από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο προσκήνιο. Από τα εκκεντρικά ρούχα της, μέχρι τις επιδεικτικές ζωντανές εμφανίσεις της και τον ισχυρό ακτιβισμό της, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες σύγχρονες καλλιτέχνιδες στον κόσμο.

Ενώ τα τραγούδια της έχουν συχνά χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, υπάρχει μια φανερή αλλαγή στο ύφος των τελευταίων άλμπουμ της όπου αποκαλύπτει μια πιο απαλή, πιο συναισθηματική πλευρά του εαυτού της.

Τα πρώτα χρόνια 

 

Lady Gaga γεννήθηκε ως Stefani Joanne Angelina Germanotta στις 28 Μαρτίου 1986, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, σε μια καθολική οικογένεια με ιταλικές και γαλλικές καναδικές ρίζες.

Μεγαλώνοντας σε ένα δυάρι της μεσαίας τάξης, η Stefani αναγνωρίστηκε γρήγορα ως ένα δημιουργικό παιδί με μοναδική προσωπικότητα. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η μητέρα της της σύστησε να μάθει πιάνο για να γίνει μια «πολιτισμένη νεαρή γυναίκα». Η Stefani ένιωθε ότι έπρεπε να παίξει πιάνο, δημιουργώντας εύκολα μουσική “από το αυτί”.  Στα 11 της άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής το Σαββατοκύριακο, ανοίγοντας τη φαντασία της σε μια μελλοντική καριέρα ως ηθοποιός.

Η Stefani φοίτησε σε ένα ιδιωτικό καθολικό σχολείο μόνο για κορίτσια, όπου ήταν μια ιδιαίτερα επιμελής μαθήτρια. Αλλά η κοινωνική της ζωή δεν ήταν τόσο ολοκληρωμένη. Οι ασυνήθιστες ιδιορρυθμίες και τα ενδιαφέροντά της την έκαναν διαφορετική από τους συνομηλίκους της και τα άλλα παιδιά άρχισαν να την εκφοβίζουν για ασήμαντα πράγματα όπως η «μεγάλη μύτη» της και τα «δόντια κουνελιού».

Η νεαρή Stefani έγινε ανασφαλής, ανήσυχη, με κατάθλιψη και ένιωθε να την ταπεινώνουν και να την απομονώνουν. Δραπέτευσε στον μουσικό κόσμο, έμαθε πώς να τραγουδά και μελέτησε με προσήλωση τα κλασικά ροκ άλμπουμ του πατέρα της. Η μουσική ήταν το παν για εκείνη.

Κολλέγιο και μια τραυματική εμπειρία

 

Κατά τη διάρκεια του γυμνασίου, η Stefani ασχολήθηκε με την υποκριτική και τη σύνθεση τραγουδιών. Κέρδισε κάθε προβάδισμα στα σχολικά έργα, κερδίζοντας ζηλευτούς χλευασμούς από τα δημοφιλή κορίτσια που την αποκαλούσαν «το μικρόβιο» και «βρώμικη». Ανεξάρτητα από αυτό, η Stefani παρέμεινε ευγενική με όλους και ήταν γνωστή για τις τυχαίες πράξεις καλοσύνης της.

Χάρη στα άλμπουμ του πατέρα της, το ενδιαφέρον της για την κλασική ροκ μεγάλωσε, αντλώντας δημιουργική έμπνευση από τους Queen και τον Elton John. Σύντομα έφτιαξε ένα συγκρότημα και έκαναν διασκευές των Pink Floyd και των Led Zeppelin για βραδιές ανοιχτού μικροφώνου.

Μετά την αποφοίτησή της, σε ηλικία 17 ετών, γράφτηκε στο Collaborative Arts Project 21 — ένα μουσικό σχολείο στο Tisch School of the Arts του NYU. Εργάστηκε ως σερβιτόρα και σε καμπαρέ-κλαμπ στο κέντρο της πόλης ως τραγουδίστρια και πιανίστα. Όλα φαίνονταν να πηγαίνουν ομαλά, αλλά στα 19 της, η Stefani βιάστηκε από έναν άνδρα 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Για πολλά χρόνια δεν το αποκάλυψε σε κανέναν ενώ συχνά κατηγορούσε τον εαυτό της για τη σεξουαλική επίθεση.

Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του δεύτερου έτους της, τα παράτησε για να επικεντρωθεί στη “θεραπεία” της μέσω της μουσικής της. Βρήκε το φθηνότερο διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη  και ονειρευόταν να πετύχει μια δισκογραφική δουλειά μέχρι τα 21 της χρόνια.

Αναζητώντας το μεγάλο της διάλειμμα

 

 

 

Η Stefani ανέλαβε τρεις δουλειές για να τα βγάλει πέρα, συμπεριλαμβανομένης της θητείας της ως χορεύτριας. Έκανε οντισιόν για παραστάσεις σε όλη τη Νέα Υόρκη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να εκπληρώσει το παιδικό της όνειρο να γίνει ηθοποιός. Η εμφάνιση στη σκηνή ήταν η μόνη φορά που η Stefani ένιωσε πραγματικά ζωντανή.

Το 2001, κέρδισε τελικά έναν μικρό ρόλο ως μαθήτρια γυμνασίου σε ένα επεισόδιο της σειράς The Sopranos, αν και δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Επέστρεψε στο τραγούδι και δημιούργησε ένα συγκρότημα που ονομάζεται Stefani Germanotta Band με μερικούς φίλους του NYU, ηχογραφώντας μπαλάντες κάτω από ένα κατάστημα ποτών. Μετά από μια συγκεκριμένη παράσταση, την Stefani πλησίασε μια ανιχνευτής ταλέντων, η Wendy Starland, η οποία της είπε: «Πρόκειται να αλλάξω τη ζωή σου!» Έφυγαν βιαστικά από το κλαμπ και η Wendy κάλεσε τον μουσικό παραγωγό Rob Fusari.

Σύντομα η Stefani συνάντησε τον παραγωγό στο στούντιο του στο Νιου Τζέρσεϊ για μια οντισιόν. Ο Rob δεν εντυπωσιάστηκε από τη σωματική διάπλαση της Stefani και δεν εντυπωσιάστηκε με τις μουσικές της ικανότητες … Όλα άλλαξαν όταν τραγούδησε ενώ έπαιζε πιάνο. Ένιωσε δέος και την αποκάλεσε «θηλυκό John Lennon» με το «πιο παράξενο ταλέντο».

Από τότε, η Stefani ταξίδευε καθημερινά στο Νιου Τζέρσεϊ για να δουλέψει μαζί του, συνθέτοντας ηλεκτρο-ποπ κομμάτια για να τα στείλει σε στελέχη του κλάδου. Ο Fusari την ώθησε να ντυθεί και να συμπεριφερθεί σαν «σέξι σταρ του χορού» και τη μετονόμασε σε «Lady Gaga» — χάρη στο τραγούδι των Queen «Radio Ga Ga».

Παλεύει με την ταυτότητά της

 

 

Σε ηλικία 20 ετών, η Lady Gaga προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο Island Def Jam αφού στην δισκογραφική άρεσε ένα από τα κομμάτια που έστειλε ο Fusari. Yπέγραψαν, αλλά εκείνοι ήθελαν μαριονέτα, όχι καλλιτέχνη. Προσπάθησαν να τη μετατρέψουν σε mainstream ποπ σταρ. Ό,τι της έλεγαν να κάνει, η Gaga θα έκανε το αντίθετο προκειμένου να νιώσει ότι είχε ακόμα τον έλεγχο. Εξοργισμένη, σταμάτησε τη συνεργασία μετά από μόλις τρεις μήνες.

Η κατάθλιψη ξεκίνησε. Είχε όμως κάνει μια σημαντική διαπίστωση: αν μια δισκογραφική δουλειά δεν κάνει τον καλλιτέχνη, μπορούσε να κάνει τον εαυτό της καλλιτέχνη. Έτσι ξεκίνησε ξανά, τραγουδώντας σε μπουρλέσκ ροκ επιδείξεις και πειραματιζόμενη με τη μόδα για να βρει το δικό της στυλ. Τραγούδησε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza με την καλλιτέχνιδα Lady Starlight, η οποία βοήθησε την Gaga να καθορίσει την προσωπικότητά της στη σκηνή.

Στα 21 της, ο Fusari τη σύστησε στον παραγωγό RedOne, ο οποίος αργότερα της έκανε συμβόλαιο με την Streamline Records. Η Gaga ανησυχούσε ότι δεν θα πίστευαν ότι ήταν "αρκετά όμορφη" για να γίνει ερμηνεύτρια. 

Η δισκογραφική την προσέλαβε για να γράψει τραγούδια για τους Britney Spears, Fergie και Pussycat Dolls. Η Gaga άρχισε να κάνει δίαιτα με χάπια και να τρώει ένα γεύμα την ημέρα για να χάσει βάρος. Η εταιρεία της ζήτησε να βάψει τα μαλλιά της ξανθά για να μοιάζει «περισσότερο σαν ποπ σταρ». Για άλλη μια φορά, είχε πέσει στην παγίδα να ευχαριστήσει τους άλλους. 

lady-gaga-performing

Μερικές φορές στη ζωή δεν νιώθεις πάντα νικητής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είσαι νικητής.

— Η Lady Gaga

 

 

Αφού της είπε ο φίλος της ότι δεν θα τα κατάφερνε, η Gaga μετακόμισε στο Λος Άντζελες και αγόρασε βιβλία για τον Andy Warhol για να βοηθηθεί να κατανοήσει το δικό της ταξίδι. Τα βιβλία έγιναν η Βίβλος της και την βοήθησαν να επανευφεύρει τον εαυτό της.  Άρχισε να γράφει τραγούδια για χορευτές και να φορά ρούχα ντίσκο διαστημικής εποχής. Αντλούσε έμπνευση από τη Madonna, τη Cher και τις drag queens.

Ο διάσημος καλλιτέχνης R&B Akon άκουσε ένα από τα νέα της κομμάτια για πάρτι και επέμεινε να υπογράψει με τη δική του εταιρεία. Πέρασε όλο το 2007 ηχογραφώντας το ντεμπούτο άλμπουμ της, The Fame. Όταν κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά, έφτασε στο νούμερο ένα σε οκτώ χώρες. Το single "Poker Face" έγινε αργότερα το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 2009. Η Lady Gaga τελικά τα κατάφερε.

lady-gaga-performing-milan-2010

Άρχισε να κάνει περιοδείες και να παίζει σε όλο και μεγαλύτερες σκηνές. Συνδύασε το τραγούδια με την  υποκριτική και δημιούργησε την "περσόνα" της Lady Gaga. Συγρχόνως συνεργαζόταν με άλλους καλλιτέχνες του τραγουδιού. Άλμπουμ μετά από άλμπουμ, η Gaga έφτασε στο νούμερο ένα και έγινε η «η γυναίκα με τις περισσότερες λήψεις σε έναν χρόνο» . 

Βρίσκοντας την επιτυχία και τον εαυτό της

 

lady-gaga-grammys

 

Το 2012, η ​​Gaga υπέστη έναν φρικτό τραυματισμό στο ισχίο κατά τη διάρκεια της περιοδείας της Born This Way. Αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας για έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άρχισε να δουλεύει σε ένα νέο άλμπουμ, το ARTPOP, όπου είχε ως στόχο να κατανοήσει το χάος στο παρελθόν της.

Το άλμπουμ σηματοδότησε τη γέννηση μιας εντελώς νέας Lady Gaga. Έδωσε έναν καλλιτεχνικό και ατομικό τόνο που ήταν παθιασμένος, πολύχρωμος, συναισθηματικός και θεατρικός. Ανοίχτηκε στους θαυμαστές της και στον κόσμο σε αμφιλεγόμενα θέματα όπως ο εθισμός, ο φεμινισμός και η σεξουαλικότητα - διοχετεύοντας τα προηγούμενα τραύματά της με δυνατά φωνητικά. Μίλησε επίσης για τη μάχη της με την κατάθλιψη και μια πάθηση χρόνιου πόνου που ονομάζεται ινομυαλγία. 

Η Gaga έδωσε μια ακόμη πιο βαθιά ματιά στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή κατά τη διάρκεια του δικού της ντοκιμαντέρ στο Netflix. Έχει γίνει ισχυρός υποστηρικτής των νέων LGBT, των επιζώντων σεξουαλικής επίθεσης και των χρόνιων ασθενειών. Τελικά δημιούργησε το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, που ονομάζεται ίδρυμα Born This Way. 

Μετά από χρόνια πάλης με την ταυτότητά της και πολλές προσπάθειες για να βρει τον αληθινό δημιουργικό και καλλιτεχνικό εαυτό της, η Lady Gaga είναι επιτέλους το πρόσωπο που πάντα ήθελε να γίνει. Τώρα χρησιμοποιεί την αντισυμβατική μουσική της για να μεταφέρει ολόψυχα μηνύματα, καλώντας τον κόσμο να αγωνίζεται για αυτό που επιθυμεί, να είναι περήφανοι για αυτό που είναι, να πολεμούν για όσα πιστεύουν και να μην αφήνουν τους άλλους να τους επηρεάζουν. 

 


 

Η Lady Gaga  βρίσκεται στο χώρο της μουσικής εδώ και δύο δεκαετίες. Η εμβληματική της τέχνη ξεκίνησε με ανοιχτά μικρόφωνα και σε σχολικές παραστάσεις πριν γίνει η ποπ σταρ που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα — και έχει αλλάξει τόσο πολύ με τα χρόνια.

 

Ο πρώτος της δίσκος δημιούργησε δύο σινγκλ στα chart που έκτοτε καθόρισαν την καριέρα της: "Just Dance" και "Poker Face". Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των Born This Way, Artpop, Joanne και Chromatica. Το The Fame επανεκδόθηκε το 2009 ως The Fame Monster, το οποίο περιελάμβανε νέα κομμάτια όπως το αγαπημένο σινγκλ "Bad Romance". Η Gaga κυκλοφόρησε επίσης ένα τζαζ φωνητικό άλμπουμ, Cheek to Cheek, με τον θρυλικό τραγουδιστή Tony Bennett το 2014.

Τα τελευταία χρόνια έχει εντυπωσιάσει με τις υποκριτικές της ικανότητες. Πρωταγωνίστησε στα American Horror Story, A Star Is Born, Sin City: A Dame to Kill For και στο πολυσυζητημένο  House of Gucci δίπλα στον Adam Driver που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη.

 

Gaga έγινε σύμβολο στη βιομηχανία του θεάματος επειδή έβαζε πάντα τους δικούς της όρους.  «Έχει κάνει καταπληκτική δουλειά, παίρνοντας ρίσκα, παρουσιάζοντας underground μόδα και δημιουργική τέχνη  σε μια παγκόσμια σκηνή», έχει πει η φίλη και συνεργάτης της, Kerin Rose Gold.. «Και επίσης κάνει απίστευτη δουλειά στο να είναι αυτή η διαχρονική, λαμπερή, όμορφη γυναίκα. Νομίζω ότι πολλές γυναίκες έχουμε αυτά τα στοιχεία μέσα μας, αλλά νιώθουμε ότι πρέπει να δείξουμε το ένα ή το άλλο και νιώθω ότι κάνει και τα δύο».

Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή ώστε να θυμηθούμε το πόσο έχει αλλάξει η Lady Gaga με τα χρόνια...

 

lady-gaga-transformation-2008


 

2008 Από τις αρχές της καριέρας της εντυπωσίαζε με τις διαφορετικές εμφανίσεις της που θεωρούνται fashion statements.

lady-gaga-transformation-2009

 

2009

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της μόδας ήταν μέρος μιας περσόνας που δημιούργησε και έζησε στη μουσική της.

 

lady-gaga-transformation-2010

2010

Άρχισε να αποκαλεί τους θαυμαστές της «Τέρατα» στην αρχή της καριέρας της — και υιοθέτησε το επίθετο «Mother Monster» για τον εαυτό της.

 

 

lady-gaga-transformation-2011

2011

Παρά τις σοκαριστικές εμφανίσεις της  — ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το φόρεμα από κρέας; — θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπήρχε σοβαρή καλλιτεχνία και δουλειά για κάθε ενδυματολογική της άποψη

 

lady-gaga-transformation-2012

 

2012

Η στάρλετ είχε τη δική της ομάδα μόδας με το όνομα "The Haus of Gaga", οι οποίοι ήταν οι δημιουργοί πίσω από πολλές από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της γκαρνταρόμπας της.

 

 

lady-gaga-transformation-2013

2013

Μετά από μερικά χρόνια η εμφάνισή της στο κόκκινο χαλίάρχισε να γίνεται πιο ήπια.

 

lady-gaga-transformation-2014

2014

Οι επιλογές της άρχισαν να απομακρύνονται  από τα περίτεχνα κοστούμια και προς τα κλασικά φορέματα εμπνευσμένα από το Old Hollywood.

 

lady-gaga-transformation-2015


 

2015

Η A-lister συνέχισε να παίζει με περούκες για να ζωντανέψει την πιο κλασική της εμφάνιση.

 

lady-gaga-transformation-2016

 

2016

Όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Joanne το 2016, η Gaga υιοθέτησε μια πιο προσιτή προσέγγιση μόδας.

 

 

lady-gaga-transformation-2017

2017

Άρχισε να φορά ρούχα πιο εμπνευσμένα από τη ροκ και να παρουσιάζει τα μακριά πόδια της με μαργαρίτες και μπότες.

 

 

lady-gaga-transformation-2018

2018

Μια από τις ωραιότερες και πιο chic εμφανίσεις της

 

lady-gaga-transformation-2019

 

 

2019

Με τα χρόνια, η Gaga έγινε συνώνυμη της κομψότητας.

 

 

lady-gaga-transformation-2020


 

2020

Είναι ένα αναμφισβήτητο μέρος της ποπ κουλτούρας  και εξακολουθεί να αφήνει το στίγμα της.

 

lady-gaga-transformation-2021

 

2021

Τραγούδησε ακόμη και στην ορκωμοσία του Προέδρου Joe Biden τον Ιανουάριο του 2021. 

 

 

 

2021

H Lady Gaga ως  Patrizia Reggiani στo The House of Gucci δίπλα σε μια αφίσα της ταινίας, τον Νοέμβριο του 16 στην πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη. Η τραγουδίστρια-ηθοποιός είχε εντυπωσιακά βαρύ μακιγιάζ στα μάτια και φρύδια, καθώς και έντονα κόκκινα χείλη.

Lady Gaga Transformation