08 Μαρτίου 2023

Γυναίκες που πολέμησαν την Πατριαρχία και νίκησαν

Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή σε βασίλισσες σε όλη την Ευρώπη που απόλαυσαν τη δύναμη και την επιτυχία με τους δικούς τους όρους.
Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή σε βασίλισσες σε όλη την Ευρώπη που απόλαυσαν τη δύναμη και την επιτυχία με τους δικούς τους όρους.


Ελεονώρα της Καστίλλης

Η Ελεονώρα της Καστίλλης ήταν μια μεσαιωνική βασίλισσα, γεννημένη το 1241 η οποία άσκησε ισχυρή πολιτιστική επιρροή σε όλη την Αγγλία. Ήταν γαιοκτήμονας και επιτυχημένη επιχειρηματίας, προστάτιδα της λογοτεχνίας. Είχε έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη της ταπετσαρίας, των χαλιών και του σχεδιασμού κήπων. Καθώς οι βασιλικοί γάμοι αποφασίζονταν συνήθως για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, αρραβωνιάστηκε με τον Εδουάρδο Α` σε ηλικία 13 ετών. Ωστόσο, λέγεται ότι και οι δύο ήταν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον. Πράγματι, όταν η Ελεονόρα πέθανε το 1290, ο Εδουάρδος ανέθεσε την κατασκευή 12 μνημείων με πέτρινο σταυρό κατά μήκος της διαδρομής του νεκροταφείου της, το πιο διάσημο από τα οποία ήταν το Charing Cross στο Λονδίνο.

 

Great Queens of History: Tomb effigy of Eleanor of Castile, Westminster Abbey, London, England, UK.

Ταφικό ομοίωμα της Ελεονόρας της Καστίλλης, Αβαείο του Γουέστμινστερ, Λονδίνο, UK.

Αικατερίνη η Μεγάλη

Johann Baptist of Lampi the Old, Αικατερίνη Β` της Ρωσίας, γ. 1780, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Βιέννη, Αυστρία.

Κατά τη διάρκεια της 34χρονης βασιλείας της  Αικατερίνης Β` , υπήρχε μια εκσυγχρονισμένη και δυτικοποιημένη Ρωσία. Η εποχή της ως βασίλισσα είναι γνωστή ως η Χρυσή Εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν λάτρις του Διαφωτισμού, ως προστάτιδα της τέχνης, αλληλογραφούσε με τον Βολταίρο και προώθησε την εκπαίδευση. Υπήρξε  πρωτοπόρος στον εμβολιασμό και ήταν το πρώτο άτομο στη Ρωσία που εμβολιάστηκε κατά της ευλογιάς το 1768. Όσο για τους πολέμιους του εμβολιασμού, τους χαρακτήρισε «αδαείς ή απλώς κακούς». Παρά την αποφασιστικότητά της να διατηρήσει τον πληθυσμό της υγιή, δεν ήταν αντίθετη στον πόλεμο και νίκησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία δύο φορές, επεκτείνοντας τη Ρωσική Αυτοκρατορία σε τρεις ηπείρους. Ήταν επίσης γνωστή για μια αρκετά περιπετειώδη προσωπική ζωή.

 

Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας

Great Queens of History: Sébastien Bourdon, Christina of Sweden, 1653, Victoria and Albert Museum, London, England, UK.Sebastien Bourdon, Χριστίνα της Σουηδίας, 1653, Μουσείο Victoria and Albert, Λονδίνο, UK.

Η Χριστίνα ήταν βασίλισσα της Σουηδίας από το 1632 (όταν ήταν μόλις 18 ετών) μέχρι το 1654 όταν παραιτήθηκε από τον θρόνο για να ακολουθήσει μια ζωή αφιερωμένη στις τέχνες. Μετακόμισε στη Ρώμη και είναι μια από τις λίγες γυναίκες που έχουν ταφεί στα Σπήλαια του Βατικανού. Η συλλογή έργων τέχνης της στη Ρώμη ήταν ασυναγώνιστη. Ακολούθησε έναν αρκετά ελεύθερο τρόπο ζωής, αντισυμβατικό, παίζοντας με ιδέες γύρω από το φύλο και τον πολιτισμό. Συχνά ντυνόταν με ανδρικά ρούχα, συναναστρεφόταν ελεύθερα με άντρες, ενώ λέγεται ότι είχε πολλούς εραστές.David Beck,Χριστίνα- Βασίλισσα της Σουηδίας, περ. 1650, Royal Armoury, Στοκχόλμη, Σουηδία. 

Η Χριστίνα ήταν εξαιρετικά έξυπνη και μιλούσε επτά γλώσσες καθώς και τη μητρική της Σουηδική. Συγκέντρωσε και παρήγγειλε χιλιάδες έργα τέχνης και ήταν μεγάλη προστάτιδα. Ακριβώς όπως η Ελισάβετ Α` της Αγγλίας είδε τα πλεονεκτήματα της αγαμίας και αρνήθηκε να παντρευτεί. Πολλές ταινίες, βιβλία και θεατρικά έργα έχουν επικεντρωθεί στη ζωή της – συμπεριλαμβανομένης μιας πολύ διάσημης ταινίας του 1933 με πρωταγωνίστρια την Γκρέτα Γκάρμπο.

Μπέρτα του Κεντ

Φωτογραφία από τον Ad Meskens, Stephen Melton,Μπέρτα του Κεντ, 2006, Woottons Green, Canterbury, UK. 

Το 597 μ.Χ., ο Άγιος Αυγουστίνος ταξίδεψε από τη Ρώμη στην Αγγλία για να προσηλυτίσει τους ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό. Η βασίλισσα Bertha του Kent (επίσης γνωστή ως πριγκίπισσα των Φράγκων) ήταν ένα βασικό πρόσωπο στις δραστηριότητές του, και παρόλο που μπορεί να θρηνούμε την απώλεια των αρχαίων παγανιστών, η επιρροή της στους Άγγλους και στον Χριστιανισμό δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Για τα έργα της αγιοποιήθηκε ως αγία. Δυστυχώς, υπάρχουν τόσο λίγες αφηγήσεις για τη ζωή και το έργο της που η προσωπικότητά της και η καθημερινή της ζωή είναι για πάντα απρόσιτα.

Ισαβέλλα της Γαλλίας

Jean Fouquet, Isabelle Φτάνοντας στην Αγγλία, λεπτομέρεια απόΜεγάλα Φωτισμένα Χρονικά της Γαλλίας χειρόγραφο, 1460, Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι, Γαλλία. 

Διαθέτοντας εξαιρετική ομορφιά και ευφυΐα, η Ισαβέλλα ήταν επίσης γνωστή ως Λύκαινα της Γαλλίας. Γεννήθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Ευρώπης το 1295 ή το 1296. Παντρεύτηκε τον Εδουάρδο Β` της Αγγλίας, ο ίδιος έξυπνος και όμορφος. Ωστόσο, η Ισαβέλλα αργότερα διαπίστωσε ότι ο Εδουάρδος προτιμούσε την παρέα όμορφων ανδρών που προσπάθησαν να μειώσουν την επιρροή της στο δικαστήριο και εκείνη απάντησε προσπαθώντας να κλέψει τον θρόνο του Εδουάρδου. Τελικά τον ανάγκασε να παραιτηθεί από τον θρόνο στον γιο τους, Εδουάρδο Γ`. Η Ισαβέλλα έζησε σε βαθιά βαθιά γεράματα, απολαμβάνοντας τη γη και τα χρήματα που είχε δώσει στον εαυτό της και μετά έγινε καλόγρια!

Ελισάβετ Ι

Nicholas Hilliard, Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ Ι, 1575, National Portrait Gallery, Λονδίνο, UK.

Ονομάζεται επίσης The Virgin Queen και Good Queen Bess, η Ελισάβετ Ι ήταν ένας από τους ισχυρότερους Άγγλους μονάρχες ποτέ. Βασίλεψε μεταξύ 1558 και 1603. Ήταν κόρη του Ερρίκου VIII και της Άννα Μπολέυν. Κηρύχθηκε παράνομη μετά την εκτέλεση της μητέρας της και ανακρίθηκε και φυλακίστηκε στη διάρκεια της ζωής της.

Στην πραγματικότητα ήταν η ετεροθαλής αδερφή της  Mary Tudor η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε τον θρόνο και στέφθηκε βασίλισσα από μόνη της στην Αγγλία. Με το παρατσούκλι Bloody Mary για τον διωγμό των Προτεσταντών αιρετικών, η Mary I είχε μια σύντομη πενταετή βασιλεία και με το θάνατό της, το στέμμα πέρασε στην ετεροθαλή αδερφή της, Ελισάβετ Α’.

Anthony More,Mary Tudor, 1554, Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη, Ισπανία

Η Ελισάβετ Α` κυβέρνησε σε μια περίοδο τεράστιας εξερεύνησης και εφευρέσεων. Μια έξυπνη και καλλιεργημένη γυναίκα, καλωσόρισε τις επιρροές της Αναγέννησης στην Αγγλία. Ενέπνευσε τον Σαίξπηρ για το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύκτας και μάλιστα παρακολούθησε την πρώτη του παράσταση. Διόρισε τον Νίκολας Χίλιαρντ ως ζωγράφο της αυλής – τα έργα του αποτελούν παράδειγμα της ίδιας της εικόνας της Ελισαβετιανής Αγγλίας.

Η Ελισάβετ ήταν αρκετά οξυδερκής στους διορισμούς υπουργών και αξιωματούχων. Οι δυνάμεις της νίκησαν την Ισπανική Αρμάδα το 1588. Η επιλογή της Ελισάβετ να μην παντρευτεί ήταν ριζοσπαστική. Δημιούργησε μια εικόνα του εαυτού της ως Γκλοριάνα, παντρεμένη με το έθνος της. Ήταν απίστευτα δημοφιλής με τα θέματά της, είχε ζωγραφίσει μερικά ωραία πορτρέτα και απεικονίζεται σε περισσότερες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές από οποιονδήποτε άλλο Βρετανό μονάρχη.

Μαρία Τερέζα της Αυστρίας

Martin van Meytens,Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας, 1759, Ακαδημία Καλών Τεχνών, Βιέννη, Αυστρία

Η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία ήταν γνωστή για τα επιτεύγματά της στο να καταστήσει υποχρεωτική την εκπαίδευση και να ιδρύσει βασιλικές ακαδημίες για την επιστήμη και τη λογοτεχνία. Αύξησε τους φόρους για να πληρώσει την κοινωνική πρόοδο. Αυτός ο προοδευτικός ηγέτης βασίλεψε για 40 χρόνια από το 1740 έως το 1780 και έλεγχε ένα τεράστιο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης. Μαζί με όλη της την καλή δουλειά κατάφερε να βγάλει και 16 παιδιά! Μια από τις κόρες της έγινε η Βασίλισσα της Γαλλίας και άλλη η βασίλισσα της Νάπολης και της Σικελίας.

Genethryth

Νόμισμα με το προφίλ του Κυνέθρυθ της Μερκίας, γ. 780.

Θα τελειώσουμε με ένα μυστήριο, την Genethryth. Υπήρξε μια μεσαιωνική βασίλισσα της Mercia και πολύ λίγα είναι γνωστά για αυτήν. Πρέπει να είχε απίστευτη επιρροή καθώς είναι η πρώτη και μοναδική αγγλοσαξονική βασίλισσα που έχει το κεφάλι της σε νόμισμα.