09 Μαΐου 2023

Χριστόφορος Κολόμβος | Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική & η ιστορία για το διάσημο αυγό του

Στις 9 Μαίου του 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
Στις 9 Μαίου του 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος αφήνει την Ισπανία για το τέταρτο και τελευταίο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.

Γνωστός ως «ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική», ο Κολόμβος στην πραγματικότητα προσπαθούσε να βρει ένα θαλάσσιο πέρασμα προς τα δυτικά προς την Ανατολή όταν “προσγειώθηκε” στον Νέο Κόσμο το 1492. Αυτή η ακούσια ανακάλυψη έμελλε να αλλάξει την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Χριστόφορος Κολόμβος γεννήθηκε στη Γένοβα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 1451. Ο πατέρας του ήταν υφαντής και μικροέμπορος. Ως έφηβος, πήγε στη θάλασσα, ταξίδεψε πολύ και τελικά έκανε την Πορτογαλία βάση του. Ήταν εδώ που αρχικά προσπάθησε να κερδίσει τη βασιλική προστασία για ένα ταξίδι προς τα δυτικά στην Ανατολή - την «επιχείρησή του στις Ινδίες».

Όταν αυτό απέτυχε και οι προσφυγές στα γαλλικά και αγγλικά δικαστήρια απορρίφθηκαν, ο Κολόμβος βρέθηκε στην Ισπανία, αγωνιζόμενος ακόμα να κερδίσει την υποστήριξη για το έργο του. Τελικά, ο βασιλιάς Φερδινάνδος και η βασίλισσα Ισαβέλλα συμφώνησαν να υποστηρίξουν την αποστολή και στις 3 Αυγούστου 1492, ο Κολόμβος και ο στόλος του από τρία πλοία, το Santa Maria, το Pinta και το Niña, απέπλευσαν στον Ατλαντικό.

Δέκα εβδομάδες αργότερα, παρατηρήθηκε γη. Στις 12 Οκτωβρίου, ο Κολόμβος και μια ομάδα ανδρών του πάτησαν το πόδι τους σε ένα νησί σε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως Μπαχάμες. Πιστεύοντας ότι είχαν φτάσει στις Ινδίες, οι νεοφερμένοι ονόμασαν τους ιθαγενείς «Ινδιάνους». Οι αρχικές συναντήσεις ήταν φιλικές, αλλά οι αυτόχθονες πληθυσμοί σε όλο τον Νέο Κόσμο σύντομα θα καταστραφούν από την επαφή τους με τους Ευρωπαίους. Ο Κολόμβος αποβιβάστηκε σε πολλά άλλα νησιά της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας και της Ισπανιόλα, και επέστρεψε στην Ισπανία θριαμβευτικά. Έγινε «ναύαρχος των Επτά Θαλασσών» και αντιβασιλέας των Ινδιών και μέσα σε λίγους μήνες ξεκίνησε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο ταξίδι. Καλύπτονταν περισσότερα εδάφη, αλλά τα ασιατικά εδάφη που στόχευε ο Κολόμβος παρέμεναν άπιαστα. Πράγματι, άλλοι άρχισαν να αμφισβητούν αν αυτό ήταν στην πραγματικότητα η Ανατολή ή ένας εντελώς «νέος» κόσμος.

Ο σπουδαίος πλοηγός Κολόμβος έκανε δύο ακόμη ταξίδια προς τις νέες περιοχές, αλλά υπέστη ήττα και ταπείνωση στην πορεία. Ήταν λιγότερο επιτυχημένος ως διαχειριστής και κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Μαΐου 1506 ένας πλούσιος αλλά απογοητευμένος άνδρας.

 

Το αυγό του Κολόμβου

Το αυγό του Κολόμβου είναι μια δημοφιλής έκφραση στις ΗΠΑ. Και όπως υποδηλώνει το όνομά του, προέρχεται από μια ιστορία για τον Χριστόφορο Κολόμβο, όπως τεκμηριώνεται από τον φίλο και συμπατριώτη Ιταλό Girolamo Benzoni στο βιβλίο του «Ιστορία του Νέου Κόσμου» το 1565.

 

Η ιστορία λέει ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου, ορισμένοι Ισπανοί ευγενείς εντυπωσιάστηκαν λιγότερο από την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο, επισημαίνοντας ότι δεδομένου χρόνου, ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει και ότι δεν χρειαζόταν μεγάλη ικανότητα από μέρους του.

Αντί να προσβληθεί, ως απάντηση ο Κολόμβος σήκωσε ένα αυγό και έβαλε στοίχημα ότι κανένας από τους συντρόφους του για το δείπνο δεν θα μπορούσε να το κάνει να σταθεί όρθιο χωρίς καμία βοήθεια. Απέτυχαν φυσικά. Και όταν όλοι προσπάθησαν, ο Κολόμβος απλά έσπασε ελαφρά το άκρο και εξισορρόπησε το αυγό κάθετα στο πλέον πεπλατυσμένο άκρο. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Μια πρόκληση είναι απλή όταν ξέρεις πώς να την πετύχεις – ο θρίαμβος είναι να έχεις το θάρρος να δοκιμάσεις κάτι νέο και να είσαι ο πρώτος που θα πετύχει.

 

Η ιστορία είναι τόσο γνωστή που πολλά παζλ, ακόμη και μνημεία έχουν εμπνευστεί από αυτήν. Κι όμως, το αυγό του Κολόμβου μπορεί να μην δημιουργήθηκε καν από τον Κολόμβο. Μια πολύ παρόμοια ιστορία είχε επίσης ειπωθεί 15 χρόνια νωρίτερα για τον αρχιτέκτονα Filippo Brunelleschi, ο οποίος συνέχισε να σχεδιάζει τον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας. Κάποιοι λένε ότι ο τρούλος του καθεδρικού ναού έχει μια επίπεδη άκρη σε σχέση με το αίνιγμα των αυγών που έθεσε και αυτός στους δυσαρεστημένους αξιωματούχους.