10 Απριλίου 2023

Αυγά Faberge | H ιστορία ενός συμβόλου πολυτέλειας & μιας εποχής που έχει χαθεί

Υπάρχει κάτι μαγικό στα πανάκριβα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά Fabergé. Αποτελούν σύμβολο της απόλυτης πολυτέλειας, αλλά και μιας εποχής που  έχει χαθεί. Επιβλητικά αντικείμενα ικανά να τραβήξουν το μυαλό μας πίσω στο παρελθόν, σε έναν διαφορετικό κόσμο.
Υπάρχει κάτι μαγικό στα πανάκριβα αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά Fabergé. Αποτελούν σύμβολο της απόλυτης πολυτέλειας, αλλά και μιας εποχής που έχει χαθεί. Επιβλητικά αντικείμενα ικανά να τραβήξουν το μυαλό μας πίσω στο παρελθόν, σε έναν διαφορετικό κόσμο.

 

O λόγος που τα αυγά Romanov έχουν αιχμαλωτίσει τη συλλογική φαντασία για περισσότερο από έναν αιώνα είναι η σχέση τους με μια ρομαντική, χαμένη εποχή. 

Η περίφημη σειρά των 50 αυτοκρατορικών πασχαλινών αυγών δημιουργήθηκε για τη Ρωσική Αυτοκρατορική οικογένεια από το 1885 έως το 1916, όταν η εταιρεία διοικούνταν από τον Peter Carl Fabergé. Αυτές οι δημιουργίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δόξα και την τραγική μοίρα της τελευταίας οικογένειας Romanov. Ήταν το απόλυτο επίτευγμα του διάσημου ρωσικού οίκου κοσμημάτων και πρέπει επίσης να θεωρηθούν οι τελευταίες μεγάλες παραγγελίες αντικειμένων τέχνης. Δέκα αυγά παρήχθησαν από το 1885 έως το 1893, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Γ`. Άλλα 40 δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του υπάκουου γιου του, Νικολάου Β`, δύο κάθε χρόνο, ένα για τη μητέρα του, τον κηδεμόνα και το δεύτερο για τη γυναίκα του.

Η σειρά ξεκίνησε το 1885 όταν ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Γ`, μέσω του θείου του, Μεγάλου Δούκα Βλαντιμίρ, παρήγγειλε ένα πασχαλινό αυγό στον Faberge ως πασχαλινό δώρο στη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Maria Feodorovna. Αρχικά σχεδιάστηκε από τον Fabergé να περιέχει ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, η πραγματική τελειωμένη έκδοση, ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες του Αυτοκράτορα, περιελάμβανε ένα μενταγιόν από ρουμπίνι μεγάλης αξίας.

Οι εγκαταστάσεις του Fabergé στο 173 New Bond Street το 1911. 

Οι ιστορίες των πανάκριβων αυγών Faberge περιέχουν απροσδόκητο πάθος αλλά και θλίψη.. Αρχικά προορίζονταν ως δώρα αγάπης, από τους τσάρους στις γυναίκες τους και από τον Νικόλαο στη θλιμμένη μητέρα του. Γιορτάζουν τη γέννηση των παιδιών τους. 

Ας γνωρίσουμε όμως την ιστορία από την αρχή…

 

romanov easter egg faberge

Lilies of the Valley Fabergé Egg, 1898

 

Ο Peter Carl Faberge ήταν Ρώσος κοσμηματοπώλης γαλλικής καταγωγής. Είναι γνωστός για την εξαιρετική ποιότητα και ομορφιά της δουλειάς του και ιδιαίτερα για τα δημοφιλή αυγά Faberge.

Η βασιλική παράδοση των αυγών Faberge ξεκίνησε με τον Τσάρο Αλέξανδρο Γ` ο οποίος το 1885 παρήγγειλε ένα διακοσμητικό πασχαλινό αυγό από το στούντιο του Faberge ως δώρο για τη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Maria Feodorovna.

Όταν έλαβε το δώρο, η γυναίκα του, είδε ένα συνηθισμένο αυγό, φτιαγμένο από λευκό χρυσό. Όμως ο αυτοκράτορας είχε ετοιμάσει αρκετές εκπλήξεις μέσα στο αυγό. Καθώς το άνοιξε, βρήκε έναν χρυσαφένιο κρόκο. Με παρόμοιο τρόπο με τη ρωσική matryoshka, το αυγό είχε περισσότερες εκπλήξεις που περίμεναν να βρεθεί - ο κρόκος έπρεπε να ανοίξει για να αποκαλυφθεί μια χρυσή κότα με ρουμπινί μάτια. 

Μέσα στη χρυσή κότα υπήρχε ένα μικροσκοπικό αντίγραφο του αυτοκρατορικού στέμματος από χρυσό και διαμάντια, καθώς και ένα μικρό ρουμπίνι για να φορέσει η Αυτοκράτειρα σε μια αλυσίδα στο λαιμό της. Αυτό το πρωτότυπο αυγό παραμένει στην ιστορία με το όνομα «Κότα».

Από σήμερα και μετά, το στέμμα θα έβαζε τον Faberge να φτιάχνει ένα αυγό ετησίως για τον Αλέξανδρο Γ` μέχρι το θάνατό του. Αυτή την παράδοση συνέχισε ο διάδοχός του Νικόλαος Β`, ο οποίος παράγγελνε δύο αυγά κάθε χρόνο.

Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1917 όταν σταμάτησε για ευνόητους λόγους. Είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι δεν παρασκευάζονταν αυγά το 1904 και το 1905 όταν η Ρωσία βρισκόταν σε πόλεμο με την Ιαπωνία.

 

Ο ακριβής αριθμός των αυγών παραμένει άγνωστος αφού αρκετά φτιάχτηκαν για άλλες πλούσιες ρωσικές οικογένειες. Πιστεύεται ότι ήταν περίπου 70 συνολικά, αλλά το μυστήριο εδώ είναι ότι 8 από τα βασιλικά αυγά έχουν εξαφανιστεί. 

Κάθε ένα από τα σωζόμενα αυγά Faberge αξίζει εκατομμύρια δολάρια που σημαίνει ότι αυτά που λείπουν θα άξιζαν ακόμη περισσότερο. 

 

 

Δεδομένου του χρονικού πλαισίου από το 1885 έως το 1917 συν το γεγονός ότι ήταν Πάσχα, είναι αναπόφευκτο να υπάρχει μόνο περιορισμένος αριθμός αυγών. Ως εκ τούτου, η ανακάλυψη οποιουδήποτε νέου αυγού προκαλεί αίσθηση. Αλλά προκαλεί και ατελείωτες υποψίες.

House of Fabergé, Renaissance Egg, 1894. Φωτογραφία από τον Ninara μέσω Wikimedia Commons (CC-BY 2.0).

Η συλλογή του Alexander Ivanov 

Ο Alexander Ivanov είναι Ρώσος επιχειρηματίας, δισεκατομμυριούχος, ολιγάρχης και συλλέκτης έργων τέχνης. Μεταξύ άλλων, συλλέγει αντικείμενα Fabergé. Το πιο διάσημο απόκτημά του ήταν το αυγό Rothschild το 2007, έναντι 8,9 εκατομμυρίων λιρών. Το ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αυτό το αυγό είχε φτιαχτεί ειδικά για την αυτοκρατορική οικογένεια. Ωστόσο, ήταν στην οικογένεια Rothschild από τότε που αγοράστηκε για πρώτη φορά. Ήταν ένα από τα πιο ακριβά αυγά που είχε φτιάξει και πουλήσει ο Fabergé.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής Fabergé του Ivanov είναι τώρα η καρδιά του Μουσείου Fabergé στο Baden-Baden. 

House of Fabergé, Wedding Anniversary Egg, 1904, Μουσείο Fabergé, Baden-Baden, Γερμανία. 

Οι αξιώσεις του Ruzhnikov

Μια έκθεση Fabergé, Jeweler to the Imperial Court φιλοξενήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Μαρτίου 2021. Και μόνο λίγες εβδομάδες μετά τα εγκαίνια το περιεχόμενό της προκάλεσε μεγάλη διαμάχη. Ο Andre Ruzhnikov σε μια ανοιχτή επιστολή προς τον διευθυντή του Ερμιτάζ ισχυρίστηκε ότι πολλά αντικείμενα στην έκθεση ήταν πλαστά. Το κύριο μήλο της έριδος ήταν το λεγόμενο «Επετειακό Πασχαλινό Αυγό του 1904».

O Ruzhnikov επικεντρώθηκε στο «Επετειακό Πασχαλινό Αυγό του 1904». Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι ευρέως αποδεκτό ότι δεν κατασκευάστηκαν αυγά το 1904. Επιπλέον, ο Ruzhnikov αμφισβήτησε τα έγγραφα που παρουσίασε ο Ivanov για να υποστηρίξει την προέλευση του αυγού και τα θεωρεί ότι λείπουν.

Το αυγό περιλαμβάνει μινιατούρες της αυτοκρατορικής οικογένειας, οι οποίες φαίνεται να βασίζονται σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν μετά το 1904. Αυτό θα έδιωχνε ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα. Επιπλέον, αυτό το αυγό είναι παρόμοιο με το αυγό της 15ης επετείου, κάτι που είναι ασυνήθιστο. Ο Fabergé προσπάθησε για πρωτοτυπία και δεν χρησιμοποίησε κανένα σχέδιο περισσότερες από μία φορές. Κάθε αυγό έπρεπε να είναι ένα μοναδικό δώρο. Δεν πρόσφερε την άνεση της οικειότητας, αλλά μάλλον, χάρισε στον παραλήπτη μια απολαυστική έκπληξη.

 

The Hen Egg, 1885

House of Fabergé, The Hen Egg, 1885. Jewellery Editor.

Το αυγό κότας έχει ένα αδιαφανές λευκό εμαγιέ εξωτερικό «κέλυφος», που ανοίγει με μια συστροφή για να αποκαλύψει μια πρώτη έκπληξη – έναν ματ κίτρινο χρυσό κρόκο. Αυτό με τη σειρά του περιέχει μια εμαγιέ κυνηγημένη χρυσή κότα που κάποτε κρατούσε ένα αντίγραφο του Αυτοκρατορικού Στέμματος με ένα πολύτιμο ρουμπίνι κρεμαστό αυγό μέσα. Το μενταγιόν από μόνο του κόστιζε περισσότερο από το μισό της συνολικής τιμής του αυγού. Δυστυχώς και τα δύο έχουν χαθεί και είναι γνωστά μόνο από μια παλιά φωτογραφία.

Rosebud Egg, 1895

House of Fabergé, Rosebud Egg, 1895. Faberge.

Αυτό ήταν το πρώτο αυγό που ο Τσάρος Νικόλαος Β` έδωσε στη σύζυγό του Αlexandra. Είναι φτιαγμένο από πολύχρωμο χρυσό, διακοσμημένο με λωρίδες ροζ διαμαντιών και καλυμμένο με ένα ημιδιαφανές, κόκκινο σμάλτο. Η έκπληξη τριαντάφυλλου είναι από ένα αδιαφανές κίτρινο και πράσινο σμάλτο. Στην κορυφή του, το αυγό έχει ένα μικροσκοπικό πορτρέτο του νεαρού Αυτοκράτορα κάτω από ένα διαμάντι κομμένο σε τραπέζι. Μέσα, περιείχαν περαιτέρω εκπλήξεις. Ένα στέμμα με διαμάντι και μια σταγόνα ρουμπίνι, είναι γνωστά μόνο από μια παλιά φωτογραφία.

Lily of the Valley Egg, 1898

 

 

 

House of Fabergé, Lilies of the Valley Egg, 1898. Faberge.

Τα αυγά εξελίχθηκαν με τη μόδα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του Art Nouveau στυλ. Το κρίνο της κοιλάδας ήταν το αγαπημένο λουλούδι της αυτοκράτειρας Alexandra Feodorovna. Αυτό το σχέδιο ήταν επίσης στο στυλ που προτιμούσε. Όταν δε, ένα από τα μαργαριτάρια στρίβει, το στέμμα στην κορυφή του αυγού ανοίγει για να αποκαλύψει μικροσκοπικά πορτρέτα του Νικολάου Β` και των δύο κορών τους, της Τατιάνας και της Όλγας.

Bay-Tree Egg, 1911

Bay-Tree Egg, House of Fabergé, 1911, The Forbes Collection.House of Fabergé, Bay-Tree Egg, 1911. Faberge.

Αυτό το αυγό, που δόθηκε από τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β΄ στη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Maria Feodorovna, είναι εμπνευσμένο από ένα γαλλικό αυτόματο πουλί που τραγουδάει του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με το τιμολόγιο του Fabergé, η δάφνη περιλαμβάνει «325 φύλλα νεφρίτη, 110 ιριδίζοντα λευκά άνθη από σμάλτο, 25 διαμάντια, 20 ρουμπίνια, 53 μαργαριτάρια, 219 διαμάντια κομμένα σε τριαντάφυλλο και ένα μεγάλο διαμάντι σε τριαντάφυλλο». Όταν ο μηχανισμός αυτοματισμού κουρδίζεται και τίθεται σε κίνηση, εμφανίζεται ένα φτερωτό πουλί, χτυπά τα φτερά του, γυρίζει το κεφάλι του, ανοίγει το ράμφος του και τραγουδά. Τα αυγά δεν ήταν μόνο ένας θρίαμβος του κοσμήματος αλλά και μια πανούργη μηχανική.

Nobel Ice Egg, 1914

House of Fabergé, Nobel Ice Egg, 1914. Faberge.

Δεν ήταν μόνο η αυτοκρατορική οικογένεια που παρήγγειλε τα περίφημα Fabergé Imperial Easter Eggs. Αυτό το παρήγγειλε ο Dr. Emanuel Nobel- ανιψιός του Alfred Nobel- με το βραβείο Νόμπελ. Ο Emanuel Nobel, μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της βιομηχανίας πετρελαίου εκείνη την εποχή, ήταν από τους πιο αξιοσημείωτους πελάτες του Fabergé. Η γκραβούρα σε αυτό το πλατινένιο και ημιδιαφανές λευκό σμάλτο αυγό είναι από κρυστάλλους παγετού. Η έκπληξή του είναι το ρολόι από πλατίνα και ροκ κρύσταλλο σε διαμάντι.

 

Renaissance egg, 1894

Παρουσιάστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ` στη σύζυγό του, Maria Feodorovna. Αυτό το αντικείμενο αναγεννησιακού στυλ εμπνεύστηκε από ένα ωοειδές φέρετρο από αχάτη του Le Roy στο Dresden Grünes Gewölbe (Πράσινα Θησαυροφυλάκια). Το μουσείο που ίδρυσε ο Αύγουστος ο Ισχυρός το 1723. Έξυπνα μεταμορφωμένο από τον Fabergé σε σχήμα αυγού, είναι φτιαγμένο από θολό αχάτη, με το κάλυμμά του επενδυμένο με αδιαφανές λευκό σμάλτο χρυσό καφασωτό-έργο με ένα τετράφυλλο από διαμάντια και ένα ρουμπινί κέντρο σε κάθε διασταύρωση. Μια κόκκινη ταινία σμάλτου χωρίζει τα δύο μισά αυγά. Η κορυφή φέρει την ημερομηνία 1894 με ροζ διαμάντια. Αυτό το ακριβές, έντεχνα τροποποιημένο αντίγραφο, είναι απόδειξη ότι ο Fabergé χειρίστηκε πραγματικά μερικά από τα έργα στα Green Vaults.

 

Coronation Egg, 1897

Πρόκειται ίσως για το πιο εμβληματικό αυγό του Faberge, παρουσιάστηκε από τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β` στη σύζυγό του, αυτοκράτειρα Alexandra Feodorovna, ως ενθύμιο της εισόδου της στη Μόσχα στις 26 Μαΐου, ημέρα της στέψης τους στον καθεδρικό ναό Uspensky. Το εξωτερικό του κέλυφος είναι κατασκευασμένο από πολύχρωμο χρυσό, διακοσμημένο με ημιδιαφανές κίτρινο σμάλτο και μαύρο σμάλτο δικέφαλους αετούς σετ με διαμάντια, ένα σχέδιο που θυμίζει τη βαριά ρόμπα “Cloth of Gold” που φορούσε στην τελετή. Το διακοσμημένο μονόγραμμα της αυτοκράτειρας εμφανίζεται στην κορυφή του αυγού κάτω από ένα πορτρέτο διαμάντι, με τη χρονολογία στη βάση. Το αυγό ανοίγει για να αποκαλύψει μια έκπληξη με τη μορφή ενός σετ διαμαντιού επισμαλτωμένου χρυσού μικροσκοπικού αντιγράφου της αρχικής άμαξας του 18ου αιώνα του Buckendahl που κάποτε περιείχε μια σμαραγδένια σταγόνα, που αργότερα αντικαταστάθηκε από ένα κίτρινο διαμάντι μπριολέτ (και τα δύο χάθηκαν). Ο τεχνίτης του, Georg Stein, χρειάστηκε 13 μήνες για να το ολοκληρώσει.

 

The Duchess of Marlborough Egg, 1902

Αυτό το αυγό-ρολόι, ένα από τα καλύτερα μεταξύ των 10-12 «μη αυτοκρατορικών» αυγών του Fabergé, αποκτήθηκε από την Consuelo Vanderbilt, Δούκισσα του Marlborough, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στη Ρωσία το 1902. Βασισμένο στο «Blue Serpent Clock Egg» του Fabergé που φτιάχτηκε για την Dowager Empress το 1895, τώρα ανήκει στον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό και στην εποχή του ήταν μόνο τέτοιο αντικείμενο που παραγγέλθηκε από Αμερικανό. Φτιαγμένο από πολύχρωμο χρυσό, ροζ διαμάντια, μαργαριτάρια και ημιδιαφανές ροζ και λευκό σμάλτο, το ρολόι διαθέτει περιστρεφόμενο καντράν, με ένα φίδι σετ διαμαντιών που δείχνει την ώρα.

 

Order of St George Egg, 1916order

Το Τάγμα του Αυγού του Αγίου Γεωργίου παρουσιάστηκε από τον αυτοκράτορα Νικόλαο Β΄ στη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Dowager. Μετά την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου, τα πολύτιμα υλικά ήταν σπάνια: αυτό, ένα από τα δύο τελευταία ολοκληρωμένα αυγά του Faberge, είναι από ασήμι και ματ ιριδίζον λευκό σμάλτο χωρίς περαιτέρω στολίδια. Τοποθετείται με μικροσκοπικά πορτρέτα του Νικολάου Β` και του γιου του, Αλεξέι, κρυμμένα κάτω από το σήμα του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου και ένα ασημένιο μετάλλιο του Τάγματος αντίστοιχα. Αυτό το πολυπόθητο παράσημο, το οποίο απονεμήθηκε μόνο για μεγάλη γενναιότητα στο Μέτωπο, απονεμήθηκε στον Αυτοκράτορα στις 25 Οκτωβρίου 1916. Είναι το μόνο αυγό που έφυγε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, συνοδεύοντας την Αυτοκράτειρα στην εξορία.

 

 

 

Οι θησαυροί Romanov συνέχισαν να δημιουργούνται, ακόμη και όταν ο κόσμος τους κατέρρευσε γύρω τους.

 

Αυγό του Κύκνου, 1905-6. Ευγενική προσφορά V&A

Winter Egg, 1912-13

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλα μηνύματα που πρέπει να βρεθούν. Μια έμφυτη αναισθησία εμφανίζεται όχι μόνο στην παρακμή ολόκληρης της παράδοσης, ενώ οι Ρώσοι αγρότες ζούσαν σε ακραία φτώχεια, αλλά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως το αυγό του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου (1900), γιορτάζοντας έναν μηχανικό θρίαμβο που είχε ασκήσει θλιβερό ανθρώπινο τίμημα . Το Memory of Azov egg (1891) αντιμετωπίστηκε ως σχεδόν καταραμένο επειδή το ταξίδι που γιορτάζει είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Νικολάου. Φαίνεται τώρα μια προειδοποιητική και αγνοημένη προειδοποίηση. Ομοίως, το αυγό του πελεκάνου (1898) περιλαμβάνει, μεταξύ των μινιατούρων του, το Ινστιτούτο Smolny, το οποίο θα γινόταν η βάση των Μπολσεβίκων εχθρών του Ρομανόφ, οι οποίοι, μετά τη δολοφονία της οικογένειας, θα ξεπουλούσαν πολλούς από τους θησαυρούς του Fabergé στο πλαίσιο της πολιτικής Treasures for Tractors. O Carl Faberge, εν τω μεταξύ, έφυγε από τη ζωή διωγμένος στην ελβετική εξορία.

Αβγό για την εκατονταετηρίδα Romanov, Fabergé. Ευγένεια V&A

Μπορείτε να δείτε το τέλος να έρχεται, ακόμα κι αν οι Ρομανόφ δεν μπορούν, μέσα από τα ίδια τα αυγά. Είναι εμφανές στη λιτότητα των τελικών. Η στρατιωτική επιτροπή χάλυβα (1916) που άρχισε να σκουριάζει. ο Ερυθρός Σταυρός με το τρίπτυχο (1915) που σημαίνει συμπόνια και ματαιότητα της τελευταίας στιγμής. το τελικό ξύλινο αυγό σημύδας Καρελίας (1917), ημιτελές και αδιάθετο. Είναι μια ιστορία που αντλεί τον μαγνητισμό της από τη λαϊκή σοφία του παραμυθιού: ένας ανόητος απόμακρος αντιβασιλέας, συνεπαρμένος από αστραφτερά σύμβολα κύρους, αγνοεί τον έξω κόσμο και τις υλικές συνθήκες του βασιλείου και των λαών του, μέχρι που όλα συντρίβονται. τα αντικείμενα είναι υπνωτιστικά εκθαμβωτικά και εκεί βρίσκεται η καταστροφή.