11 Μαΐου 2023

Ζωντανές φωτογραφίες από μύκητες αποτυπώνουν την ομορφιά της φύσης & τις νοσταλγικές αναμνήσεις της αναζήτησης τροφής για μανιτάρια

Η Barbora Batokova έχει όμορφες αναμνήσεις από την αναζήτηση τροφής μανιταριών με την οικογένειά της, ενώ μεγάλωνε στην Τσεχία.
Η Barbora Batokova έχει όμορφες αναμνήσεις από την αναζήτηση τροφής μανιταριών με την οικογένειά της, ενώ μεγάλωνε στην Τσεχία.

Αν και η Barbora Batokova μεγάλωσε στην πόλη, ήταν πάντα ένα επαρχιακό κορίτσι στην καρδιά. Στην πραγματικότητα, έχει όμορφες αναμνήσεις από τον χρόνο που πέρασε με την οικογένειά της έξω από την πόλη αναζητώντας μανιτάρια. Αυτή η αγάπη για τα μανιτάρια έμεινε μαζί της καθώς μετακόμισε από την γενέτειρά της Τσεχία στις Ηνωμένες Πολιτείες για το πανεπιστήμιο. Καθώς αυτός ήταν ένας τρόπος να παραμείνει συνδεδεμένη με την κληρονομιά της, επανεξέτασε την ιδέα της φωτογράφισης και της αναζήτησης τροφής μανιταριών. Αυτό γέννησε την ιδέα της Fungiwoman, το Instagram και ο ιστότοπος της Batokova, που δεν είναι μόνο μια συλλογή φωτογραφιών με μανιτάρια, αλλά μια πηγή πληροφοριών και έμπνευσης.

Η Batokova ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων που βρίσκονται στους μύκητες και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικά για τη δημιουργία ενός νόστιμου γεύματος. Αλλά η φωτογράφισή τους έχει ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο για εκείνη.

«Άρχισα να μαθαίνω για τον συναρπαστικό κόσμο των μανιταριών και πόσο ισχυρά και εκπληκτικά είναι. Μπορούν να κάνουν τόσα πολλά!

«Είναι πολύ γνωστοί για τον απαραίτητο ρόλο τους στα δάση και στην ανακύκλωση οργανικής ύλης, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Χάρη στη χημική άμυνα και τις ιδιότητές τους, παρουσιάζουν τεράστιο δυναμικό στην ιατρική καθώς και στην άμυνα έναντι των βιοτρομοκρατικών απειλών. Μπορούν να διασπάσουν τα τοξικά απόβλητα, δημιουργώντας ένα τεράστιο δυναμικό για μυοαποκατάσταση, μια μορφή βιοαποκατάστασης στην οποία οι μύκητες χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του περιβάλλοντος.

«Είμαι τόσο έκπληκτος με τις φαινομενικά ατελείωτες δυνατότητες για το πώς τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του πλανήτη, να διορθώσουν αυτό που έχουμε σπάσει και να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και πιο βιώσιμη!»

Μέσω της δουλειάς της, η Batokova ελπίζει να εμπνεύσει άλλους να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους απίστευτους οργανισμούς και να σκεφτούν περισσότερα για τη βιωσιμότητα στη φύση. Ελπίζει επίσης να γεφυρώσει την αποσύνδεση που έχουν οι άνθρωποι συχνά με τον φυσικό κόσμο παρέχοντάς τους εργαλεία για να βγουν στο δάσος και να δουν τα απίστευτα μανιτάρια που τους περιβάλλουν.

Η Batokova εκτελεί αυτήν την αποστολή μέσα από ενημερωτικές λεζάντες στις αναρτήσεις της στο Instagram και με πληροφορίες και συνταγές στον ιστότοπο Fungiwoman. Την άνοιξη του 2024, θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο που συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις και την αγάπη της για τα μανιτάρια. Με αυτόν τον τρόπο, θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις για αυτά, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει βρει πολύ φόβο από τους ανθρώπους σχετικά με την επιλογή δηλητηριωδών μανιταριών.

«Στόχος μου είναι να εισάγω τους αναγνώστες στην αναζήτηση τροφής για μανιτάρια, να μοιραστώ μερικές από τις προσωπικές μου ιστορίες που σχετίζονται με τα μανιτάρια και να τους διδάξω για τις κύριες ομάδες μανιταριών, καθώς και για τα πιο περιζήτητα φαγώσιμα όπως τα μανιτάρια, οι μορέλες ή τα πορτσίνι. Τα πιο δηλητηριώδη όπως τα σκουφάκια του θανάτου ή οι ανατολικοί καταστρεπτικοί άγγελοι. ή φαρμακευτικά μανιτάρια όπως το reishi και οι ουρές γαλοπούλας. Συμπεριλαμβάνω επίσης συνταγές μανιταριών που συχνά εμπνέονται από την τσέχικη κουζίνα. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα μέχρι στιγμής ήταν να περιορίσετε ποια μανιτάρια να γράψετε και να διαλέξετε τις φωτογραφίες για το βιβλίο!».