10 Μαΐου 2023

Rodney Smith | Νέα μονογραφία εξερευνά τη ζωή και την κληρονομιά του θρυλικού φωτογράφου

Rodney Smith: A Leap of Faith είναι μια νέα μονογραφία για το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου μόδας Rodney Smith.
Το βιβλίο περιλαμβάνει σχεδόν 200 εικόνες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ πριν.
Rodney Smith: A Leap of Faith είναι μια νέα μονογραφία για το έργο του καταξιωμένου φωτογράφου μόδας Rodney Smith. Το βιβλίο περιλαμβάνει σχεδόν 200 εικόνες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ πριν.

 

φωτογραφία εξωφύλλου: "Saori on Seaplane Wing, Δομινικανή Δημοκρατία", 2010 (Φωτογραφία: © 2023 Rodney Smith Ltd., ευγενική προσφορά του Estate of Rodney Smith)

Κατά τη διάρκεια της 45χρονης καριέρας του, διάσημος φωτογράφος μόδας Rodney Smith τράβηξε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Οι περισσότερες από τις ιδιότροπες και ευφάνταστες εικόνες του τραβήχτηκαν σε Leica M4 35 mm προτού μεταβεί στη χρήση ενός Hasselblad. Το έργο του Smith γιορτάστηκε ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του και όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο σαφές πόσο ισχυρή ήταν η συμβολή του στην ιστορία της φωτογραφίας.

Το έργο του έχει πλέον μπει σε πολλές δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Getty. Ο εκδοτικός κλάδος τους, οι εκδόσεις Getty, δημιούργησαν μια νέα μονογραφία που εξετάζει την παραγωγική του καριέρα στη φωτογραφία.Rodney Smith: A Leap of Faith, περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες από τον New Yorker που δεν έχετε ξαναδεί, ο οποίος συνέβαλε τακτικά στα Vanity Fair, W Magazine καιThe New Yorker.

Με σχεδόν 200 εικόνες, το βιβλίο είναι μια εις βάθος ματιά του φωτογράφου που έχει συχνά συγκριθεί με τον σουρεαλιστή ζωγράφο Rene Magritte,  χάρη στις ονειρικές συνθέσεις του. Ο Επιμελητής Φωτογραφίας του Μουσείου Getty, Paul Martineau, ο οποίος έγραψε τον τόμο, μοιράζεται, «Όπως ο Lewis Carroll στην Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, οι φωτογραφίες του μας οδηγούν κάτω από την τρύπα του κουνελιού σε ένα φανταστικό μέρος που είναι λίγο πιο πέρα ​​από το εφικτό μας, αλλά ένα μέρος που έχει σκοπό να μας εμπνεύσει να γίνουμε καλύτερες εκδοχές του εαυτού μας».

Ταυτόχρονα, ο Martineau εκτιμά επίσης την παράξενη ικανότητα του Smith να δημιουργεί τέλεια ισορροπημένες εικόνες. «Το έργο είναι τέλεια σύνθεση και οι μεταγενέστερες φωτογραφίες του δείχνουν μεγάλη πολυπλοκότητα όσον αφορά τις χρωματικές του σχέσεις». έχει πει χαρακτηριστικά.

Το “Rodney Smith: A Leap of Faith” περιγράφει λεπτομερώς την πορεία του φωτογράφου, η οποία τον οδήγησε από τη φωτογραφία δρόμου στην εταιρική φωτογραφία μέχρι τις εικόνες μόδας για τις οποίες είναι πιο γνωστός. Το βιβλίο διερευνά επίσης την προσωπική ζωή και τον χαρακτήρα του Smith, ιδιαίτερα πώς η προνομιακή, μοναχική ανατροφή του εκδηλώθηκε στις δημιουργικές του τάσεις. «Ο Smith δήλωνε συχνά ότι η φωτογραφία του έσωσε τη ζωή», δηλώνει ο Martineau. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα ιντριγκάρει και θα εντυπωσιαστεί από την κάπως ελικοειδή τροχιά του προσωπικού και καλλιτεχνικού ταξιδιού του Smith».