06 Απριλίου 2023

Το πιο βαθύ ψάρι του κόσμου πιάστηκε στην κάμερα για πρώτη φορά στα 27.000 πόδια

Οι ερευνητές φαινομενικά εξερευνούσαν τον ωκεανό για πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άγνωστα μέσα στα βάθη του.
Οι ερευνητές φαινομενικά εξερευνούσαν τον ωκεανό για πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άγνωστα μέσα στα βάθη του.

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Minderoo-University of Western Australia Deep Sea Research Center

Οι ερευνητές φαινομενικά εξερευνούσαν τον ωκεανό για πάντα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά άγνωστα μέσα στα βάθη του. Πάντα ανακαλύπτονται νέα πλάσματα και αποκαλύπτονται μυστήρια. Μόλις πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τόκιο κατέρριψε ένα ρεκόρ βιντεοσκοπώντας το πιο βαθύ ψάρι του κόσμου, το οποίο ζει στα βάθη της Τάφρου Izu-Ogasawara στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στο ένα εκπληκτικό 8.336 μέτρα (περίπου 27.329 πόδια).

Το άγνωστο σαλιγκάρι στα πλάνα ανήκει στο γένος Pseudoliparis. Έχει την όψη ανοιχτόχρωμου, μεγάλου γυρίνου με πτερύγια στο πλάι. Αυτά τα σαλιγκάρια δεν έχουν λέπια ούτε κύστη κολύμβησης, σε αντίθεση με άλλα είδη ψαριών. Η έλλειψη του τελευταίου χαρακτηριστικού τους επιτρέπει να ζουν κάτω από την ακραία πίεση των βαθύτερων τμημάτων της τάφρου.

Εκτός από την ανακάλυψη του βαθύτερου ψαριού που έχει πιάσει ποτέ η κάμερα, οι επιστήμονες απαθανάτισαν επίσης δύο Pseudoliparis belyaevi σαλιγκάρι με τη βοήθεια παγίδων που τοποθετούνται σε βάθος περίπου 8.022 μέτρων (26.319 πόδια). Σύμφωνα με αδελτίο τύπου από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, αυτή είναι η πρώτη φορά που πιάνονται ψάρια σε βάθος άνω των 8.000 μέτρων (26.247 πόδια) με τη βοήθεια «δολωμένων καμερών».

Η Izu-Ogasawara δεν είναι τόσο βαθιά όσο η πιο δημοφιλής τάφρο Marianas, όπου δεν έχουν βρεθεί πολλά πλάσματα στα 8.000 μέτρα σε σύγκριση με την αφθονία των ψαριών στην Τάφρο Izu-Ogasawara. «Σε άλλες τάφρους όπως το Mariana Trench, τα βρίσκαμε σε όλο και πιο βαθιά βάθη να σέρνονται πάνω από το σημάδι των 8.000 μέτρων σε όλο και λιγότερους αριθμούς, αλλά στην Ιαπωνία είναι πραγματικά αρκετά άφθονα», είπε ο καθηγητής Alan Jamieson του Minderoo- UWA Deep Sea Research Centre, που ηγήθηκε της αποστολής.

«Τα ιαπωνικά χαρακώματα ήταν απίστευτα μέρη για εξερεύνηση. είναι τόσο πλούσιοι στη ζωή, ακόμη και μέχρι κάτω. Έχουμε περάσει πάνω από 15 χρόνια ερευνώντας αυτά τα βαθιά σαλιγκάρια. Υπάρχουν πολλά περισσότερα από το βάθος, αλλά το μέγιστο βάθος που μπορούν να επιβιώσουν είναι πραγματικά εκπληκτικό».

Σε μια συνέντευξη με το IFL Science, ο Jamieson εξήγησε ότι ενώ η τεράστια πίεση του βάθους διαμορφώνει τη ζωή σε αυτά τα περιβάλλοντα, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν. «Όλοι πιστεύουν ότι το βάθος είναι το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτά τα χαρακώματα», δηλώνει ο Jamieson. «Η θερμοκρασία μπορεί επίσης να είναι σημαντική». Δεδομένου ότι ο πυθμένας της τάφρου Marianas είναι πιο κρύος επειδή είναι πιο κοντά στον Νότιο Ωκεανό, τα ψάρια δεν ευδοκιμούν σε αυτά τα βάθη όπως στην Τάφρο Izu-Ogasawara. «Αν κάποιος βρει ψάρια σε μεγαλύτερα βάθη, δεν θα είναι πολύ», υποστηρίζει ο ερευνητής.

Αυτά τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα μιας 10ετούς μελέτης στον πληθυσμό των ψαριών στα βάθη της τάφρου Izu-Ogasawara. «Το πραγματικό μήνυμα για μένα», λέει ο Τζέιμισον, «δεν είναι απαραίτητα ότι ζουν στα 8.336 μέτρα, αλλά μάλλον έχουμε αρκετές πληροφορίες για αυτό το περιβάλλον ώστε να έχουμε προβλέψει ότι αυτά τα χαρακώματα θα ήταν εκεί που θα ήταν τα πιο βαθιά ψάρια. Πράγματι μέχρι αυτή την αποστολή, κανείς δεν είχε δει ούτε μαζέψει ούτε ένα ψάρι από ολόκληρη αυτή την τάφρο».

Μια ομάδα επιστημόνων κατέρριψε ένα ρεκόρ βιντεοσκοπώντας το πιο βαθύ ψάρι στον κόσμο, το οποίο ζει στα βάθη της τάφρου Izu-Ogasawara στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στα εκπληκτικά 8.336 μέτρα (27.329 πόδια).

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αυστραλίας:Δικτυακός τόπος