16 Μαΐου 2023

Jasmin Siddiqui | Χαρακτήρες σε στυλ γκράφιτι με εκφραστικά μεγάλα μάτια εξερευνούν το παιδί που κρύβει κανείς μέσα του

Η Γερμανο-πακιστανή καλλιτέχνιδαJasmin Siddiqui, πιο γνωστή ως Ηera του Heracut έχει μια νέα έκθεση με τίτλο tHERApy room 2 .
Η Γερμανο-πακιστανή καλλιτέχνιδαJasmin Siddiqui, πιο γνωστή ως Ηera του Heracut έχει μια νέα έκθεση με τίτλο tHERApy room 2 .

Φτιαγμένο σε ένα διακριτικό graffiti στυλ, οι πίνακες της Jasmin Siddiqui μοιάζουν σαν να έχουν ξεκολλήσει κατευθείαν από τους δρόμους. Ο Γερμανο-Πακιστανός καλλιτέχνης, περισσότερο γνωστός ως Hera από το καλλιτεχνικό δίδυμο Herakut, κάνει το ντεμπούτο της σε μια νέα ατομική έκθεση με τίτλο tHERApy room 2  στην Gallery Corey Helford στο Λος Άντζελες. Εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση και τις εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μέσα από μια σειρά από γυναικείες φιγούρες με μεγάλα μάτια στολισμένες με ασυνήθιστα καλύμματα ζώων.

Αν και δημιουργήθηκε σε παραδοσιακούς καμβάδες, η Siddiqui έφερε τις ρίζες της στα graffiti στη δημιουργία αυτών των πινάκων χρησιμοποιώντας ένα μείγμα σπρέι, ακρυλικού και ακόμη και κάρβουνου. Ως αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων στάζει στους καμβάδες. Επιπλέον, όλες οι φιγούρες αποδίδονται με έναν πρόχειρο, σχηματικό τρόπο που τονίζει τη νεότητα των ίδιων των χαρακτήρων.

«Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που άγγιξα για πρώτη φορά ένα δοχείο ψεκασμού. Ποιος θα πίστευε ότι αυτό το εργαλείο θα είχε τόσο καθοριστικό αποτέλεσμα στη ζωή μου», λέει η Hera. «Για μένα, ήταν ένας αγώνας φτιαγμένος στον παράδεισο, καθώς ένιωθα ότι είχα επιτέλους βρει το δικό μου λεξιλόγιο. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δημιούργησα τη δική μου γλώσσα, στην οποία έκτοτε επικοινωνώ ασταμάτητα και μοιράζομαι τις σκέψεις μου—σε τοίχους σε όλο τον κόσμο και σε τόσους πολλούς καμβάδες, έχασα το μέτρημα».

Αν και αυτές οι γυναικείες φιγούρες διαφέρουν ελαφρώς σε εμφάνιση και αξεσουάρ, τις ενώνουν τα μεγάλα εκφραστικά τους μάτια και η σύνδεση με τα ζώα και τη φύση. «Αλλά παρόλο που έχω γράψει εκατοντάδες μηνύματα δίπλα σε εκατοντάδες φιγούρες με μεγάλα μάτια, δεν παλιώνει ούτε μου φαίνεται λιγότερο σημαντικό», συνεχίζει. «Επειδή κάθε σημείωμα που γράφω και μοιράζομαι με τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα που απευθύνεται σε αυτό το εσωτερικό παιδί, το ευάλωτο μέρος που χρειάζεται αυτή την επιπλέον ενθάρρυνση, αυτή τη συζήτηση για ελπίδα, για μαγεία και λίγη απόδραση».

Η τέχνη της Hera προβάλλεται  στη Gallery Corey Helford στο Λος Άντζελες μέχρι τις 27 Μαΐου 2023.