24 Μαρτίου 2023

Dark Side of the Moon | Η ιστορία του ψυχεδελικού αριστουργήματος των Pink Floyd

Pink Floyd | Dark Side of the Moon
Στις 24 Μαρτίου του 1973 κυκλοφόρησε το αυθεντικά θεματικό άλμπουμ της θρυλικής μπάντας που έμεινε για 937 εβδομάδες στο Billboard 200 και θεωρείται το καλύτερο των Pink Floyd.
Στις 24 Μαρτίου του 1973 κυκλοφόρησε το αυθεντικά θεματικό άλμπουμ της θρυλικής μπάντας που έμεινε για 937 εβδομάδες στο Billboard 200 και θεωρείται το καλύτερο των Pink Floyd.

Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα άλμπουμ, όμως το Dark Side of the Moon των Pink Floyd  έχει κάτι το ξεχωριστό. Έχει πουλήσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ από την κυκλοφορία του την 1η Μαρτίου 1973 και περισσότερες από 45 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως. Ένας πραγματικός κολοσσός της κλασικής ροκ, ένα άλμπουμ που έκανε τους δημιουργούς του - τον μπασίστα/τραγουδιστή Roger Waters, τον κιθαρίστα/τραγουδιστή David Gilmour, τον keyboardist/ τραγουδιστή Rick Wright και τον ντράμερ Nick Mason - απίστευτα πλούσιους και τελικά πέρασαν απίστευτα 937 εβδομάδες στο Billboard 200!

Εκτός από την τεράστια εμπορική του επιτυχία, το Dark Side of the Moon ήταν επίσης ένα καθοριστικό καλλιτεχνικό επίτευγμα για το βρετανικό κουαρτέτο. Ηχογραφήθηκε στα στούντιο Abbey Road του Λονδίνου σε διάφορες συνεδρίες από τον Μάιο του 1972 έως τον Ιανουάριο του 1973.

 

Το σημαντικότερο είναι ότι αυτός ο δίσκος είχε αυθεντικό νόημα. Αρχικά σχεδιάστηκε από το συγκρότημα ως μια συνεκτική συλλογή τραγουδιών για τις πιέσεις της ζωής ως μουσικοί, το Dark Side of the Moon επεκτάθηκε τελικά για να συμπεριλάβει τραγούδια για ευρύτερα θέματα όπως ο πλούτος ("Money"), οι ένοπλες συγκρούσεις ("Us and Them" ), τρέλα (“Brain Damage”), σπαταλημένες υπάρξεις (“Time”) και θάνατος (“The Great Gig in the Sky”). To 2011 o Waters είπε στο Rolling Stone ότι το  «Dark Side ήταν το πρώτο (άλμπουμ των Pink Floyd) που ήταν αυθεντικά θεματικό». Και όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν καλλιτέχνες όπως οι Radiohead και οι Flaming Lips (οι οποίοι έχουν επηρεαστεί βαθιά από το Dark Side), η μουσική και οι στίχοι του άλμπουμ εξακολουθούν να αντέχουν ακόμα και σήμερα.

Ας γνωρίσουμε 5 σημαντικά στοιχεία για το αγαπημένο “Dark Side of the Moon”.

1. Το Dark Side of the Moon ήταν το πρώτο άλμπουμ των Pink Floyd στο οποίο ο Roger Waters ήταν ο μοναδικός στιχουργός του.

O Waters είχε συνεισφέρει στίχους στα άλμπουμ των Pink Floyd από το A Saucerful of Secrets του. Mε το Dark Side of the Moon, ωστόσο, σηματοδότησε την πρώτη —αν και σίγουρα όχι την τελευταία— φορά που ο μπασίστας ανέλαβε τα λυρικά ηνία για ένα ολόκληρο LP των Floyd. Μαζί με την προσήλωση σε μια συνεκτική ιδέα, ο Waters ήθελε το εν λόγω άλμπουμ να περιλαμβάνει στίχους που ήταν πιο ξεκάθαροι και άμεσοι από οτιδήποτε είχε γράψει η μπάντα πριν.

2. Το άλμπουμ θα ονομαζόταν Eclipse.

Από την αρχή, το συγκρότημα σκόπευε να ονομάσει το νέο του άλμπουμ Dark Side of the Moon, αλλά όταν οι βρετανοί rockers heavy blues Medicine Head κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ με το ίδιο όνομα το 1972, σκέφτηκαν οι Floyd να ξαναβαφτίσουν το έργο τους ως Eclipse. Αλλά όταν το άλμπουμ του Medicine Head βυθίστηκε στην αφάνεια, οι Pink Floyd ένιωσαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στον αρχικό τίτλο του άλμπουμ τους.

 

3. Οι συνεισφορές του Paul McCartney στο άλμπουμ διαγράφηκαν – αλλά οι Beatles έκαναν μια έκπληξη στο δίσκο.

O Roger Waters είχε την ιδέα να ηχογραφήσει συνεντεύξεις με το προσωπικό του Abbey Road,  και οποιονδήποτε άλλο εργάστηκε εκτός και εντός στούντιο — κάνοντας τους μια σειρά ερωτήσεων για θέματα (από κοινότυπα όπως αγαπημένα χρώματα και φαγητά, έως βαθύτατα σοβαρά - τρέλα και θάνατο — και στη συνέχεια έβαλε μερικά από τα αποσπάσματα της συνέντευξης στο τελικό μείγμα. Ο Paul McCartney, ο οποίος ολοκλήρωνε το άλμπουμ των Wings Red Rose Speedway στο Abbey Road, ήταν στην πραγματικότητα μεταξύ των ερωτηθέντων, αλλά ο Waters θεώρησε τις απαντήσεις του άχρηστες. Ακόμα κι έτσι, ο McCartney - ή τουλάχιστον η μουσική του - κατάφερε να κάνει μια σύντομη εμφάνιση στο άλμπουμ. Αν ακούσετε κοντά στο τέλος του "Eclipse", το τραγούδι που κλείνει το άλμπουμ, μπορεί να ακουστεί ένα απόσπασμα από μια ορχηστρική εκδοχή του "Ticket to Ride" των Beatles. Tο τραγούδι προφανώς έπαιζε στο background στο στούντιο ενώ ο θυρωρός του Abbey Road Gerry O`Driscoll καταγραφόταν. Εκείνος ήταν που είπε: "Δεν υπάρχει σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, πραγματικά. Στην πραγματικότητα, είναι όλα σκοτεινά. Το μόνο πράγμα που κάνει να φαίνεται ελαφρύ είναι ο ήλιος.”