18 Ιανουαρίου 2023

Another Brick in the Wall | Το εμβληματικό τραγούδι των Pink Floyd που μαγνητίζει

Another Brick in the Wall | Pink Floyd
Στις 18 Ιανουαρίου του 1980, ανέβηκε στο Νο 1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, παραμένοντας εκεί για τέσσερις εβδομάδες.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1980, ανέβηκε στο Νο 1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, παραμένοντας εκεί για τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί οι Pink Floyd να έχουν ερμηνεύσει πολλά κι εξαιρετικά τραγούδι όπως το “Wish you were here” και το “Ηey you”, “One of these days”, ωστόσο κάθε φορά που ακούω το όνομά του βρετανικού ροκ συγκροτήματος, ένα μου έρχεται στο μυαλό.

To Another Brick in the Wall”, το οποίο στις 18 Ιανουαρίου του 1980 ανέβηκε στο Νο 1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, παραμένοντας εκεί για τέσσερις εβδομάδες.

Συμπεριλήφθηκε στον δίσκο "The Wall" του 1979 και είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το  δεύτερο μέρος του κυκλοφόρησε σε μορφή single ανεβαίνοντας στην κορυφή των τσαρτ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ κατατάχθηκε 384ο στη λίστα με τα "500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών" του "Rolling Stone".

Στις αρχές του 1980, το σινγκλ του "Another Brick in the Wall (Part 2)" ανέβηκε στην κορυφή του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέμεινε εκεί για τέσσερις εβδομάδες. Είναι εντυπωσιακό ότι στη Μεγάλη Βρετανία, πούλησε 340.000 αντίτυπα μέσα σε πέντε ημέρες, παραμένοντας στο Νο 1 για πέντε εβδομάδες, πουλώντας περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε διάστημα μόλις δύο μηνών. Σκαρφάλωσε, δε,  στην κορυφή των charts όλου του κόσμου.

 

Οι Pink Floyd που έχουν γράψει αξιοσημείωτη πορεία στο χώρο της ροκ μουσικής, σχηματίστηκαν από τον μπασίστα Ρότζερ Γουώτερς, τον κιμπορντίστα Ρίτσαρντ Ράιτ, τον κιθαρίστα Νταίηβιντ Γκίλμορ και τον ντράμερ Νικ Μέισον. Το “The Wall” και στη συνέχεια ο επόμενος δίσκος “The Final Cut”, θεωρείται μια αντανάκλαση της σχέσης του Γουώτερς με τον πατέρα του.

Νομίζω πως, τουλάχιστον οι λάτρεις του συγκροτήματος, δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι πέντε χρόνια πριν- τον Ιούλιο του 2013ο Ρότζερ Γουώτερς είχε επισκεφτεί τη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσει live το συγκεκριμένο δημιούργημα, “Τhe Wall”.  Την εξαίσια ροκ όπερα, είχε παρουσιάσει και το 2011 στο Ο.Α.Κ.Α. όπου πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να το παρακολουθήσει.

 Έχουν περάσει 38 ολόκληρα χρόνια από τότε που το “Αnother Brick in the Wall” άγγιξε την κορυφή και συνεχίζουμε να νιώθουμε το ίδιο δέος κάθε φορά που το ακούμε, σαν να είναι η πρώτη...

All 165 Pink Floyd Songs Ranked, From Worst to Best

Γιατί άραγε μας μαγνητίζει; 

Η ιστορία αφορά  τον Pink. Έναν άνθρωπο που έχει αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες στη ζωή του, νιώθει ταλαιπωρημένος και κουρασμένος. Επιλέγει, λοιπόν, να προφυλαχτεί -με το δικό του τρόπο- δημιουργώντας έναν τοίχο, ο οποίος τον απομονώνει, τόσο από τον εαυτό του όσο και από τον κόσμο γύρω του.  

To τραγούδι, όπως το βλέπουμε στο συγκλονιστικό videoclip του, χωρίζεται σε τρία μέρη.

Στο πρώτο μέρος, είναι πιο ήρεμο και μελαγχολικό. Περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα μελωδικό solo κιθάρας. Εδώ ο Pink, που είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας,  μαθαίνει το θάνατο του πατέρα του και ξεκινάει να χτίζει το τείχος. 

Στο δεύτερο μέρος, ακούμε μια κραυγή του Ρότζερ Γουώτερς.  Ο δυνατός, ρυθμικός τομέας κυριαρχεί μαζί  με το απαλό solo της κιθάρας του  Γκίλμορ. Ο Pink προσβάλεται από έναν καθηγητή του. Μετά από αυτό ονειρεύεται ότι οι συμμαθητές του επαναστατούν κατά των απερίγραπτα καταπιεστικών καθηγητών τους που παρουσιάζονται ως τύραννοι. Ακούγεται μια παιδική χορωδία από το "Islington Green School" και ολοκληρώνεται με ένα Σκωτσέζο δάσκαλο να φωνάζει στους μαθητές μέσα στο προαύλιο του σχολείου. Οι καθηγητές αντιπροσωπεύουν άλλο ένα τούβλο στο τείχος που έχτισε γύρω του.Στο τρίτο μέρος του  είναι το πιο δυνατό σημείο του τραγουδιού. Ο Pink αποφασίζει να γκρεμίσει το τείχος μετά την προδοσία της συζύγου του. Εδώ είναι φανερή η οργή του πρωταγωνιστή της ιστορίας, του Pink.

Όλα τα γεγονότα της ζωής του Pink, από το θάνατο του πατέρα του στον πόλεμο, τους υπερκαταπιεστικούς δασκάλους στο σχολείο, την αδιέξοδη σχέση του, τον  οδήγησαν στη δημιουργία ενός τείχους, με τούβλα, τα συμβάντα της ζωής του... Αυτή είναι η σημασία του Another Brick In The Wall.

H σημασία αυτού του “τείχους” είναι διαχρονική και δε συμβαίνει μόνο στον Pink αλλά στους περισσότερους από εμάς. Πρόκειται για ένα “καταφύγιο” μέσα στο οποίο έχουμε την ψευδαίσθηση ότι νιώθουμε προστατευμένοι. Ωστόσο, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι σ` αυτό το τείχος και να οδηγηθούμε στην αλλοτρίωση του εαυτού μας, την απόγνωση και την απέραντη θλίψη.

We don`t need no education

We don`t need no thought control

No dark sarcasm in the classroom

Teachers leave them kids alone

Hey! Teachers! Leave them kids alone

All in all it`s just another brick in the wall

All in all you`re just another brick in the wall

We don`t need no education

We don`t need no thought control

No dark sarcasm in the classroom

Teachers leave those kids alone

Hey! Teachers! Leave those kids alone

All in all you`re just another brick in the wall

All in…

Δεν χρειαζόμαστε εκπαίδευση

Δεν χρειαζόμαστε έλεγχο στη σκέψη

Όχι μαύρο σαρκασμό στην τάξη

Δάσκαλοι, αφήστε τα παιδιά ήσυχα

Έ! Δάσκαλε, άσε τα παιδιά ήσυχα

Στο κάτω κάτω είναι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο

Στο κάτω κάτω είσαι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο

 

Δεν χρειαζόμαστε εκπαίδευση

Δεν χρειαζόμαστε έλεγχο στη σκέψη

Όχι μαύρο σαρκασμό στην τάξη

Δάσκαλοι, αφήστε τα παιδιά ήσυχα

Έ! Δάσκαλε, άσε τα παιδιά ήσυχα

Στο κάτω κάτω είναι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο

Στο κάτω κάτω είσαι απλά ένα ακόμα τούβλο στον τοίχο