13 Απριλίου 2021

Τζίνα Θανοπούλου | Πρόσεξε σε ποιον θα δώσεις ό,τι πιο πολύτιμο έχεις, όχι το σώμα σου, ούτε το μυαλό σου, αλλά την ψυχή σου.

Τζίνα Θανοπούλου | συνέντευξη | ψυχολόγος | Harvard | klik | Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Αποκλειστική συνέντευξη στο klik με την εξαίρετη ψυχολόγο από το Harvard University, η οποία μας δίνει σπουδαία μαθήματα ζωής για να βγούμε `νικητές` & να είμαστε ευτυχισμένοι.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Αποκλειστική συνέντευξη στο klik με την εξαίρετη ψυχολόγο από το Harvard University, η οποία μας δίνει σπουδαία μαθήματα ζωής για να βγούμε `νικητές` & να είμαστε ευτυχισμένοι.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Να πιστεύεις στον εαυτό σου και να τον αγαπάς. Για να γίνει αυτό που θέλεις, πρέπει να το πιστέψεις. Να σκέφτεσαι το θετικό και θα το έλξεις...”

Τρεις φράσεις με σπουδαία σημασία και μεγάλη δύναμη. Συμβουλές μιας γυναίκας με ιδιαίτερα θετική ενέργεια, που αγαπά να γιατρεύει την ανθρώπινη ψυχή και να στέκεται δίπλα σε εκείνους που ζητούν τη βοήθειά της σε κάποια απαιτητική περίοδο της ζωής τους... Ο λόγος για την Τζίνα Θανοπούλου. Τη διακεκριμένη Ελληνίδα ψυχολόγο, απόφοιτο του θρυλικού Πανεπιστημίου του Harvard.


Την Τζίνα είχα την τύχη να τη γνωρίσω διαδικτυακά, μέσω της αρθρογραφίας. Διάβαζε και κοινοποιούσε κείμενά μου κι εγώ δικά της. Όμορφα αποφθέγματα και σκέψεις σπουδαίων προσωπικοτήτων για την ευτυχία, τη ζωή, την αγάπη, την ελπίδα, μας έφεραν κοντά. Από την πρώτη κιόλας συνομιλία μας, διέκρινα την αγάπη της να “ακούσει”, να αφουγκραστεί ό,τι απασχολεί και προβληματίζει το συνάνθρωπό της... Την επιθυμία της να βοηθήσει με ενθάρρυνση, συμβουλή, παρότρυνση, αισιόδοξες σκέψεις... Δεν είναι τυχαίο, σκέφτηκα, που επέλεξε να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχολόγου και να αγγίξει την κορυφή.
Η δουλειά της, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις καθημερινά ανθρώπους που σε βλέπουν σαν “σωτήρα” τους για να “απεγκλωβιστούν” από κάτι που τους βασανίζει, πόσο απόθεμα ψυχικής ηρεμίας κι αγάπης, άραγε, πρέπει να έχεις μέσα σου για να τους βοηθήσεις;
Η Τζίνα, ό,τι και να της συμβαίνει, ακόμα και το πιο δυσάρεστο, είναι εκεί αν της πεις “έχω ανάγκη να μιλήσω σε κάποιον”, “σε χρειάζομαι”. Το πιο συγκινητικό, είναι, ότι δε θα χρειαστεί καν να της το πεις, γιατί με ένα μαγικό τρόπο προλαβαίνει τη σκέψη σου και θα σου πει “ό,τι θέλεις είμαι εδώ για σένα”.
Μέντορα ζωής της, θεωρεί τη μοναδική Μάγια Αγγέλου. Όταν ήταν φοιτήτρια στο Harvard, είχε περάσει πέντε μέρες σεμινάριο στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη. Όπως μου έχει εκμυστηρευτεί:”Μου άλλαξε τη ζωή, εκεί, με ένα μοναδικό σεμινάριο για γυναίκες με τη Mάγια και την Όπρα Ουίνφρει, το 1994.” ...
“Η ζωή γουστάρει να τη βουτάνε από το πέτο και να της λένε: ‘είμαι μαζί σου μικρή μου, φύγαμε.” έλεγε η Μάγια... Μέσα από κάθε συζήτηση μαζί της, αυτό το μήνυμα μου περνάει και η Τζίνα... Με το δικό της, μοναδικό τρόπο, κάθε φορά...
Η συνέντευξη μαζί της είναι ξεχωριστή από τις άλλες συνεντεύξεις που έχω κάνει έως τώρα. Συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα μαθήματα ζωής που χρειάζεται να πάρει ένας άνθρωπος για να πορευτεί... Για να αγαπήσει τον εαυτό του και να βγει νικητής. Ειλικρινά, αξίζει να διαβάσετε τις πολύτιμες σκέψεις της ξανά και ξανά... Μέχρι να καταφέρετε να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Γιατί... “στη θεωρία είναι όλα απλά... Στην πράξη έχει σημασία τί μπορούμε να κάνουμε”, όπως μου λέει η αγαπημένη Τζίνα Θανοπούλου.


 

-Τα Σεμινάριά σου έχουν μεγάλη απήχηση. Ο ενθουσιασμός όσων τα παρακολουθούν, δεν περιγράφεται. Το επόμενο  Σεμινάριο σου- το οποίο θα πραγματοποιηθεί Σάββατο 3/03/2018 -αφορά τις Τεχνικές & τα Κλειδιά για να βγουν οι γυναίκες “Νικήτριες Ζωής”. Θα ήθελα να δώσεις για τις αναγνώστριες του klik, μια μικρή γεύση από αυτό - κάποια tips… 
-Για να βγεί Nικήτρια Zωής, μια γυναίκα θα πρέπει να πιστεύει ορισμένες “Αληθειες” και να ακολουθεί και να υιοθετεί ορισμένα “Πιστεύω”:

-Να προσπαθεί παρ’ όλες τις δυσκολίες & τις αντιξοότητες να σκέπτεται ΘΕΤΙΚΑ και να μην αφήνει το δράμα να κατευθύνει τις επιλογές της.
-Να μη σπαταλά χρόνο στην αυτολύπηση, αλλά να αποφασίζει με θάρρος και τόλμη «να κάνει» πρακτικές και ψυχολογικές κινήσεις & να παίρνει αποφάσεις.
-Να μαθαίνει να εκτιμά και να ικανοποιείται από τις «μικρές χαρές» της ζωής.
-Να είναι ευγνώμων & να ξέρει ότι δεν χρειάζεται «πολλά» για να είναι αληθινά ευτυχισμένη.
- Να μη συγκρίνει την προσωπική της ζωή, ή/και επαγγελματική της πορεία με αυτή των άλλων & φυσικά να μη ζηλεύει την ευτυχία και επιτυχία άλλων.
-Να μην περιμένει η επιτυχία στη ζωή της να έρθει άμεσα και εύκολα.
-Να μη λέει «δεν μπορώ» αμέσως & να έχει Υπομονή.
-Να μην αφήνει τους πειρασμούς, τις δυσκολίες, τα εμπόδια να την αποσπούν
-Να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη
-Να μην αντιστέκεται στην ΑΛΛΑΓΗ, αλλά να τη βλέπει σαν το μόνο “σιγουρο” στη ζωή !
-Να μην σπαταλά χρόνο και ενέργεια για ό,τι δεν μπορεί να ελέγξει.
-Να μην κολλά ποτέ στην αρνητική κριτική, αλλά να πιστεύει ότι ο καθένας έχει τη δική του “πραγματικότητα”!
-Να μην πιστεύει πως είναι ποτέ αργά να κάνει μια Νέα Αρχή.
-Να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με Χιούμορ!


 

-Τί χρειάζεται, κατά τη γνώμη σου μια γυναίκα που θέλει να βγει “Νικήτρια Ζωής” για να είναι ευτυχισμένη; 


-Mια γυναίκα -Νικήτρια Ζωής, ξέρει καλά πως η “ΕΥΤΥΧΙΑ” είναι μια στάση ζωής, που δεν εξαρτάται από την επίλυση όλων των προβλημάτων, ούτε συνδέεται μόνο με την απόκτηση υλικών αγαθών, κοινωνικού γοήτρου, κτλ. Η ευτυχία βρίσκεται στην εκτίμηση των απλών καθημερινών πραγμάτων. Η δυνατή, με «Συναισθηματική Νοημοσύνη» γυναίκα αναγνωρίζει, εκτιμά και αναπτύσσει την Ευγνωμοσύνη για τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής, όπως αυτή είναι σήμερα, παρά τις δυσκολίες !

-Συχνά οι άνθρωποι μένουν σε σχέσεις που έχουν τελειώσει από ανασφάλεια και φόβο να μείνουν μόνοι. Τί μπορούν να κάνουν για αυτό; 
 
-Πολλές φορές σε μία σχέση έχει επέλθει η Φθορά, η Απόσταση, η Αποξένωση, η έλλειψη Επικοινωνίας. Παρ’όλα αυτά παραμένουν στη “σχέση” απο συμβιβασμό ή απο ανάγκη.
Μόνον όταν κάποιος κατανοήσει & αγαπήσει τον εαυτό του ακριβώς όπως είναι, μπορεί να κάνει και βήματα ουσιαστικής ΑΛΛΑΓΗΣ.

Πρέπει να ακολουθήσει 3 βασικά βήματα:  Την Αναγνώριση, την Αποδοχή & τέλος θα επέλθει η πολυπόθητη ΑΛΛΑΓΗ , και είναι απαραίτητα να γίνουν και μάλιστα με αυτή τη σειρά!

 Τα πρώτα  βήματα όπως η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ, και η ΑΠΟΔΟΧΗ δηλαδή η Συνειδητοποίηση είναι τα πιο δύσκολα και απαιτητικά. Όταν γίνουν αυτά, τελικά μπορεί να έρθει και η πολυπόθητη Αλλαγή.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει με Εσωτερικό Ψάξιμο, αλλά βοηθάει πολύ όταν γίνεται με Τόνωση και Υποστήριξη ενός Συμβούλου/Ψυχολόγου.

Το άτομο μπορεί να βοηθηθεί και να φέρει στη ζωή του, & ακόμα και στη σχέση του, Ισορροπία, Ικανοποίηση, Νόημα & Χαρά Ζωής! Βέβαια αυτό μπορεί να συβεί, αν το πιστέψει ότι το δικαιούται , το αξίζει και θέλει να δουλέψει γι’ αυτό.


 
- Στο βωμό του να είναι μια γυναίκα "καλή & αποδεκτή", συνήθως θυσιάζει τις ανάγκες, τις προτεραιότητες της, την “εσωτερική της φωνή” & ίσως τον ίδιο της τον εαυτό. Ποια είναι η σημασία της ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑΣ; 


-Η Αυτό-φροντίδα (Self-Care) πέρα από ένδειξη ότι αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας, είναι και απαραίτητο στοιχείο Ευεξίας, Υγείας, Αυτοσεβασμού, Αυτοσυντήρησης, Αυτοπροστασίας, Αυτοπεποίθησης & πάνω απο όλα σωστό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΑΞΗΣ & ΖΩΗΣ για τους ανθρώπους που αγαπάμε, όπως ο σύντροφος ή τα παιδιά μας !

Οι άλλοι ειναι ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ μας, είτε είναι τα παιδιά μας, είτε είναι  ο σύντροφος μας.  Οι άλλοι κάνουν  ότι κάνουμε στη πράξη, όχι στη θεωρία και στα λόγια ! Φροντίζοντας τον εαυτό μας, γεμίζοντας τις εσωτερικές μας μπαταρίες με ενέργεια, γινόμαστε πιο ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ & ΥΓΙΕΙΣ και νιώθουμε περισσότερη Αυτοπεποίθηση και Δύναμη να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, να πετύχουμε σε όλα αυτά που επιθυμούμε στη ζωή μας, αλλά και να εξασφαλίσουμε καλή υγεία, ψυχική & σωματική, για το μέλλον. 
Θα ήθελα να μου δώσεις κάποιες συμβουλές αυτοφροντίδας για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα. 


Αυτο-φροντίδα για το Σώμα:

Mιά βόλτα στη φύση
Κάνε yoga/ Γυμναστική που σε ευχαριστεί
Ανέπνευσε βαθιά απ’ ότι συνήθως
Βάλε μουσική και χόρεψε
Φάε ένα υγιεινό φαγητό
Κοιμήσου το λιγότερο 8 ώρες
Κάνε κάποια μορφή άσκησης

Αυτο-φροντίδα για τη Ψυχή: 


Δείξε αγάπη, προσοχή, συμπόνια στον εαυτό σου
Πες Με αγαπώ, ΑΞΙΖΩ ακριβώς όπως είμαι !!!
Πες στον εαυτό σου: Eίμαι ΥΠΕΡΟΧΟΣ !
Συγχώρεσε τον εαυτό σου και απελευθερώσου!
Συγχωρεσε τους άλλους & Απελευθέρωσε τους απο τη ζωή σου!
Πάρε ένα δώρο στον εαυτό σου που επιθυμείς πολύ!
Πες  ΟΧΙ όταν το θες !!!
Πες  ΝΑΙ όταν το θες, επίσης !!!
Χαμογέλασε  & Γελασε με τη καρδια σου !
Παίξε με το παιδί σου !!!
Κάνε παρέα με θετικούς ανθρώπους !


Αυτο-φροντίδα στο Πνεύμα:

Διάβασε ένα βιβλίο που πάντα επιθυμούσες, αλλά δεν είχες ποτέ καιρό !
Μάθε να κάνεις Διαλογισμό
Μάθε να κάνεις Βαθειά Χαλάρωση
Ξεκίνησε ένα Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης
Απόλαυσε το Ηλιοβασίλεμα
Ξεκίνησε ένα μάθημα Αυτοβελτίωσης/ Αυτογνωσίας
Ανανέωσε το χώρο που ζεις
Κλείσε το κινητό για 1 ώρα & περισσότερο.
Γράψε 10 καλά στοιχεία για τον εαυτό σου
Πες ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ γι’ αυτά που έχεις
Απόλαυσε την κάθε στιγμή αυτό που κάνεις
Εμπιστεύσου τη διαίσθησή σου
Κάνε τη δουλειά που αγαπάς


 

 -Εκτός από τι πράξεις, τα ΛΟΓΙΑ που λέμε στα παιδιά μας καθορίζουν  τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους. Ποιές φράσεις θα με συμβούλευες να  λέω στα παιδιά μου για να τους ενισχύσω την αυτοπεποίθηση, να νιώσουν εμπιστοσύνη και αγάπη ; 


-Να λες όσο ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΕΊΣ:

Είμαι Υπερήφανος/η γιά σένα γιατί είσαι ΕΣΥ !

Σε δέχομαι ακριβώς όπως είσαι! 

Είσαι ένα Υπέροχο πλάσμα !
Είμαι πάντα ΕΔΩ για σένα, δεν έχεις παρά να μου το ζητήσεις!

Μπορείς να κάνεις ότι επιθυμείς.

Είσαι αληθινά Ικανός/η ! Μπορείς να τα καταφέρεις!

Σου έχω Εμπιστοσύνη!

Πιστεύω σε σένα !

Δοκίμασε, Προσπάθησε το καινουργιο.

Θα είμαι δίπλα σου, αλλά θα το κάνεις μονος/η σου για να δείς τις δυνάμεις σου !

Δεν πειράζει και να κάνεις λάθος, απλά προσπάθησε !  

Δώσε το καλύτερο εαυτό σου & πίστεψε σε σένα!

Σε αυτή τη περίπτωση έκανες λάθος, δεν πειράζει ήταν ένα σημαντικό μάθημα για σένα…. δες τι έχεις να μάθεις και ξαναπροσπάθησε.

Μίλησε μου, σε ακούω, σε καταλαβαίνω, μπαίνω στη θέση σου .

Στο ξαναλέω & το εννοώ Σε αγαπώ!

-Ποιες είναι οι δικές σου συμβουλές που θα βοηθήσουν κάποιον να ανανεωθεί και να οδηγηθεί στην επιτυχία; 


 -Βγείτε από τον παλιό τρόπο σκέψεων, συνηθειών και πεποιθήσεων που σας μπλοκάρουν και σας καταπιέζουν. Μπορεί εσείς οι ίδιοι να καταπιέζεστε και να μπλοκάρετε τον εαυτό σας επειδή είστε «κολλημένοι» σε μη λειτουργικές πεποιθήσεις, νοοτροπίες, σχέσεις που σας παγιδεύουν. Πάρτε απόφαση να τις αφήσετε. Απελευθερωθείτε από αυτές και δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να ζήσει τη ζωή που επιθυμεί και αξίζει.

•    Απελευθερωθείτε από το παλιό φόβο και θυμό που καταδυναστεύει τη ζωή σας και σας μπλοκάρει τις δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη.

•    Πιστέψτε στα όνειρα σας για να τα κάνετε Πραγματικότητα!

Όταν έχουμε ξεπεράσει τον φόβο, το άγχος και την ανασφάλεια καθώς και τις πεποιθήσεις του παρελθόντος που μας μπλοκάρουν, μπορούμε να δούμε τις ΑΛΛΑΓΕΣ σαν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ για να κτίσουμε τον καινούργιο δυνατό εαυτό μας στο παρόν και να αναπτύξουμε καινούργιες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας.

Απομακρυνθείτε από «τοξικούς, αρνητικούς» ανθρώπους που έχουν την τάση να σας αμφισβητούν, να σας καταπιέζουν και να σας υποτιμούν για τους δικούς τους λόγους.

Αποβάλετε από πάνω σας την σκιά της απογοήτευσης του παρελθόντος που σας αποδυναμώνει.

 


Πολλοί άνθρωποι δεν προχωρούν παρακάτω επειδή έχουν μπλοκαρισθεί σε παλιές πεποιθήσεις απογοητεύσεις και λάθη. Πρέπει να καταλάβετε ότι για να προχωρήστε πρέπει να αποβάλλεται τα άχρηστα συναισθήματα του πόνου του παρελθόντος. Ότι έγινε έγινε, μακάρι τα μαθήματα να λειτουργήσουν σαν εμπειρίες για Αυτογνωσία και Εξέλιξη, και όχι σαν εμπόδια.

Βρείτε τη χαρά μέσα από την Προσπάθεια. Πολλοί άνθρωποι «μισούν » την προσπάθεια που χρειάζεται η αλλαγή και η εξέλιξη. Γι’αυτό πολλές φορές αφηνόνται στο τέλμα της παθητικότητας του γνωστού, ασφαλούς, αλλά  και βαρετού.  Ο δρόμος όμως της Δημιουργίας, της Αλλαγής και της Αφθονίας, απαιτεί ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΑΛΛΑΓΗ & ΕΞΕΛΙΞΗ από το βολικό και γνωστό, στο καινούργιο και άγνωστο! Η μετακίνηση αυτή εμπεριέχει ΚΟΠΟ, ΤΟΛΜΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ και ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Ο δρόμος δεν είναι ευθύς. Έχει απογοητεύσεις &  δυσκολίες, αλλά αξίζει τον κόπο .


 

- Λένε πως δεν υπάρχει “δεν μπορώ” παρά μόνο “δε θέλω”. Τί πιστεύεις; 


-Όποιος θέλει κάτι πολύ, βρίσκει ΤΡΟΠΟ να πραγματοποιήσει ΤΑ ΘΕΛΩ ΤΟΥ ! Ο συναισθηματικά δυνατός άνθρωπος δε λέει: « αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές θα ήθελα να…., θα έκανα….» ή « αν ήμουν πιο…. θα μπορούσα να….». ΑΝΤΙΘΕΤΑ το αντικαθιστά με: το «ΤΟ θΕΛΩ» ή « ΤΟ ΜΠΟΡΩ» & «παρ’όλες τις δυσκολίες θα αγωνιστώ να το πραγματοποιήσω». Έτσι θα κάνει τα όνειρά του ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!!. 
Ζούμε σε μια εποχή που η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Οι περισσότεροι γάμοι, δε, οδηγούνται σε χωρισμό. Θα ήθελα να μου πεις κάποιους τρόπους Επαναπροσδιόρισης των διαπροσωπικών μας σχέσεων. 


Είναι πολύ σημαντικό να :

- Να Ακούμε τον άλλον με “ανοιχτά αυτιά” & διάθεση

- Να Επιλέγουμε τον κατάλληλο χρόνο για συζήτηση
- Να Επικοινωνούμε με τον άλλον με Αληθινή Προσοχή
- Να δίνουμε Προσοχή σε μη λεκτικά χαρακτηριστικά επικοινωνίας: Στη στάση σώματος, στο βλέμμα, στην επιλογή εκφράσεων & λέξεων
- Να εκτιμάμε τη διαφορετικότητα στους άλλους
- Να γνωρίζουμε ότι Συγχώρεση δε σημαίνει ότι ξεχνώ, αλλά σημαίνει ότι επιλέγω να το αφήσω πίσω, να σεβαστώ τον εαυτό μου & να προχωρήσω τη σχέση μου!
- Να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον,
- Να τον εκτιμάμαι έτσι όπως είναι!
- Να είμαστε γεμάτοι σεβασμό για τον άλλον & τον εαυτό μας!


 Η Τζίνα Θανοπούλου με τον αγαπημένο της σύζυγο Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.


 -Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του έρωτα στη ζωή σου και μέχρι που θα έφτανες για ένα μεγάλο έρωτα;

-Ο `Eρωτας στη ζωή κάθε ανθρώπου & στη δική μου είναι η Κινητήριος Δύναμη, Έμπνευση Ζωής, Διάθεση για Δημιουργία, “Αιτία να υπάρχεις: “ Raison d’Etre!
Bέβαια πρέπει να συνοδεύεται απο ορισμένες προυποθέσεις, όπως λέει ένα πολύ γνωστό Αμερικάνικο ρητό «Fall in love with your heart, but do not forget to take your brain with you”. Θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία προσφορά, ανταλλαγή συναισθημάτων και  πράξεων, καθώς επίσης και Εκτίμηση, Αγάπη, Ανιδιοτελή Προσφορά.
 Για έναν μεγάλο έρωτα έχω φτάσει στο παρελθόν σε σημείο Απόλυτης Δοτικοτικότητας, Ένωσης Ψυχής, Σώματος και Πνεύματος. Εχω βιώσει την υπέρτατη ΧΑΡΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ αλλά και πολλές φορές δυνατό πόνο. Ερωτευόμαστε με το συναίσθημα και πολλες φορές αφηνόμαστε τυφλά σε αυτόν…. Οταν ομως δουλέψουμε με τον εαυτό μας και αναπτύξουμε την Συναισθηματική μας Νοημοσύνη: την Αυτογνωσία, τον Αυτοσεβασμό και την Αυτοπεποίθηση, μπορεί να ερωτευτούμε “διαφορετικά”, πιό «ποιοτικά», ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και να μην τον υποβάλλουμε σε μια ταλαιπωρία λαθος επιλογής.

-Πιστεύεις ότι ο έρωτας έχει διάρκεια και αν λήξει μπορεί να αναγεννηθεί;

-Βεβαίως μπορεί να έχει διάρκεια υπό προυποθέσεις, δηλαδή όταν και τα δύο μερη που αποτελούν το ζευγάρι αποφασίσουν ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΑ να δουλέψουν τα στοιχεία της ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ, του ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟΥ και της ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ: Τα μαγικά 3Α που αποτελούν το Θεραπευτικό Τρίγωνο του Έρωτα !

-Από τις εμπειρίες που είχες έως σήμερα, υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει ;

-Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι έχουν μετανοιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση Π.χ. όταν δεν διαχειριζόμαστε “έξυπνα” και με συναισθηματική νοημοσύνη μια μεγάλη αγάπη. Μεγαλώνοντας και αποκτώντας πείρα και βιώνοντας πονο ξανα και ξανά, αλλά και ωριμότητα, παίρνεις μαθήματα και δεν επαναλαμβάνεις τα ιδια λάθη. Όπως λέει η αγαπημενη μου Μaya Angelou “Όταν καποιος σου δείξει ποιός ειναι, πιστεψε τον ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μη “παραμυθιάζεσαι”…! Έχε την ψυχή αλλά και τα μάτια σου ανοιχτά ! “When someome shows you who they are believe them: THE FIRST TIME”
 Προσεξε σε ποιον θα δώσεις οτι πιο πολύτιμο έχεις, όχι το σώμα σου, ούτε  το μυαλό σου, αλλά την ΨΥΧΗ σου.


- Ποιά είναι η μεγαλύτερή σου φοβία;

-Η μεγαλύτερη μου φοβία είναι να προδωθώ απο ανθρώπους που εχω πιστέψει, αγαπήσει και επενδύσει. Επειδή όταν δίνω…. δίνω με την ψυχή μου, οταν προδίδομαι βιώνω μια απέραντη απογοήτευση, Ενα ΚΕΝΟ ΨΥΧΗΣ! Θεωρώ την προδοσία, την αγνωμοσύνη, την ψυχική εκμετάλλευση απο τα μεγαλυτερα χτυπήματα ζωής !

-Τί απεχθάνεσαι περισσότερο από όλα στη ζωή σου;

-Απεχθάνομαι περισσότερο, την προδοσία, την ψυχική εκμετάλλευση από ανθρώπους στους οποίους έχω προσφέρει, επενδύσει και αγαπήσει & την αγνωμοσύνη !

 -Ποιον στίχο ποιήματος ή τραγουδιού αγαπάς περισσότερο και γιατί;

Απο `Ελληνες αγαπάω τον μοναδικό Νίκο Καζαντάκη :

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΑΠΑΝΤΑΣ ΜΕ ΦΩΣ”

 “ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ, ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ”

“ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑ, ΑΓΡΙΜΙ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ. ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ Η ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΧΤΑΡΑ»

Και απο ξένους αγαπώ Pablo Neruda:

 “Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια , αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την  ΑΝΟΙΞΗ να έρθει” 

Επίσης τον Antoine de Saint-Exupery, στο “Μικρό Πρίγκηπα”:

«Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ»

Και την Δασκάλα μου, την Εμπνεύστρια Ζωης μου την Dr. Μaya Angelou:

“ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕΣ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΝ !!!

-Ποιοι είναι οι ήρωές σου στην πραγματική ζωή;

-H Μέντορας στο HARVARD & Δασκάλα μου, Dr. Carol Gilligan & η Εμπνεύστρια Ζωης μου, Ποιήτρια Dr. Μaya Angelou…. που μας δίδαξαν:

 « Να μιλάμε, να εκφραζόμαστε με ΦΩΝΗ, με ΨΥΧΗ...την ΑΛΗΘΕΙΑ μας, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία ψυχής απο το να κρατάς μέσα σου την μη εκφρασμένη σου ΑΛΗΘΕΙΑ »


 -Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει; 


-Από την αγαπημένη μου Dr. Μaya Angelou:
“ Προσπάθησε να γίνεις ένα OYRANIO ΤΟΞΟ, παρ’όλες τις δυσκολίες, ακόμα και αν κάποιος σου φέρνει σύννεφα!”
 
“TRY TO BE A RAINBOW IN SOMEONE’S CLOUD !”

& “ Η επιτυχία στη ζωή είναι να αγαπάς τον εαυτό σου ακριβώς όπως εισαι, μόνο τότε θα τον βοηθήσεις να γίνει καλύτερος !”

Aπό την Dr. Carol Gilligan, μέντορα μου στο Harvard:

   « Να μιλάμε, να εκφραζόμαστε γιατί δεν υπάρχει αγωνία ψυχής απο το να κρατάς μεσα σου την μη εκφρασμένη σου αληθινή ιστορία» In a DIFFERENT VOICE

“THERE IS NO GREATER AGONY THAN BEARING AN UNTOLD STORY INSIDE YOU!!!!

Τζίνα μου, σ`ευχαριστώ θερμά για όλα όσα μου είπες...Respect!

Κι εγώ σ`ευχαριστώ πολύ Μανταλένα μου!

 
