09 Οκτωβρίου 2020

Παναγιώτης Δημητρόπουλος | Δυστυχώς τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να ζουν σε έναν κόσμο όπου ο ουρανός του σφύζει από «διάττοντες αστέρες».

Φάρος | Παναγιώτης Δημητρόπουλος | Ελληνοεκδοτική | Μανταλένα Μαρία Διαμαντή | klik | συνέντευξη
Συνέντευξη με τον ευρηματικό συγγραφέα παιδικών βιβλίων, ο οποίος με το νέο του έργο, `Φάρο`, προτρέπει τα παιδιά να έχουν ουσιαστικά πρότυπα στη ζωή τους.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Συνέντευξη με τον ευρηματικό συγγραφέα παιδικών βιβλίων, ο οποίος με το νέο του έργο, `Φάρο`, προτρέπει τα παιδιά να έχουν ουσιαστικά πρότυπα στη ζωή τους.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

 

Είναι κάποιοι άνθρωποι που έχουν το χάρισμα να γράφουν καλά... Και όταν υπάρχει αγάπη γι`αυτό που κάνουν, τότε  γίνονται μικρά θαύματα! Αυτή είναι και η περίπτωση του συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Παναγιώτη Δημητρόπουλου, που είχα την χαρά να γνωρίσω τέσσερα χρόνια πριν. Αφορμή στάθηκαν τρία βιβλία του -για τα οποία έγραψα τη γνώμη μου στο Klik- και πρέπει να πω ότι με εντυπωσίασαν.

 Λίγο καιρό αργότερα με τίμησε με το να θελήσει να παρουσιάσω το "Τρεις νύχτες ... ένα θαύμα"... Ένα παραμύθι που περνά με ιδιαίτερο τρόπο  σημαντικά μηνύματα, όπως ότι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι που επιθυμούμε πολύ... 

Τα  βιβλία του είναι `πασπαλισμένα` με τρυφερότητα και αγάπη. Κάπως έτσι γεννήθηκε η συγγραφή για τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο... Χάρη στην ανάγκη για προσφορά και αλληλεγγύη στα παιδιά μας. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που αυτή η προσφορά μεταφέρεται επάνω σε ένα βιβλίο που και από μόνο του είναι προσφορά για τους μικρούς μας φίλους.

Στη συνέχεια κέρδισε τους μικρούς αναγνώστες με το βιβλίο "Ο μπαμπάς μου ο ήρωάς μου" αλλά και "Το Χρυσαφένιο κουκούτσι"  από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε το νέο του έργο "Φάρος" όπου μας αποκαλύπτει δεκαοκτώ κορυφαίες προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει κι αξίζουν να είναι πρότυπο για τα παιδιά μας. 

Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, Νίκος Καζαντζάκης, Γεώργιος Παπανικολάου, Η κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη, Έλλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο, Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης. 

Με αφορμή, λοιπόν, τον Φάρο από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, μου μίλησε ο εξαίρετος Παναγιώτης Δημητρόπουλος.  Αξίζει να διαβάσετε τη συνέντευξη που ακολουθεί. 

 

“Φάρος”- 18 προσωπικότητες φωτίζουν τον δρόμο του αύριο, είναι το νέο σας έργο. Μιλήστε μας γι’αυτό και την αφορμή για να το γράψετε.

 

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο γνώσεων για όλη την οικογένεια. Ένα βιβλίο που μας προτρέπει να γνωρίσουμε την ζωή δεκαοχτώ προσωπικοτήτων και να κάνουμε κτήμα μας τις αξίες και τα ιδανικά που μας διδάσκουν μέσω του βίου τους. 

 

 

Παρακολουθώντας σας διαδικτυακά στην προσωπική σας σελίδα στο facebook, είδα ότι εδώ και μήνες, ζητούσατε τη γνώμη των αναγνωστών σας για το ποια πρόσωπα θα επιλέγατε στο βιβλίο σας. Ποια ήταν τα πρώτα πρόσωπα που σας ήρθαν στο μυαλό ώστε να τα συμπεριλάβετε και γιατί.

 

Πιστεύω πως οι αναγνώστες μπορούν να έχουν λόγο τόσο κατά την γέννηση ενός έργου όσο και μετέπειτα κατά την ανάγνωση του. Τα πρώτα πρόσωπα που σκέφτηκα ήταν ο Κολοκοτρώνης και η κυρά της Ρω. Ο μεν Κολοκοτρώνης για τον διαρκή αγώνα του για την ομόνοια του έθνους και η κυρά της Ρω για την εφόρου ζωής πίστη της στην Πατρίδα και στην σημαία μας. 

 

 Από όλες τις προσωπικότητες, θα ήθελα να μας πείτε δύο για τα οποία μιλήσατε πρώτα στην κόρη σας (έναν άνδρα και μία γυναίκα).

 

 Τα δυο πρόσωπα για τα οποία μίλησα στην μικρή μου κόρη, ήταν η Μαρία Κάλλας και ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Τους λατρεύει και τους δύο. 

 

Στην εποχή μας, δυστυχώς, συχνά τα πρόσωπα που προβάλλονται ως πρότυπα αποκλίνουν κατά πολύ από τις κορυφαίες προσωπικότητες του Φάρου. Ποια η συμβουλή που έχετε να δώσετε στα νέα παιδιά;

 

Δυστυχώς στις μέρες μας τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να ζουν σε έναν κόσμο όπου ο ουρανός του σφύζει από «διάττοντες αστέρες». Εμείς οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων αν μη τι άλλο πρέπει να «ταξιδέψουμε» τα παιδιά σε έναν ουρανό γεμάτο από πρόσωπα που φώτισαν με την λάμψη τους ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

 

 

“Η μητέρα μου δεν μου έλεγε ποτέ μια καλή κουβέντα. Για να την κάνω να με προσέξει έπρεπε να τραγουδώ”είχε πει η Μαρία Κάλλας σε συνέντευξή της. Πόσο θεωρείτε ότι αυτό την επηρέασε στην καριέρα της και γιατί.

 

Εκτιμώ πως ήταν καθοριστική μέχρι ενός σημείου.. Άλλωστε τα παιδιά θα βρουν το δικό τους τρόπο να ξεσπάσουν για ότι τα κατατρώγει μέσα τους,

 

«Να αγαπάς με πάθος αυτό που κάνεις και να επιλέγεις τον δύσκολο δρόμο στη ζωή αλλά και στην τέχνη» ήταν τα λόγια της Σοφίας Βέμπο. Θα ήθελα να σχολιάσετε.

 

Όταν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις δεν έχεις περιθώριο να επιλέξεις τον εύκολο δρόμο. Άλλωστε στην κορυφή μπορείς να φτάσεις πετώντας η έρποντας.. Εκτιμώ πως ο πρώτος σε καθιερώνει. 

 

«Πρέπει να γεμίζουμε την ψυχή μας με ήλιο κι αυτόν τον ήλιο να τον χαρίζουμε και στους άλλους.» Πόσο συχνά συναντάμε ανθρώπους που έχουν γνώμονα στη ζωή τους τα σπουδαία λόγια της Κατίνας Παξινού;

 

Δυστυχώς σπάνια .. Σπάνια πλέον βρίσκουμε ανθρώπους γύρω μας που να εκπέμπουν φως άδολα και για πάντα. 

 

Τι σας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση από τη ζωή της φωτογράφου Nelly;

 

Ο κορυφαίος αυτός επιστήμονας σίγουρα και στις μέρες μας θα λειτουργούσε με το ίδιο σθένος και την ίδια σοβαρότητα που αρμόζει στην περίπτωση. Μην ξαφνιάζεστε πως το ίδιο και με την ίδια ένταση θα αντιδρούσαν απέναντι του όλοι αυτοί οι υπέρμαχοι των συνωμοσιών. 

 

 `Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες.

 

Η ζωή της Nelly μας διδάσκει μας διδάσκει με τον καλύτερο τρόπο πως αν πιστεύεις στον εαυτό σου τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όσες δυσκολίες και αν συναντήσεις.   

 

 

 “Μια αστραπή η ζωή μας μα προλαβαίνουμε” είναι τα σοφά λόγια του Νίκου Καζαντζάκη. Αν είχατε μόνο ένα πράγμα να προλάβετε σε αυτή τη ζωή, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί.

 

Να δω κατάματα αυτούς που αγαπώ και με αγαπούν πραγματικά. 

 

 Για τον κορυφαίο μαθηματικό του 20ού αιώνα, η ελπίδα και η περιέργεια, είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Για εσάς, ποια είναι;

 

 

 

 

Η σύνεση και η ταπεινότητα .

 

 

“Nα στοχεύεις ψηλά και να μην αφήνεις την κριτική των άλλων να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά σου” συμβούλευε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Η κριτική σας επηρεάζει ή σας δίνει ώθηση για καλυτέρευση ;

 

 

 Φυσικά η γόνιμη κριτική με κάνει καλύτερο και την επιδιώκω .. Όσο για την άγονη δεν λαμβάνω καθόλου υπόψιν μου.

 

 

 

 Η Υπατία, η πρώτη μαθηματικός στην Ιστορία, μια γυναίκα που διέπρεψε παρόλο που στην εποχή της δεν επιτρεπόταν να ασχοληθεί με τις επιστήμες. Μελετώντας την βιογραφία της, ποια θεωρείτε ότι ήταν τα στοιχεία που την βοήθησαν να διεκδικήσει χώρο σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία;

 

Η Υπατία θεωρούσε πως η επιστήμη ήταν η ίδια της η ζωή και πως ζωή δεν μπορούσε να υπάρχει δίχως αυτήν .. Όποτε δεν θα περίμενα να αντιδράσει κάπως αλλιώς,. 

 

 

Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας σοφά λόγια από επτά προσωπικότητες που φιλοξενείτε στο βιβλίο σας και σας εκφράζουν ιδιαίτερα. Του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  του Αριστοτέλη, της Μαντούς Μαυρογένους, του Σπύρου Λούη, της Κυράς της Ρω, της Σοφίας Βέμπο.

 

 Μέγας Αλέξανδρος, « Δεν μ’ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών ούτε η φυλή στην  οποία γεννήθηκαν. Τους αντιμετωπίζω όλους με ένα κριτήριο: την αρετή. Για μένα, κάθε καλός ξένος είναι Έλληνας και κάθε κακός  Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.» 

 

Αριστοτέλης, « Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων πρέπει να έχουν πειστεί πως η τύχη των λαών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων».

 Μαντώ Μαυρογένους, « Η αγάπη της πατρίδας μου, η πίστη στη θρησκεία μου, η δίψα της δίκαιης εκδίκησης ξεσήκωσαν την ψυχή μου και ξύπνησαν μέσα μου τον πόθο του αγώνα».

  Σπύρος Λούης απευθυνόμενος στον Χίτλερ στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου « Σου δίνω αυτό το κλαδί από την Ολυμπία ως σύμβολο αγάπης και ειρήνης ελπίζοντας πως οι λαοί θα συναντιούνται μόνο σε τέτοιους ειρηνικούς αγώνες» 

 Σοφία Βέμπο « Στον πόλεμο εκείνο όλοι έδωσαν την ζωή τους. Άλλος άφησε ένα πόδι, ένα χέρι, την υγεία του. Εγώ τι έδωσα;; Τη φωνή μου.

  Η Κυρά της Ρω, « Όσο θα υπάρχουν  Έλληνες θα υπάρχει Ελλάδα»