09 Μαρτίου 2023

Mιχάλης Προβατάς | Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει συνέπεια, προοπτική, αλληλεγγύη

Μιχάλης Προβατάς | Πρωΐαν σε εἶδον | τήν μεσημβρίαν
Συνέντευξη με έναν ταλαντούχο δημοσιογράφο, παραγωγό και project manager, ο οποίος λατρεύει τη δουλειά του και εντυπωσιάζει με κάθε νέο του εγχείρημα.
Συνέντευξη με έναν ταλαντούχο δημοσιογράφο, παραγωγό και project manager, ο οποίος λατρεύει τη δουλειά του και εντυπωσιάζει με κάθε νέο του εγχείρημα.

Ασχολείται με τον χώρο των ΜΜΕ σχεδόν μια εικοσαετία, από το 2003, αδιάκοπα, τόσο σε δικές τους πρωτότυπες παραγωγές όσο και σε προσαρμογές από δημοφιλή format του εξωτερικού. Τον διακρίνει η ευγένεια, το ήθος, η εργατικότητα, η συνέπεια. 

Στην τηλεόραση έχει εργαστεί σε όλους τους μεγάλους ιδιωτικούς σταθμούς καθώς και στη Δημόσια Τηλεόραση ενώ έχει επιμεληθεί δημιουργικά, πολυάριθμες επιτυχημένες εκπομπές, όπως “Σημείο Συνάντησης” – late night talk show, χωρίς παρουσιαστή (ΕΡΤ1), “AFTER DARK” – talk show με τον Θέμη Γεωργαντά (ΣΚΑΪ), “SLAM” –  καθημερινό τηλεπαιχνίδι γνώσεων με την Ελένη Τσολάκη (ALPHA),  “VOICE” – talent show, season3 (ΣΚΑΪ), “MEGA STAR” – μουσικό μαγκαζίνο (ΜEGA). Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει υπεύθυνος περιεχομένου όλων των εκπομπών του MTV Greece.

Παράλληλα, αρθρογραφεί (ελεύθερο ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, θέατρο, σινεμά και πόλη) σε «Πρώτο Θέμα», «LIFO», «OZON MAG», «FREE SUNDAY», «L’Officiel Hommes»,  «MAX», «Nou-Pou.gr»,  «Monopolli.gr», «TRAVEL.GR»

Ο Μιχάλης Προβατάς είναι δημιουργός Digital Περιεχομένου: Σειρά συνεντεύξεων “FRAMED” – Netwix – Antenna (Ασημένιο βραβείο DIME στην κατηγορία Best Only Web / Mobile Video Series 2017) & Προσωπογραφίες “True Stories” – Jenny.gr της Τζένης Μπαλατσινού (Χάλκινο βραβείο DIME στην κατηγορία Best Only Web / Mobile Video Series 2017) καθώς και υπεύθυνος για λανσάρισμα YouTube Καναλιών  – Digital Minds.

Επίσης, έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ALPHA 9.89 – εκπομπή Kuba Libre – Κινηματογραφικά Αφιερώματα.

Αυτή τη σεζόν έχει αναλάβει τη δημιουργική επιμέλεια και τις συνεντεύξεις στην εκπομπή «Πρωΐαν σε εἶδον, τήν μεσημβρίαν» στην ΕΡΤ1, ενώ ετοιμάζει ένα vidcast και πολλά ακόμη. 

Με τον κ. Μιχάλη Προβατά, είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Αξίζει να τη διαβάσετε.

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε τι επαγγελματικό δρόμο θέλατε να ακολουθήσετε;

 

Από τότε που μπορώ να με θυμηθώ ήθελα να ασχοληθώ με τον γραπτό λόγο. Μάλιστα, την εποχή που σπούδαζα Δημοσιογραφία, η επικρατούσα αντίληψη ήταν ότι δημοσιογράφος είναι μόνο αυτός που μπορεί να γράψει ένα άρτιο κείμενο, κανένας άλλος. Κάτι που με εξίταρε αλλά και καθόρισε με έναν τρόπο. Οπότε, μπορεί σύντομα να με κέρδισε ο χώρος της τηλεόρασης αλλά με έκανε πάντα να διατηρώ συνεργασίες με έντυπα και ιστοσελίδες, από το ξεκίνημα μου. 

 

Από όλες τις δουλειές σας μέχρι σήμερα, ποιες αγαπήσατε περισσότερο και γιατί; 

 

Πολλές και για διαφορετικούς λόγους. Την πρώτη μου δουλειά στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας της. Τα χρόνια στο MTV Greece γιατί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής κρίσης το πέρασα σε έναν υγιή όμιλο με μία πολύ δημιουργική και ευχάριστη καθημερινότητα, όλα τα digital projects -κάποια βραβευμένα- που έχω τρέξει και φυσικά το πιο πρόσφατο "Σημείο Συνάντησης". Να κάνω κάτι που έχω οραματιστεί, από μηδενική βάση, ακριβώς όπως το θέλω και να τύχει τέτοιας απήχησης... ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία που εύχομαι να επαναληφθεί στο μέλλον.

 

Αυτή τη σεζόν συνεργάζεστε στην εκπομπή «Πρωΐαν σε εἶδον, τήν μεσημβρίαν» στην ΕΡΤ1. Μια ιδιαίτερη εκπομπή που συνδυάζει το χιούμορ και την καλή διάθεση με την ενημέρωση και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες. Θα ήθελα να μας μιλήσετε γι’αυτήν  και για τους παρουσιαστές της, κα Τζένη Μελιτά και κ. Φώτη Σεργουλόπουλο.

 

Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων για αυτή την συνεργασία. Θεωρώ πως είναι μία ουσιαστικά ψυχαγωγική εκπομπή, με θέματα  σύγχρονα η οποία διαθέτει και έναν ακτιβιστικό χαρακτήρα που σπάνια συναντάμε σε τηλεοπτικά προγράμματα. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Φώτη το καλοκαίρι είπα ναι χωρίς να γνωρίζω ακριβώς το concept! Ένας άνθρωπος με ποιότητα και αισθητική μπορεί μόνο να έχει σκεφτεί κάτι με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Την Τζένη την γνωρίζω κοινωνικά πολλά χρόνια, πρώτη φορά συνεργαζόμαστε και είναι υπόδειγμα συνεργάτη. Φυσικά, και η παρουσία του Raffaele Pietra έπαιξε σημαντικό ρόλο για εμένα, η εταιρία παραγωγής του είναι η καλύτερη που υπάρχει αυτή την στιγμή. Όποτε, όλα ευθυγραμμιστικαν με έναν τρόπο ιδανικό και νομίζω για αυτό βγαίνει το αποτέλεσμα που βγαίνει. Δεν είναι θέμα μόνο ικανοτήτων η απήχηση. Πολύ συχνά βλέπουμε παραγωγές που ξεκινούν με τις καλύτερες προδιαγραφές αλλά για κάποιο λόγο δεν `περνούν` στον κόσμο. Εξίσου σημαντικά στοιχεία είναι η χημεία και η `σύμπνοια` όλων των εμπλεκόμενων και εδώ υπάρχουν σε πλεόνασμα.

 

Αν υπήρχε η ευκαιρία να δημιουργήσετε εσείς το concept μιας εκπομπής την οποία θα συμπαρουσιάζατε, ποιο θα ήταν αυτό και με  ποια άτομα θα θέλατε να συνεργαστείτε;

 

Δεν θεωρώ το να βρεθώ μπροστά από την κάμερα ως ένα πιθανό σενάριο. Κατά καιρούς βέβαια μου γίνονται κρούσεις κυρίως για το κομμάτι των συνεντεύξεων. Το μόνο που σκέφτομαι σε αυτό τον ρόλο -και είναι σε διαδικασία υλοποίησης- είναι μία σειρά vidcast που ετοιμάζω. Αυτό είναι κάτι συγγενικό με εμένα. Ανεξαρτήτως, τηλεοπτικές ιδέες πάντα υπάρχουν. Έχω συζητήσει με την Μυρτώ Κοντοβά, την οποία εκτιμώ απεριόριστα, την Τζένη Θεωνά που είναι πολυτάλαντη και αποτελεί έκπληξη της φετινής σεζόν στο κομμάτι της παρουσίασης ενώ σίγουρα ένα ακόμη `αντισυμβατικό` βραδινό talk show δεν είναι πολύ μακριά. Κάνω πλάνα διαρκώς. Σημασία έχει να υλοποιούνται την κατάλληλη χρονική στιγμή, με τους κατάλληλους συνεργάτες και τον κατάλληλο τρόπο. Έχω αλλεργία στους ανθρώπους που έχουν ως μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Αν υπάρχει όραμα και ειλικρινείς προθέσεις, θα έρθει και η κερδοφορία. Πρέπει, όμως, να είναι το αποτέλεσμα και όχι το κίνητρο.

Υπάρχει η άποψη ότι στην τηλεόραση και στα ΜΜΕ γενικότερα πρέπει να μπουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι για να γίνει μία ουσιαστική αναγέννηση. Συμφωνείτε με αυτό;

 

Συμφωνώ και διαφωνώ. Το να απασχοληθούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι μόνο για καλό μπορεί να είναι. Από την άλλη, τα περισσότερα στελέχη αλλά και project manager που έχω συνεργαστεί, στην πλειοψηφία τους ήταν άνθρωποι με εμπειρία που διέθεταν και σύγχρονη αντίληψη. Η Κέλλυ Αλχανάτη Παπούλη, ο Χρήστος Κόμπος, η Νατάσα Λεσιώτη, η Ιωάννα Αδαμοπούλου, ο Μάνος Βουράκης...η λίστα είναι ατελείωτη. Συνεπώς, δεν θεωρώ πως είναι ηλικιακό το ζήτημα. Περισσότερο, `τεχνοκρατικοί` είναι οι λόγοι που η τηλεόραση δεν μετεξελίσσεται με τον ρυθμό που πιθανώς να θέλει ένας νέος άνθρωπος (έσοδα, τηλεθέαση κλπ) Επίσης, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε με μεγαλύτερη συχνότητα νέα πρόσωπα μπροστά από την κάμερα και αυτό είναι ενθαρρυντικό. O Νικόλας Ράπτης από τον ΑΝΤ1, η Λιλή Πυρράκη από το Σταρ, η Έλβη Μιχαηλίδου από το Οπεν και ο Θοδωρής Σανιδάς από το Rise είναι μερικά παραδείγματα. 

Aν έπρεπε να επιλέξετε μόνο ένα τραγούδι το οποίο να ταιριάζει με τη ζωή σας, ποιο θα ήταν αυτό; 

Θα ήθελα να ήταν το `My Way` του Frank Sinatra, αλλά νομίζω έχω δρόμο.

“Δεν πειράζει να διστάζεις, αν μετά προχωράς μπροστά.” είπε κάποτε ο Bertolt Brecth. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που λυγίσατε αλλά καταφέρατε να προχωρήσετε; Αν ναι, τί σας βοήθησε να συνεχίσετε;

Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε. Είμαι βαθιά αισιόδοξος, στοχοπροσηλωμένος και πιστεύω πάντα ότι το καλύτερο είναι μπροστά. Επίσης, ο χώρος είναι πολύ μικρός, όλοι γνωρίζουν όλους, οπότε σε μεγάλο βαθμό μπορείς να αποφύγεις τις κακοτοπιές. Από την άλλη, υπάρχουν και απρόβλεπτες συγκυρίες. Πάντως, στα δεκαεννιά χρόνια που εργάζομαι μόνο δύο φορές έχω τύχει σε προβληματικές συνεργασίες, μία στα πρώτα μου βήματα και μία στο πολύ πρόσφατο παρελθόν - απλά συνεχίζεις την ζωή σου. Υπάρχει μία αδιόρατη δικαιοσύνη στον χώρο και αυτό που βλέπω είναι ότι ο συμπλεγματικός άνθρωπος πάντα οδηγείται σε μία επαγγελματική ανυπαρξία και μιζέρια.

«Δεν είδα γύρω μου να σέβεται κανείς τον άνθρωπο, αλλά τον πλούτο, τη δύναμη, την εξουσία, τη μοχθηρία, την ατιμία», έχει πει η Διδώ Σωτηρίου. Συμφωνείτε με τα λόγια της; Υπάρχει ελπίδα για έναν κόσμο όπου θα κυριαρχεί ο σεβασμός, οι αξίες και η αγάπη;

Ισχύει σε μεγάλο βαθμό, συγχρόνως, όμως, βρισκόμαστε σε μία εποχή μετάβασης. Χαίρομαι πολύ όταν διαβάζω έρευνες που δείχνουν ότι η νέα γενιά έχει ένα σύστημα αξιών όπου κυριαρχούν έννοιες όπως η ευτυχία και η χαρά και όχι η καριέρα και ο πλούτος πχ για εμένα αυτό είναι υγιές και ελπιδοφόρο. Οπότε, ναι η νέα γενιά, με τα όποια λάθη, με κάνει να αισιοδοξώ.

Ο Marcel Proust έλεγε ότι «ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους, είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας να ανθίζει.» Εσείς έχετε νιώσει αυτήν την ευγνωμοσύνη από ανθρώπους που έχετε έρθει κοντά ;

Διαρκώς. Δεν πιστεύω στις τυχαίες συναντήσεις, όλες έχουν την σημασία τους. Είμαι ευγνώμων για τα κοντινά μου πρόσωπα και όπως θέλω το καλύτερο για εμένα ακριβώς το ίδιο θέλω και για εκείνα και το δείχνω εμπράκτως.

«Δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, καλοσύνη και αλήθεια.» έλεγε ο Τολστόι. Για εσάς δεν υπάρχει μεγαλείο εκεί που δεν υπάρχει τι;

Εκεί που δεν υπάρχει συνέπεια, προοπτική, αλληλεγγύη.

"Αδιαφορώ για τη δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ" έχει πει ο Μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις. Τι είναι για εσάς η δόξα;

Είναι μία έννοια που στην Ελλάδα δεν έχει πραγματικό έρεισμα. Η οικονομική κρίση και τα χρόνια του κόβιντ νομίζω μας οδήγησαν σε μία αλλαγή νοοτροπίας που η δόξα δεν είναι πολύ ψηλά στη λίστα με τα ζητούμενα. Είναι άλλη εποχή και άλλη συνθήκη και προϋποθέτει το να παίρνει κανείς τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά και να θεωρεί ότι κάνει κάτι σπουδαίο. Πλέον, αν κάποιος δεν είναι επιστήμονας ή γιατρός και νιώθει ότι είναι σπουδαίος,, εκλαμβάνεται από το σύνολο - και ορθώς- ως γραφικός.

Θα ήθελα να εκφράσετε τις σκέψεις σας για ό,τι συνέβη στην τραγωδία στα Τέμπη και την ανασφάλεια που κυριάρχησε στις ψυχές μας. 

Ήταν πρωτόγνωρο. Τα συναισθήματα ήταν πολλά, θλίψη, οργή, ντροπή...ξέρεις, το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τα θύματα ήταν έφηβοι και νέοι άνθρωποι, είναι αδύνατο να το συλλάβεις.

Από τεράστιο σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ σε βάθος. Θα πω, όμως, ότι πρέπει να αντισταθούμε στον παροπλισμό που προέρχεται από τον βομβαρδισμό των εικόνων που δεχόμαστε καθημερινά και επίσης να μην επαναπαυόμαστε στις διαδικτυακές αναρτήσεις που μπορεί την μία ημέρα να αφορούν σε δυσάρεστα τσιτάτα και την αμέσως επόμενη ημέρα στιγμιότυπα από βραδινές εξόδους. Δεν χωράει υποκρισία και ελαφρότητα αυτές τις ημέρες.  Απαιτείται να μην ξεχάσουμε μέχρι να αποδοθούν ευθύνες αλλά και αργότερα. Τώρα όλοι ακόμα διαχειριζόμαστε το σοκ, το πένθος θα διαρκέσει για πολύ ακόμα, ίσως και για πάντα.

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;

Οι φίλοι μου, η οικογένεια μου αλλά και άγνωστοι άνθρωποι που λειτουργούν με ανιδιοτέλεια.

”Τα τρία Τ της επιτυχίας - κατά τον Οδυσσέα Ελύτη, είναι: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη.”  Συμφωνείτε;

Συμφωνώ...ακόμη και σε διαφορετική σειρά!

Τι είναι ταλέντο για εσάς;

Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που περικλείουν την τόλμη και την τύχη που είπαμε όπως και την ευθυκρισία και την αποστασιοποίηση κάποιες φορές. Δεν είναι μόνο η φυσική κλίση. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις το ταλέντο καλλιεργείται δεν χρειάζεται απαραίτητα να έχεις γεννηθεί με αυτό.

Ένα όνειρο για το μέλλον;

Θα πω... το αναπάντεχο.

 

Instagram: _michalis