03 Νοεμβρίου 2022

Είναι χαζός ο Έλον Μασκ ;

Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, του έχει δημιουργήσει φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους. Η συμπεριφορά του από τότε που απέκτησε το Twitter προσθέτει ένα ακόμη βασικό ερώτημα
Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου, του έχει δημιουργήσει φανατικούς εχθρούς και φανατικούς φίλους. Η συμπεριφορά του από τότε που απέκτησε το Twitter προσθέτει ένα ακόμη βασικό ερώτημα

Στην φωτογραφία εξωφύλλου : Ο Έλον Μασκ και ο Τζακ Ντόρσεϋ. Ποιος από τους δυο είναι ο χαζός και ποιος ο έξυπνος ;

Δεν έχω πρόβλημα με τους ανθρώπους που έχουν πολλά λεφτά ή ακόμη και υπερβολικά λεφτά. Εκείνοι όμως συνήθως έχουν. Τα χρήματα είναι καλά για να διευκολύνουν την ζωή μας, αλλά τα υπερβολικά λεφτά έχουν το κακό ελάττωμα να υπερισχύουν του ανθρώπου που τα κατέχει και σχεδόν πάντα κατασπαράσσουν την ψυχή και τον χαρακτήρα του. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν τόσο δυνατή ψυχή ώστε να παραμείνει υπεράνω των χρημάτων που κατέχει.

Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στην ζωή μας, ο πιο πρόσφατος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, που άφησε πολλά δισεκατομμύρια πίσω τους παλιότερους κατόχους του ρεκόρ, το Μπιλ Γκέιτς και το Γουώρεν Μπάφετ, που κυριαρχούσαν στις παλιότερες δεκαετίες.

Ο Έλον Μασκ δεν μου είναι αντιπαθής, αλλά δεν μου είναι και συμπαθής. Για μένα είναι κάτι «ξένο». Ο λόγος είναι ότι δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που έχουν όψη ψαριού όπως ο Έλον Μασκ και κυρίως αυτό το ανέκφραστο μάτι, που συναντά κανείς αραδιασμένα στους πάγκους των ιχθυοπωλίων.

Η ως τώρα δραστηριότητα του με την Tesla ή τα φιλόδοξα σχέδια του να αποικίσει τον Άρη με έναν σταθμό στη Σελήνη, ήταν ενδιαφέροντα, ανεξάρτητα από το αν κάποια από αυτά είναι πραγματοποιήσιμα, αλλά δεν αποκάλυπταν τίποτα για τον χαρακτήρα του και για το άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την πρόσοψη.

Η πρόσφατη απόφαση του να αποκτήσει το Twitter μετά από πολύμηνα παιχνίδια διαπραγματεύσεων, αποκάλυψαν ένα περίεργο πλάσμα πίσω από το πρόσωπο.

Η εμφάνιση του με ένα νιπτήρα, την μέρα που μπήκε θριαμβευτής στο Twitter ως ο καινούργιος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, ανήκουν μάλλον σ’ αυτήν την ιδιότυπη αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει και που ίσως ήθελε να συμβολίσει κάτι σαν «σας έχω όλους γραμμένους», μια και το περιεχόμενο ενός οποιουδήποτε νιπτήρα καταλήγει σε κάποια αποχέτευση.

Η δεύτερη ενέργεια του είναι να απολύσει μονομιάς όλους τους ως τότε επικεφαλής της πλατφόρμας. Αυτό είναι δικαίωμά του, αλλά ο άγαρμπος τρόπος που το έκανε, με το να φέρει σωματοφύλακες να τους πετάξουν κυριολεκτικά έξω, λέει μάλλον κάποια δυσάρεστα πράγματα για τον ίδιο. Η τέτοια επίδειξη δύναμης σε ανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα να αντιδράσουν, αποδεικνύει πάντα μα πάντα, ένα δειλό άνθρωπο. Κανένας δυνατός και γενναίος άνθρωπος, δεν επιδεικνύει την δύναμη του αδύναμους ανθρώπους.

Αφού μετά ντυμένος εξαιρετικά απλά συγκέντρωσε τους εργαζόμενους στο κτίριο που είχε εισβάλλει για να τους καθησυχάσει ότι δεν επρόκειτο να απολύσει το ένα τρίτο του προσωπικού όπως είχε γραφτεί – πιθανόν και λανθασμένα στον Τύπο – την επόμενη ακριβώς μέρα οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν ότι για το επόμενο διάστημα θα έπρεπε να δουλεύουν 7 ώρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και να κοιμούνται στο γραφείο, προκειμένου να αποδείξουν, ότι θα μπορούσαν σε συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας κάποιες τεχνικές διαδικασίες, ώστε να αποδείξουν ότι ήταν άξιοι να φέρουν σε πέρας ότι τους είχε ανατεθεί. Αυτό όπως ήταν φυσικό δημιούργησε πανικό όχι μόνο στους απλούς εργαζόμενους, αλλά και σε όλα τα διευθυντικά στελέχη, αφού και αυτοί θα έπρεπε να αποδείξουν ότι μπορούν να καταφέρουν να ελέγξουν τα αρμόδια τμήματα τους. Το τίμημα για όσους δεν τα κατέφερναν θα ήταν φυσικά η άμεση απόλυση τους.

Σε κάθε οργανισμό είτε ιδιωτικό είτε Δημόσιο είναι καλό να γίνονται αξιολογήσεις.

Ο τρόπος όμως που το έκανε ο Έλον Μασκ, έδειξε έναν ιδιαίτερα σαδιστικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα σπουδαγμένο στις οδηγίες που είχε δώσει ο Νικολό Μακιαβέλι, στο περίφημο βιβλίο του με τίτλο «Ο Ηγεμόνας», όπου μια από τις βασικές συμβουλές για έναν Ηγεμόνα, είτε διοικεί μια χώρα, έναν οργανισμό ή μια εταιρεία, είναι το ότι είναι προτιμότερο να τον φοβούνται παρά να τον αγαπάνε. Αυτό το συμπέρασμα ισχύει για όσους διάβασαν μόνο επιφανειακά τον Ηγεμόνα, γιατί μάλλον δεν πρόσεξαν την συνέχεια αυτής της συμβουλής, όπου αφού μεν κατ’ αρχάς ο Μακιαβέλι λέει ότι είναι καλύτερα να φοβούνται έναν Ηγεμόνα παρά να το αγαπάνε, καταλήγει στο ότι καλύτερο από όλα είναι να τον σέβονται.

Και δυστυχώς στην διάρκεια της ζωής μας θα συναντήσουμε πολύ λίγους ανθρώπους που αξίζουν το σεβασμό μας.

Ο Έλον Μασκ δυστυχώς επέδειξε μια μεσαιωνικού τύπου νοοτροπία απέναντι στους εργαζομένους του, που οι περισσότεροι εργάζονται για να συντηρήσουν το εαυτό τους και τις οικογένειες τους και για πολλούς μια απόλυση θα έφερνε μια καταστροφή,

Πιθανόν ο Έλον Μασκ από κοινωνική άποψη να βρίσκεται στην εποχή του πρωτόγονου καπιταλισμού περασμένων αιώνων, όταν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους ήταν ελάχιστα καλύτερες από το να είναι σκλάβοι.

Ο Έλον Μασκ πιθανόν να βλέπει τους εργαζόμενους περίπου σαν μυρμήγκια και το εαυτό στον ρόλο του εκκαθαριστή εντόμων, όπου μάλλον με κάποια χαιρεκακία, αφού ολοκληρώσει το τεστ,  θα αποφασίσει ποια «μυρμήγκια» θα εξοντώσει.

Η επόμενη απόφαση του, είχε να κάνει με το ότι επέλεξε να σταματήσει το δωρεάν για την χρήση της πλατφόρμας του και να επιβάλει ένα πόσο 8 δολαρίων μηνιαίως, για όσους «πιστοποιημένους» χρήστες θα ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Twitter.

Δεν ξέρω τι αποτελέσματα θα φέρει αυτή η απόφαση του. Δείχνει μια υπεροψία συνδυασμένη και με κάποια χαζομάρα για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την σημερινή πραγματικότητα.

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικρύωσης πραγματικά άλλαξαν την ζωή μας, αφού ο καθένας μπορούσε να λέει και να δείχνει ότι ήθελε. Όσο όμως περνάει ο καιρός τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γίνονται όλο και πιο τοξικά, και πλατφόρμες διασποράς μίσους και ψευδών ειδήσεων, που ήδη έχουν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και άλλες καταστροφές και το πράγμα όσο πάει γίνεται και χειρότερο.

Περισσότερο από όλα όμως δεν υπολόγισε την αντίδραση του ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϋ, που μια μέρα μετά τη εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας με το όνομα Bluesky και με σκοπό να υποκαταστίσει το Twitter στην εποχή που ξεκίνησε μετά την εξαγορά του από το Μασκ. Η Bluesky Social του Ντόρσεϊ  ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (25/10) ότι ξεκινάει σύντομα τη λειτουργία της και ότι αυτή τη στιγμή στρατολογεί χρήστες για δοκιμές beta. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αρχική ανακοίνωση προσέλκυσε 30.000 εγγραφές μέσα σε δύο ημέρες. Οι χρήστες μπορούν ακόμα να εγγραφούν για να συμμετάσχουν στις δοκιμές, πριν η πλατφόρμα γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Στον ιστότοπο της Bluesky αναφέρεται ότι σκοπός της είναι να υποστηρίξει «ένα νέο θεμέλιο για την κοινωνική δικτύωση, το οποίο δίνει στους δημιουργούς ανεξαρτησία από τις πλατφόρμες, στους προγραμματιστές την ελευθερία να δημιουργήσουν και στους χρήστες την επιλογή της εμπειρίας τους».

Πόσο σοφή είναι λοιπόν η απόφαση να αγοράσεις κάτι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν την στιγμή που εσύ βάζεις 8 δολάρια για την συνδρομή στους χρήστες που θα θέλουν να συνεχίσουν, προκύπτει ανταγωνιστής ο ιδρυτής της πλατφόρμας που αγόρασες και που σίγουρα την ξέρει πιο καλά από σένα και μάλλον έχει και καινούργιες ιδέες και επιπλέον το πρώτο που κάνεις εσύ είναι να τρομοκρατήσεις τους δικούς σου εργαζόμενους.

Και μόνο το γεγονός ότι εκείνος που χάρηκε ιδιαίτερα για την αγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, ήταν ο ημιπαράφρων πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέει πολλά για το μέλλον του Twitter.

Οπότε για την ώρα, η μόνη απορία που προέκυψε σε μένα μετά από όλα αυτά είναι το ερώτημα του τίτλου :

«Είναι χαζός ο Έλον Μασκ;»