09 Μαΐου 2022

Βλαντιμίρ Πούτιν | Επίδειξη αδυναμίας στην Κόκκινη Πλατεία

Σε μια ομιλία που επβεβαίωσε την έλλεψη επιχειρημάτων για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε κάθε αναφαορά σε επέκταση του πολέμου και κυρίως την χρήση πυρηνικών στο εγγύς μέλλον
Σε μια ομιλία που επβεβαίωσε την έλλεψη επιχειρημάτων για την εισβολή στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε κάθε αναφαορά σε επέκταση του πολέμου και κυρίως την χρήση πυρηνικών στο εγγύς μέλλον

Για "επίδειξη δύναμης" κάνουν σήμερα λόγο τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο και αυτό μάλλον θα οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί που τα έγραψαν, ούτε βλέπουν, ούτε ακούν καλά.

Γιατί στην πραγματικότητα επρόκειτο για "επίδειξη αδυναμίας"...

Αν θέλει κανείς να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για το νόημα της σημερινής ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Κόκκινη Πλατεία και λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη ετήσια παρέλαση για την επέτειο της νίκης του ρώσικου στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων του Χίτλερ το 1945, θα ήταν καλό να ρίξει μια ματιά στα τηλεοπτικά πλάνα της παρέλασης και ιδίως να προσέξει τον ουρανό πάνω από την Μόσχα.

Η παρέλαση έγινε σε μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα, ελαφρώς κρύα, με λίγα σύννεφα και με φόντο τον γαλάζιο ουρανό. Και θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτό είναι σημαντικό. Ο λόγος είναι απλός όπως και τα συμπεράσματα. Στην διάρκεια της παρέλασης τον ουρανό της Μόσχας επρόκειτο να διασχίσουν οι διάφοροι τύποι μαχητικών της ρωσικής αεροπορίας, αλλά το "κλου" της ημέρας  επρόκειτο να είναι ένα γιγαντιαίο αεροπλάνο, που θα αποτελέσει το ιπτάμενο στρατηγείο για τον Πούτιν την ρωσική κυβέρνηση και τη ηγεσία του στρατού, σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος. Το είδαμε εξ άλλου τις προηγούμενες μέρες στις πρόβες της παρέλασης.

Όμως τα αεροπλάνα δεν φάνηκαν στον ουρανό στην διάρκεια της παρέλασης, που σε ένα μεγάλο μέρος της αποτελείτο από πεζοπόρα τμήματα των διαφόρων δυνάμεων και μονάδων του ρωσικού στρατεύματος. Η επίσημη δικαιολογία για την ματαίωση της αεροπορικής επίδειξης και κυρίως την μη εμφάνιση του γιγαντιαίου αεροπλάνου - στρατηγείου, ήταν ότι δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Οι καιρικές συνθήκες ήταν μια χαρά.

Ο λόγος που δεν φάνηκαν τα αεροπλάνα και κυρίως το αεροπλάνο - στρατηγείο, ήταν να μην υπάρχει ούτε μια νύξη, ούτε καν υπόνοια, για χρήση πυρηνικών και επέκταση του πολέμου με το σύνολο της Δύσης. Τις προηγούμενες μέρες είχαν υπάρξει πολλές εκπομπές στην ρωσική τηλεόραση, με διάφορα ρεπορτάζ για τι θα συνέβαινε σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, σε περίπτωση που η Ρωσία εξαπέλυε πυρηνικό πόλεμο. Καθώς τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης είναι στην ουσία κρατικά και χρησιμεύουν κυρίως για την προπαγάνδα της ρωσικής ηγεσίας, τα τρομοκρατικά αυτά ρεπορτάζ δημιούργησαν φόβους, για εξάπλωση του πολέμου και για χρήση πυρηνικών σε πολλά ρεπορτάζ σε έγκυρα και μεγάλα δυτικά Μέσα Ενημέρωσης.

Κάτι τέτοιο θα ήταν γενικά καταστροφικό και θα ήταν ολοκληρωτικά καταστροφικό για την Ρωσία, καθώς αυτή τη στιγμή περιμετρικά της Ρωσίας, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, στην πρώτη εμφάνιση ύποτου δείγματος για ενεργοποίηση πυρηνικού όπλου.

Κανείς δεν θέλει πυρηνικό πόλεμο καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξαφανίσει δυνητικά την ζωή από τον πλανήτη.

Καθώς πάρα πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν συχνά αναφέρει την λέξη "πυρηνικά" σε διάφορες δηλώσεις τους, ο Πούτιν ήθελε να κάνει σαφές ότι τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει και γιατί γνωρίζει ότι αυτό δεν τον συμφέρει ούτε καν σε επίπεδο προπαγάνδας.

Στην διάρκεια της ομιλίας του, αν και ίσως πολύ θα το ήθελε δεν είπε τίποτα σχετικό για κάποια "νίκη" στην Ουκρανία, αφού κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στην Μαριούπολη που έχει ισοπεδωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες όμως μετά από εβδομήντα μέρες και θηριώδεις βομβαρδισμούς δεν έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τις λιγοστές ουκρανικές δυνάμεις που έχουν απομείνει στους υπερασπιστές του Αζοφστάλ.

Το μόνο που είπε σχετικά με τον πόλεμο ήταν το ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην διάρκεια της οποίας έχουν πεθάνει τουλάχιστον 50.000 άτομα ως τώρα - κατά πάσα πιθανότητα πολύ περισσότερα - ήταν αναγκαία γιατί, κάποιες εχθρικές δυνάμεις - πιθανόν να εννοεί το ΝΑΤΟ - ήταν έτοιμες να εισβάλουν στην Ρωσία. Οπότε η Ρωσία εισέβαλε πρώτη στην Ουκρανία για να το προλάβει. ΌΛα αυτά είναι βέβαια μόνο στο μυαλό του, καθώς κανείς δεν είχε λόγο, ούτε ετοιμαζόταν να εισβαλει στην Ρωσία.

Αν προσέξει κανείς πιο προσεκτικά την ομιλία του Πούτιν θα καταλάβει οτι περισσότερο από όλα ήταν μια απολογία προς τον ρωσικό λαό, για να δικαιολογήσει τα φέρετρα που έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, καθώς τουλάχιστον 25.000 Ρώσοι στρατιώτες, νέα παιδιά κι αυτοί, έχουν πεθάνει τελείως άδικα, σε έναν τελείως παρανοϊκό πόλεμο.

Όλα αυτά αποτελούν κυρίως μια ντροπή για την Ρωσία και τα 27 εκατομμύρια των Ρώσων που πέθαναν πολεμώντας τον ναζισμό, για να καταλήξουν οι ίδιοι να εκπροσωπούν έναν παρανοΪκό και αλλοπρόσαλλο νεοναζισμό, τελείως εκτός τόπου και χρόνου.

Το τι θα γίνει στην συνέχεια δεν το γνωρίζει κανείς και είναι πρόβλημα των ίδιων των Ρώσων να δουν τι θα κάνουν με αυτήν την κλεπτοκρατική συμμορία των πρακτόρων που κυβερνά την Ρωσία και έχει δημιουργήσει χωρίς λόγο ένα πρόβλημα και σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στους ίδιους τους Ρώσους και στους δυστυχείς όσο και γενναίους Ουκρανούς, που δέχονται την επίθεση ενός αδελφοκτόνου κράτους.