15 Μαΐου 2023

`Ένα πρωτάθλημα για... τρεις!

Πανάξια πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, απέναντι όμως σε δύο πολύ μεγάλους αντιπάλους!
Πανάξια πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, απέναντι όμως σε δύο πολύ μεγάλους αντιπάλους!

Πρωτάθλημα ήταν και πάει, λοιπόν... Θα καταγραφεί, όμως, στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σαν ένα από τα συναρπαστικότερα και πιο απρόβλεπτα όλων των εποχών!

Λίγοι θα βρεθούν να αμφισβητήσουν ότι η ΑΕΚ δίκαια έκοψε πρώτη το νήμα, έστω και αν η τελική διαφορά των 5 βαθμών από τον δεύτερο Παναθηναϊκό δεν απεικονίζει πιστά τη σκληρή μάχη που δόθηκε ανάμεσα στις δύο ομάδες μέχρι και την προτελευταία αγωνιστική. Η ΑΕΚ είχε τρία μεγάλα ατού: ένα πλούσιο και ποιοτικό ρόστερ, έναν πολύ σοβαρό προπονητή που ήξερε άριστα να το διαχειρίζεται, και – last but not least – ένα νέο γήπεδο που από μόνο του ισοδυναμούσε με... μισή νίκη σε κάθε παιχνίδι εντός έδρας!

Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, έκανε φέτος μία συγκλονιστική προσπάθεια, έστω και αν δεν άντεξε στην τελική στροφή. Με ένα ρόστερ που δεν συγκρινόταν με εκείνο της πρωταθλήτριας, αλλά με έναν εξίσου σοβαρό και ικανό προπονητή, έκανε την υπέρβαση κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και του αξίζουν συγχαρητήρια! Ευχής έργο θα είναι να αποκτήσει και ο ΠΑΟ ένα γήπεδο – στολίδι που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αξίζει να σταθώ με ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήταν φανερό από την αρχή, σχεδόν, της ποδοσφαιρικής σεζόν ότι φέτος δεν θα ήταν η χρονιά του. Προσπάθησε, εν τούτοις, να παίξει καλή μπάλα και κατέκτησε με σχετική άνεση την τρίτη θέση. Η επεισοδιακή ήττα στο Φάληρο από την ΑΕΚ, στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στα Play off, φάνταζε καταστροφική για τον Πειραϊκό σύλλογο. Και όμως, ο Ολυμπιακός κατάφερε να την ξεπεράσει και, στη συνέχεια, να παίξει «σαν Ολυμπιακός» απέναντι στους δύο βασικούς διεκδικητές του τίτλου. Δεν ξεχνώ ότι, αν η ομάδα μου πήρε το πρωτάθλημα, το χρωστά και στην καθαρή στάση που τήρησαν στο τέλος οι Πειραιώτες, νικώντας στο «Καραϊσκάκη» τον ΠΑΟ!

Εν κατακλείδι: Η ΑΕΚ δίκαια κατέκτησε τον τίτλο, αλλά αυτό που έκανε το πρωτάθλημα τόσο συναρπαστικό ήταν ότι η πρωταθλήτρια είχε ως το τέλος απέναντί της δύο πραγματικά μεγάλους αντιπάλους. Για τον λόγο αυτό, ξεπερνώντας οπαδικούς εγωισμούς, θα καταλήξω λέγοντας ότι, με μία πολύ πραγματική σημασία, ήταν ένα πρωτάθλημα για τρεις!