20 Απριλίου 2021

Έφη Φωτεινού | Όσο ζούμε όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να μην παραιτηθούμε από το όνειρο.

Η κα Φωτεινού μιλά στη στήλη του Klik, #booktherapy.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Η κα Φωτεινού μιλά στη στήλη του Klik, #booktherapy.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει”, έχει πει ο Ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν.  Κι όμως αυτά τα λόγια με εκφράζουν σε τέτοιο βαθμό, που νιώθω σαν να ειπώθηκαν από εμένα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αναζητώ τη γνώση μέσα από τα βιβλία. Ίσως είμαι τυχερή, καθώς την εποχή που γεννήθηκα δεν κυριαρχούσε το διαδίκτυο. Θυμάμαι μετά το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, τη μητέρα μου να με παίρνει από το χέρι και να με οδηγεί στο μέρος που στο τότε παιδικό μυαλό μου, φάνταζε μαγικός και συνεχίζει... Εκεί όπου επιλέγαμε μαζί, δεκαπέντε με είκοσι βιβλία τα οποία θα με ταξίδευαν την περίοδο των καλοκαιρινών μου διακοπών,  σε άλλες εποχές, σε άλλες ζωές, δίνοντάς μου την ευκαιρία να εξελίξω τα όνειρα και τη φαντασία μου.

Σήμερα, που τα χρόνια έχουν περάσει και οι ρόλοι άλλαξαν, παίρνω τα δικά μου παιδιά από το χέρι για να επιλέξουμε βιβλία στο βιβλιοπωλείο. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το μαγικό είναι ότι όσες φορές και να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, πάντα κάτι νέο έχει να σου πει. 

Στην περίοδο του lockdown και όχι μόνο, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια στροφή προς τα βιβλία. 

Σκέφτηκα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε μια νέα στήλη στο klik αφιερωμένη στα βιβλία που έχουν τη δύναμη ακόμα και να θεραπεύσουν την ψυχή. Φτάνει μόνο να τα αγαπήσουμε...

Ας δούμε τι έχει να πει στο #book_therapy η κα Έφη Φωτεινού.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή και τι αποτελεί συνήθως πηγή έμπνευσής σας;  

Από μικρή λάτρευα να διαβάζω λογοτεχνία, χανόμουν στην πλοκή των βιβλίων, το «ζούσα», έκλαιγα, γελούσα, ταυτιζόμουν με τους ήρωες. 
Το όνειρό μου να γράψω μια μέρα κι εγώ το δικό μου, το οποίο θα εμπιστευόταν ένας Εκδοτικός Οίκος να το εκδώσει, ξαναήρθε στο προσκήνιο όταν απέκτησα το Blog μου, www.nouazetamefountouki.gr. 

Θυμήθηκα πόσο λάτρευα να γράφω κι όταν είδα την ανταπόκριση των αναγνωστών του Blog, σκέφτηκα να προσπαθήσω να το πραγματοποιήσω! 
Επέλεξα να δοκιμάσω την τύχη ενός παραμυθιού που είπα στον γιο μου ένα βράδυ, που μου ζήτησε να πω μια ιστορία «από το κεφάλι μου»! 
Τελικά, όπως έλεγε κι ο Walt Disney, if you can dream it , you can do it! Εμπνέομαι από τα πάντα! Μια λέξη ιδιαίτερη που θα πει κάποιος, ένα συμβάν που θα γίνει στο μετρό ή στο σούπερμάρκετ, η εικόνα ενός περαστικού στο δρόμο, ένας διάλογος με μια φίλη.  

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας έργο. Ποιο είναι το μήνυμα ή τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό; Ποια γεύση θέλετε να μείνει στους αναγνώστες που θα το διαβάσουν;  

Το παραμύθι μου «Ο ξεχωριστός Μέλλιος» απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά, ηλικίας από 4 ετών και άνω.  

Πρόκειται για ένα μικρό κόκκινο Ιππόκαμπο που διαφέρει από τους άλλους και στενοχωριέται γι αυτό αλλά όταν γνωρίζει μια νεράιδα της θάλασσας και ζει μαζί της την περιπέτεια, αλλάζει ο τρόπος που βλέπει τον εαυτό του.
Τα μηνύματα που περνάει η ιστορία είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η αποδοχή του εαυτού μας, η αυτοεκτίμηση και η προσαρμοστικότητα, στοιχεία απαραίτητα στην προσωπική μας ζωή και στις σχέσεις μας με τους άλλους! 
Μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα ακόμα κι αν τα κάνουμε με διαφορετικό τρόπο από τους γύρω μας, αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας. 
Όλοι είμαστε διαφορετικοί κι αυτό είναι η μαγεία της ζωής!  

   Στην εποχή της τεχνολογίας, όπου κυριαρχούν τα τάμπλετς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πόσο εύκολο είναι το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή των σημερινών παιδιών;  

Ένα καλό βιβλίο πάντα χωράει στη ζωή μας κι είναι «δουλειά» του γονιού /κηδεμόνα να φέρει το παιδί σε επαφή μαζί του. 
Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν! 
Ένα παιδί που θα δει τον γονιό του να διαβάζει και να μην ασχολείται -μόνο με- το τάμπλετ, θα ακολουθήσει το παράδειγμά του. 
Τα παιδιά κάνουν πιο εύκολα αυτό που σε βλέπουν να κάνεις παρά αυτό που τους λες να κάνουν. 
Κι ένα παιδί που διαβάζει θα γίνει ένας φιλαναγνώστης ενήλικας κι η ιστορία θα ξεκινήσει πάλι από την αρχή!  

  "Η ζωή κάθε ανθρώπου, ειπωμένη αληθινά, είναι ένα μυθιστόρημα." έχει πει ο Ernest Hemingway. Θα ήθελα να σχολιάσετε.  

Ο Hemingway είχε όντως μια πολύ ενδιαφέρουσα μυθιστορηματική ζωή! 
Πράγματι, η ζωή όλων μας είναι σαν μυθιστόρημα με περισσότερες ή λιγότερες ανατροπές, αγγίζοντας καμιά φορά και την επιστημονική φαντασία! 
Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι η τέχνη αντιγράφει τη ζωή και η ζωή την τέχνη!  


 Ο Marcel Proust είχε πει ότι «ας είμαστε ευγνώμονες για τους ανθρώπους που μας κάνουν χαρούμενους, είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας να ανθίζει.» Εσείς έχετε νιώσει αυτήν την ευγνωμοσύνη από ανθρώπους που έχετε έρθει κοντά ;  

Ναι, φυσικά. Τεράστια ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που έχω επιλέξει να έχω δίπλα μου! 
Η ζωή θα ήταν άχαρη και άνοστη αν δεν είχαμε να τη μοιραστούμε!   

  «Στα σημαντικά ζητήματα της ζωής είμαστε πάντα μόνοι.» είναι η ρήση του συγγραφέα Henri Frederic Amiel. Συμφωνείτε;  

Δε διαφωνώ ακριβώς, αλλά είμαι πιο κοντά σε μια άλλη ρήση «Η χαρά που μοιράζεται είναι διπλή χαρά. Η θλίψη που μοιράζεται είναι μισή λύπη».  

  «Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν» έχει πει η Maya Angelou. Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που σας έρχεται στο μυαλό από μια όμορφη και μια δυσάρεστη κίνηση τρίτων, που σας προκάλεσε έντονα συναισθήματα;  

Επειδή το παραμύθι μου κυκλοφόρησε πρόσφατα, τα έντονα συναισθήματα που νιώθω αυτό το διάστημα οφείλονται στους ανθρώπους που το αγκάλιασαν, το προωθούν και μου στέλνουν ωραία μηνύματα αγάπης!  

Έχω μηχανισμό άμυνας να προσπερνώ τα δυσάρεστα γρήγορα και να μη χάνω ενέργεια σε αυτά.  

    «Δεν πειράζει να διστάζεις, αν μετά προχωράς μπροστά» είπε κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που λυγίσατε αλλά καταφέρατε να προχωρήσετε; Aν ναι, τι σας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσετε;  

Κοιτάζω πάντα μπροστά και είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίρνω τον χρόνο μου στις αποτυχίες και τα δυσάρεστα συμβάντα που σε όλους μας τυχαίνουν σε κάποιο βαθμό.  

Δύναμη μου δίνουν οι δικοί μου άνθρωποι, τα παιδιά μου κι η γνώση ότι όλα κάνουν τον κύκλο τους. 

   «Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ» πίστευε ο Κάφκα. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να διατηρήσουν ακμαίο το μυαλό και την ψυχή;  

Η συναναστροφή με τα παιδιά που ενθουσιάζονται με τα πάντα κι  έχουν τόσο ειλικρινείς αντιδράσεις μας κρατάει σε φόρμα, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά!  

  “Πάντα θα’ ναι αργά, δεύτερη ζωή δεν έχει” γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο “Παράπονό του”. Υπάρχει, πιστεύετε, δεύτερη ζωή, ή ευκαιρία να ζήσουμε κάποια πράγματα από την αρχή;  

Όσο ζούμε όλα μπορούν να συμβούν. Αρκεί να μην παραιτηθούμε από το όνειρο.  

«H ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο- ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.»έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τι είναι για εσάς ευτυχία;  

Η Ευτυχία είναι στιγμές!  

Προσπαθώ να μην ξεχνιέμαι και να μη θεωρώ δεδομένο, ότι είμαι υγιής, έχω ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπάνε και τη δυνατότητα να δημιουργώ και να πραγματοποιώ τα όνειρά μου.  

Θα ήθελα να μου πείτε μια φράση που αγαπάτε περισσότερο από το έργο σας...  

Στους ξεχωριστούς ανθρώπους συμβαίνουν ξεχωριστά πράγματα!  

Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή;  

Όλοι όσοι αντικρίζουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής κι όχι μόνο δεν το βάζουν κάτω αλλά δε χάνουν το χαμόγελό τους και την αισιοδοξία τους, κάνοντας και τη ζωή των γύρω τους ομορφότερη!   

  Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;  

 Σε αυτά που δεν έγιναν με δόλο με στόχο να προξενήσουν κάποιο κακό. Γενικώς, είμαι επιεικής, όλοι κάνουμε λάθη.  

«Να έχεις μια καρδιά που ποτέ δεν σκληραίνει, έναν χαρακτήρα που ποτέ δεν κουράζει, ένα άγγιγμα που ποτέ δεν πονά.» είναι τα λόγια του Ντίκενς. Πόσο συχνά συναντάμε σήμερα μια τέτοια προσωπικότητα όπως αυτή που περιγράφει;  

Ας προσπαθεί ο καθένας για τον εαυτό του να είναι μια τέτοια προσωπικότητα και θα προσελκύσει αντίστοιχες! Ό,τι είμαστε, έλκουμε!  

  «Αν θέλεις να δοκιμάσεις τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώστου εξουσία» έλεγε ο Λίνκολν. Συμφωνείς μαζί του;  

Απόλυτα συμφωνώ. Μα, έχει αποδειχθεί κι από διάφορα πειράματα, θυμίζω εκείνα των Stanley Milgram και Stanford.  

Ο άνθρωπος φαίνεται όταν έχει δύναμη και εξουσία, πώς τη χειρίζεται και για ποιους σκοπούς τη χρησιμοποιεί!  

Πώς θα περιγράφατε τον ιδανικό αναγνώστη σας;  

Ιδανικός αναγνώστης μπορεί να είναι ο κάθε ένας που μπορεί να ταυτιστεί και να αναγνωρίσει τον εαυτό του σε κάτι που γράφω.  

Αν και κάθε έργο ενός συγγραφέα θα το παρομοίαζα σαν ένα λογοτεχνικό του «παιδί»- και τα παιδιά μας δεν τα ξεχωρίζουμε- υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που το αγαπήσατε ίσως περισσότερο και γιατί ;  

Είμαι καινούρια σε αυτόν τον μαγικό κόσμο συγγραφής, αλλά κάθε τι που γράφω, κάθε ιστορία και ήρωας, έχουν κάτι από εμένα ή κάποιον που αγαπώ κι ως εκ τούτου δεν ξεχωρίζω κανένα πνευματικό παιδί μου!  

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;  

Αρχικά, περιμένω να τελειώσει καραντίνα κι οι περιορισμοί που αυτή επιβάλλει για να κάνω live παρουσιάσεις του παραμυθιού μου και να έχω αλληλεπίδραση με τα παιδιά!  

Έπειτα, κοντεύω να ολοκληρώσω ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους, το οποίο ελπίζω να αγαπηθεί όσο το παραμύθι μου!  

 Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά, τη ζωή σας ή οτιδήποτε άλλο; 

Θα ήθελα να πω ότι δεν είμαι συγγραφέας κατά επάγγελμα. Είμαι πτυχιούχος marketing, εργάζομαι σαν σιδηροδρομικός το πρωί και γράφω το βράδυ! 
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι το παραμύθι μου «Ο Ξεχωριστός Μέλλιος» συνοδεύεται από ένα CD - audiobook, με αφήγηση από την ηθοποιό Λίνα Σακκά, η ξεχωριστή εικονογράφηση είναι του Παναγιώτη Τσαούση και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου!
Μπορεί κάποιος να το βρει στα ράφια και τις ιστοσελίδες όλων των μεγάλων βιβλιοπωλείων, όπως είναι ο Ιανός, η Πολιτεία, ο Ευριπίδης, το Public αλλά και στα μικρά βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, τα οποία στηρίζουμε, κατόπιν παραγγελίας!