24 Φεβρουαρίου 2021

Βασιλική Μουργελά | Ευτυχία είναι να μπορείς να αφουγκράζεσαι τους ήχους που θα κάνουν την καρδιά σου να φτερουγίζει.

#booktherapy | βιβλία | Βασιλική Μουργελά | Μανταλένα-Μαρία Διαμαντή | klik
Η χαρισματική συγγραφέας μιλά στη στήλη του Klik, #booktherapy.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή
Η χαρισματική συγγραφέας μιλά στη στήλη του Klik, #booktherapy.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

“Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που, περιέργως, κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει”, έχει πει ο Ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν.  Κι όμως αυτά τα λόγια με εκφράζουν σε τέτοιο βαθμό, που νιώθω σαν να ειπώθηκαν από εμένα.

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, αναζητώ τη γνώση μέσα από τα βιβλία. Ίσως είμαι τυχερή, καθώς την εποχή που γεννήθηκα δεν κυριαρχούσε το διαδίκτυο. Θυμάμαι μετά το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, τη μητέρα μου να με παίρνει από το χέρι και να με οδηγεί στο μέρος που στο τότε παιδικό μυαλό μου, φάνταζε μαγικός και συνεχίζει... Εκεί όπου επιλέγαμε μαζί, δεκαπέντε με είκοσι βιβλία τα οποία θα με ταξίδευαν την περίοδο των καλοκαιρινών μου διακοπών,  σε άλλες εποχές, σε άλλες ζωές, δίνοντάς μου την ευκαιρία να εξελίξω τα όνειρα και τη φαντασία μου.

Σήμερα, που τα χρόνια έχουν περάσει και οι ρόλοι άλλαξαν, παίρνω τα δικά μου παιδιά από το χέρι για να επιλέξουμε βιβλία στο βιβλιοπωλείο. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Το μαγικό είναι ότι όσες φορές και να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, πάντα κάτι νέο έχει να σου πει. 

Στην περίοδο του lockdown και όχι μόνο, είναι ευκαιρία να κάνουμε μια στροφή προς τα βιβλία. 

Σκέφτηκα, λοιπόν, να ξεκινήσουμε μια νέα στήλη στο klik αφιερωμένη στα βιβλία που έχουν τη δύναμη ακόμα και να θεραπεύσουν την ψυχή. Φτάνει μόνο να τα αγαπήσουμε...

Ας δούμε τι έχει να πει στο #book_therapy η κα Βασιλική Μουργελά.


Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο και από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Εξαρτάται το είδος του βιβλίου .Έχω γράψει ένα παραμύθι μέσα σε λίγες μόνο μέρες και ένα μυθιστόρημα μου πήρε 3 χρόνια. Έμπνευση αντλώ από την ίδια τη ζωή . Από ένα χαμόγελο , από ένα λουλούδι από ένα παιδί .

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Η αγάπη μου για τη γραφή υπήρχε πάντα μέσα μου . Δεν ξύπνησα ξαφνικά ένα πρωινό και είπα : “ Τι θα κάνω σήμερα; Ας γίνω συγγραφέας “ .Απλά όταν ένιωσα πως αυτά που έγραφα ήθελα να τα μοιραστώ και με άλλους ξεκίνησα την διαδικασία της έκδοσης του πρώτου μου βιβλίου.

Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το έχετε γράψει;

Αγαπώ πολλά παιδικά βιβλία . Μέχρι τώρα όμως δεν έχω νιώσω αυτό το συναίσθημα .Ο κάθε συγγραφέας αφήνει το δικό του αποτύπωμα ψυχής και αυτό είναι μοναδικό . 

Ποιο γνωστό παιδικό βιβλίο κατά τη γνώμη σας, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε παιδί;

Νομίζω πως θα επέλεγα του Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερι  “Ο μικρός πρίγκιπας” .

Τι θυμάστε με ξεχωριστή συγκίνηση κι αγάπη από τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα σε μια υπέροχη οικογένεια με πολλή αγάπη . Οπότε οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι πάρα πολλές και όμορφες . Αν κάτι θα ξεχώριζα αυτό είναι οι συζητήσεις με την αγαπημένη μου γιαγιά που πλέον δεν υπάρχει στη ζωή . Με έμαθε να αντιμετωπίζω τη ζωή με χαμόγελο και τραγούδι , να έχω πίστη και να αγωνίζομαι .

Στην εποχή της τεχνολογίας,  όπου κυριαρχούν τα τάμπλετς και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πόσο εύκολο είναι το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή των σημερινών παιδιών;

Σίγουρα δύσκολο όμως όχι ακατόρθωτο . Υπάρχουν πάρα πολλές Δημοτικές Βιβλιοθήκες που οργανώνουν πολλές δράσεις για παιδιά με σκοπό την ανάπτυξη της Φιλαναγνωσίας . Νιώθω χαρούμενη που για 4 χρόνια έβαλα κι εγώ το μικρό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια . Υπήρξα εθελόντρια συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης για παιδιά 9-12 ετών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής . Επίσης γίνεται μεγάλη προσπάθεια και στα σχολεία , οπότε αν προσπαθήσουμε όλοι από λίγο σίγουρα θα καταφέρουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν το βιβλίο.

Πως πρέπει κατά τη γνώμη σας να επιλέγουν οι γονείς βιβλία για τα παιδιά τους;

Θα έλεγα πως  αν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να επιλέξει καλό είναι να ακούμε και την δική του άποψη για την επιλογή . Μου αρέσει πάρα πολύ να βλέπω γονείς με παιδιά σε βιβλιοπωλεία που επιλέγουν μαζί βιβλία . 

Με ιδιαίτερα γλυκό τρόπο περνάτε μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες, όπως “με το καβουράκι με τη μια δαγκάνα”, το οποίο με την ενθάρρυνση της μαμάς του, ενισχύθηκε η αυτοεκτίμησή του και από φαινομενικά “αδύναμο” έχει όχι μόνο δυνατό αλλά και ήρωας. Θα ήθελα να μου μιλήσετε γι’αυτό.

Η ενθάρρυνση σε παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και λιγότερο εκδηλωτικά θεωρώ πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή τους. Γενικά πιστεύω πάρα πολύ στη δύναμη που κρύβουν όλα τα παιδιά στην ψυχή τους . Το παραμύθι μου “ Το καβουράκι με τη μια δαγκάνα “ όποιος το αποκρυπτογραφήσει  κρύβει μέσα του την φράση μου “ δώστε αγάπη και εμπιστοσύνη στα παιδιά κι εκείνα θα ανθίσουν”.

Αν είχατε μόνο μια συμβουλή να δώσετε στο παιδί σας, ποια θα ήταν αυτή;

Να ακολουθήσει θέλω του .

«Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν»έχει πει η Maya Angelou. Ποια είναι η πρώτη ανάμνηση που σας έρχεται στο μυαλό από μια όμορφη και μια δυσάρεστη κίνηση τρίτων, που σας προκάλεσε έντονα συναισθήματα;

Πλέον έχω επιλέξει να θυμάμαι μόνο τις όμορφες στιγμές και να συνεχίζω με αυτές . Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και τα αρνητικά να τα μετατρέπω σε θετικά . Έτσι θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη στιγμή από ένα κοριτσάκι  ΣΤ ‘ Δημοτικού από άλλη χώρα που γνώρισα σε κάποια Δημοτική Βιβλιοθήκη και της χάρισα δύο βιβλία μου , με αγκάλιασε και μου είπε πως αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ στην ζωή της γιατί ήταν τα πρώτα βιβλία που θα έμπαιναν στο σπίτι της .

Τι είναι αγάπη για εσάς;

 Το πιο όμορφο συναίσθημα και νιώθω ευγνωμοσύνη που υπάρχει στη ζωή μου .

«Δεν πειράζει να διστάζεις, αν μετά προχωράς μπροστά»είπε κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας που λυγίσατε αλλά καταφέρατε να προχωρήσετε; Aν ναι, τι σας έδωσε τη δύναμη να συνεχίσετε;

Ναι υπήρξαν στιγμές που σε κάποιες διαδρομές λύγισα , αυτές τις στιγμές ζήτησα με δύναμη ψυχής να μου δοθεί δύναμη από τον Θεό που πιστεύω και η δύναμη ήρθε . Επίσης τα τελευταία 14 χρόνια δύναμη μου δίνει το χαμόγελο του παιδιού μου .

«Όποιος διατηρεί την ικανότητα να βλέπει την ομορφιά, δεν γερνάει ποτέ»πίστευε ο Κάφκα. Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να διατηρήσουν ακμαίο το μυαλό και την ψυχή;

Η ομορφιά κρύβεται μέσα μας και υπάρχει σε κάθε άνθρωπο . Αν αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο να ανακαλύψουμε τα θετικά στοιχεία των ανθρώπων τότε σίγουρα θα γινόμασταν μια στάλα καλύτεροι. Η ομορφιά επίσης κρύβεται σε απλά και καθημερινά πράγματα αν τα βρούμε αρκούν για να διατηρήσουμε μυαλό και ψυχή ακμαία .

«H ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο- ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο.»έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης. Τι είναι για εσάς ευτυχία;

Ευτυχία είναι να μπορείς να αφουγκράζεσαι τους ήχους που θα κάνουν την καρδιά σου να φτερουγίζει , να μυρίζεις τα λουλούδια ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην καρδιά του χειμώνα , να βλέπεις τον ήλιο που βρίσκεται πίσω από τα σύννεφα και να νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα τα παραπάνω .  

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τη δουλειά, τη ζωή σας ή οτιδήποτε άλλο;

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τις όμορφες ερωτήσεις και να ευχηθώ σε όλους μας υγεία και αγάπη!